logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć krańcówki w układzie sterowania ciągiem komina pieca C.O?

mlynka 19 Lis 2007 08:20 2843 5
REKLAMA
  • #1 4497032
    mlynka
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam Wszystkich. Chciałem zrobić prosty układ do sterowania ciągiem komina. to znaczy przy pomocy szybra.
    ma to działac tak:

jeśli temp mniejsza od zadanej (40) to styki termostatu (od pralki) zwarte i zaczyna sie otferać komin aż do dojścia do krańcówki i wtedy musi nastąpić wyłączenie silnika i zmiana biegunowości zasilania silnika.

jeśli temp sie zwiększy powyżej (40) to styki termostatu (od pralki) rozwarte i następuje zamykanie komina aż do krańcówki i wtedy silnik ma stanąc i znowu ma sie zmienic biegunowość zasilania silnika.

dołączam prosty schemat jak bym ja to widział. prosze o dokończenie (gdzie podpiąć krańcówki) najlepiej jak by to było zrealizowane na przekaźnikach 12V bo takich mam w domu z 20 sztuk
    Załączniki:
    • Jak podłączyć krańcówki w układzie sterowania ciągiem komina pieca C.O? sterowanie ciągiem komina w zależności od temperatury.JPG (17.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4497276
    Dido230
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Nie pomogę, gdyż nie chcę abyś zatruł się tlenkiem wegla.

Nawet jak połączę Ci to na schemacie to i tak możesz pomylic styki na elementach ale jeszcze zadaję sobie pytanie czy potrafisz zrobić taką profesjonalną bez zacinania sie konstrukcję która chociaż od strony mechanicznej była by bezpieczna.

Przemyśl czy warto, nawet w warunkach przemysłowych unika sie takich rozwiązań bo to niebezpieczne, bardziej sprawdza się to do sterowania wklimatyzacjach!
  • REKLAMA
  • #3 4497478
    mlynka
    Poziom 10  
    szyber nigdy nie przymyka sie całkowicie!! niema takiej mozliwości gdyź rura jest wielkości fi 150 a ta zasówa do coś ala litera D i nieda sie fizycznie zamknąć komina całkowicie. prosze zróbcie mi ten schemat bo ja już nerwicy dostaje jak po 30 min od rozpalenia musze pamiętać żeby iść zamknąć komin bo jak nie zamkne to mam 70 na piecu a tyle nie trzeba
  • REKLAMA
  • #4 4497733
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Dido 230 ma rację.
    Nie wolno ograniczać przepływu komina!
    To samo uzyskasz kontrolując dopływ powietrza Do pieca
    Może to być mała klapka w drzwiach popielnika sterowana mechanicznym lub elektrycznym "miarkownikiem" w funkcji temperatury wody, albo w podobny sposób sterowana dmuchawa.
  • REKLAMA
  • #5 4501745
    mlynka
    Poziom 10  
    ok to powiedzcie mi poco jest szyber ???
    no to może inaczej mam faktycznie klapke w popielniku no to teraz mi napiszcie jak podpiąć te krańcówki które bedą sterowały tą klapka w popielniku. jako silnik chciałem wykożystać silnik z wycieraczek czekam
REKLAMA