logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać i naprawić przerobioną centralkę LPG w Polonezie?

OsKiMaN 21 Lis 2007 20:33 1896 4
REKLAMA
  • #1 4506213
    OsKiMaN
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Dostałem w spadku polonezika na wtrysku, a że chciałem go troche podremontować (silnik nie na chodzie) wymontowałem centralke któa była przerabiana przez poprzedniego właścicela. Najgorsze było to że posypała się w moich rękach ;p Nie ma na niej żadnych tabliczek, czy czegokolwiek żeby rozpoznać co to za model... Centralka została przerobiona tak że został wylutowany z niej przełącznik, a podłączony taki który można umieścić w desce, a cetralke ukryć.
    Otóż działało to tak że pierwsze położenie = start na benzynie, a potem automatyczne przełączenie na gaz,
    drugie położenie plus wciśnięcie jednej z diód do której jest przymocowany mały przełącznik (nie wiem co to dokładnie jest) = praca na benzynie.
    Do tego trzy diody, dwie czerwone i jedna zielona (ta własnie działająca jak przycisk)

Najgorsze jest to że poprzedni właściciel wyprowadził to wszystko tylko dwoma kolorami przewodów, a że tą pseudo wiązkę napotkałem przeciętą, nie wiem teraz który kabelek do czego... A i dochodzą do tego dwa przewody wlutowane bezpośrednio w płytkę, i tez nie mam pojęcia gdzie to idzie. Poniżej prowizoryczne foto płytki... Może ktoś rozpozna co to za model i dało by radę kupić nową.

http://img91.imageshack.us/my.php?image=1001125mi4.jpg

Pozdrawiam OsKiMaN, i z góry serdecznie dziękuję za pomoc :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4507256
    o-w-c-a
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Przelaczala ci sie tamta centralka jak dodales gazu przy jakis tam obrotach?
    Jezeli tak to wydaje mi sie ze byla to zwykla centralka do wtrysku jak np:

http://moto.allegro.pl/item269400444_centralka_stag2_w_wr_super_promocja_.html

Ogolnie w zestawie dostajesz centralke wiazke kabli (spokojnie starczy zeby przeprowadzic do komory silnika) i schemat podlaczenia (wiec generalnie bedziesz mogl wywalic wszystki kable co miales w jednym kolorze ;) ).

No chyba ze nie skapowalem twojego opisu wygladu centralki.

Ogolnie zadna filozofia - sam montowalem caly gaz wiec jak cos wal smialo :D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4514895
    OsKiMaN
    Poziom 10  
    Dokładnie tak, przełączało mi na gaz po zwiększeniu obrotów. Tylko czy aby ta centralka z allegro jest tak uniwersalna żebym mógł ją podłączyć zamiast swojej starej, bo tamta wyglądała zupełnie inaczej (obudowa etc, wiec jest to inny model) ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4518288
    o-w-c-a
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Z tego co sie orientuje jest kilka firm ktore produkuja takie centralki. Wydaje mi sie ze powinny byc standardem, ale dla pewnosci jak kupisz nowa i bedziesz mial jej schemat to posprawdzaj na schemacie jakie kolory kabli do czego sa podlaczane i sprawdz kostke podlaczana do samej centralki (w jakiej kolejnosci i jakie kolory kabli sa popodlaczane w kostce). Jezeli kostki beda sie zgadzaly kolorami kabli to wydaje mi sie ze nie powinno byc problemu, choc przyznam ze roznie to moze byc.

Miernikiem mozesz sprawdzic tez kilka losowo wybranych kabli z istniejacej kostki gdzie jaki przewod o jakim kolorze prowadzi (najlatwiej ciagloscia obwodu do + elektrozaworu) i sprawdz czy na tym samym styku tez wedlug schematu ktory otrzymasz jest tez wyprowadzenie na sterowanie elektrozaworem. Jak sie nie zgodzi to nie ryzykuj i przywiaz nowe kable do starych i wyciagajac stare przeciagnij nowe.

Milej zabawy ;)
  • #5 4519298
    OsKiMaN
    Poziom 10  
    Hehe, no dzięki, tak też zrobię i powinno być wszystko elegancko, w końcu będę miał porządeczek w tej instalacji :)
    Jeszcze raz dzięki za pomoc :)
REKLAMA