logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć wyprzedzenie zapłonu w Renault Espace 2 na LPG?

elektromechanik 18 Lis 2007 15:04 3154 4
REKLAMA
  • #1 4494567
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 193
    Chciałbym poruszyć temat wyprzedzenia zapłonu w samochodach przy zasilaniu gazem. Kiedyś już poruszyłem ten temat , ale z łaski miłościwie nam panującego pana moderatora znalazł się w koszu (temat dużymi literami).

Ja w swoim samochodzie <renault espace 2> zrealizowałem to w ten sposób że obok czujnika zapłonu znajdującego się nad kołem zamachowym umieściłem drugi zakupiony na szrocie za20zł. Zbiłem go z płaskownika na którym był zamocowany i wcisnąłem na płaskownik czujnika oryginalnego. Dzięki temu mam wyprzedzenie zapłonu o jakieś 6-7stopni większe. Silnik jest bardziej dynamiczny a spalanie spadło o jakieś 0,6 a może i więcej litra.
    Moim zdaniem warto sie nad tym zastanowić. Wiem że nie we wszystkich samochodach da się to zrobić,ale w większości renówek (przynajmniej tych starszych) na pewno.

Wiem że do tego celu służą wariatory, ale to dość droga sprawa i podobno trudna w regulacji.
  • REKLAMA
  • #2 4494610
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    nie takie znowu trudne w regulacji.
  • REKLAMA
  • #3 4497403
    wicher:
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Podobny efekt, czyli wzrost mocy i spadek zuzycia osiągnie się w kazdym silniku nie tylko zasilanym LPG. Zwiększenie wyprzedzenia zapłonu powoduje jednak zwiększenie obciążenia cieplnego silnika i zmianę toksyczności spalin. pewnie, że mozna o tym zapomnieć. przynajmniej do czasu kiedy cos się rozleci.
    Dodatkowo zmianiła się zapewne jego elastyczność (zmniejszyła się)?
  • REKLAMA
  • #4 4499452
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 193
    wicher: napisał:
    Podobny efekt, czyli wzrost mocy i spadek zuzycia osiągnie się w kazdym silniku nie tylko zasilanym LPG. Zwiększenie wyprzedzenia zapłonu powoduje jednak zwiększenie obciążenia cieplnego silnika i zmianę toksyczności spalin. pewnie, że mozna o tym zapomnieć. przynajmniej do czasu kiedy cos się rozleci.
    Dodatkowo zmianiła się zapewne jego elastyczność (zmniejszyła się)?

Bez obrazy, ale wypisujesz bzdury. Gaz ma liczbę oktanową sporo powyżej 100. Więc zapłon powinien być o kilka stopni wcześniejszy. W internecie znajdziesz bez problemu tematy naukowe i wyliczenia, a także opisy różnych doświadczeń na ten temat.

Jeżeli chodzi o mnie to jeżdżę już 3 samochodem na gazie. W sumie około 250tys. km. przez prawie siedem lat. Zawsze wszelkie naprawy samochodu, jak też instalacji gazowych ( 1i 2 generacji innych nie miałem) wykonuję sam. I jak czytam niektóre wypowiedzi na ten temat to nie wiem, śmiać się, płakać pukać w czoło czy dać sobie spokój z ą dyskusją. Zauważyłem że najwięcej do powiedzenia mają ci co nie mają zielonego pojęcia na dany temat a tylko powtarzają zasłyszane bajki. Szczególnie jaka to jest szkodliwa dla silnika jazda na gazie.

Natomiast dynamika jak pisałem wcześniej i elastyczność co wynika z tego wzrosła i to dość znacznie.
  • #5 4500095
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam.
    Pewnie ze powimmo sie przyspeszyc.
    Kiedys jak byla benzyna jk dobrze pamietam 76 oktanow i 94 to producenci podowali wyprzedzenie dla dla 76 i 94.
    Pozdrawiam
REKLAMA