logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać regulację głośności do wzmacniacza? Schematy i zasilanie

anonim3339 21 Lis 2007 21:34 1805 8
REKLAMA
  • #1 4506516
    anonim3339
    Poziom 18  
    Ocena: 99
    Witam tak jak w temacie.
    Jak zrobić regulację głośności do wzmacniacza. (poniżej link)
    http://www.elektroda.net/cir/7.html
    Czy potrzebny jest jakiś przedwzmacniacz, lub regulator głośności.
    Proszę o podanie linków (lub załączników) ze schematami.
    I jeszcze jedno pytanko, czy można to zasilić zwykłym transformatorem(5A)
    Czy potrzebny jest "zasilacz"?

PS.Nigdy nie wiem jak jest z zasilaniem układów. Czy "+" i "GND" daje sam transformator. I czy to jest tak jakby "GND" = "-". (Interesuje się elektroniką około 6 miesięcy. A podstawowych rzeczy nie wiem <-chodzi mi o zasilanie układów. Ta rzeczywistość mnie przeraża).
  • REKLAMA
  • #2 4506599
    bubi89
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Więc tak układy elektroniczne zasilane są napięciem stałym.Transformator zmienia wartość napięcia lecz napięcie dalej jest sinusoidalnie zmienne.W celu przemiany napięcia ze zmiennego na stałe należy zbudować prostownik i dołączyć do niego filtr elektryczny.Robisz prosty układ. Mostek Graetza a za mostkiem równolegle kondensator elektrolityczny który będzie pełnił rolę filtru.Oto prosty schemat. Zamiast tych wszystkich kondensatorów możesz po prostu dać jeden "wielki" chodzi o jego pojemność) najlepiej to co najmniej kondensator elektrolityczny 4700uF.
    Schemat: https://obrazki.elektroda.pl/93_1195677879.gif
    D1-D4 to diody prostownicze.
    Robisz ten wzmacniacz czy będziesz robił ,a może kupiłeś taki gotowy układ?? oczywiście możesz go zasilić transformatorem 12V 5A. Ja osobiście do odsłuchu domowego nie polecałbym tego wzmacniacza z tego powodu, trzeba mocny transformator 5A to dość dużo.Może coś na TDA2030??
  • #3 4506639
    UlfgaR
    Poziom 23  
    Ocena: 62
    Do regulacji głośności możesz użyć potencjometru, tylko musi być o charakterystyce logarytmicznej (B)
    Możesz również zrobić jakiś cyfrowy ale sam potencjometr powinien zdać egzamin
  • REKLAMA
  • #4 4506661
    bubi89
    Poziom 21  
    UlfgaR napisał:
    Do regulacji głośności możesz użyć potencjometru, tylko musi być o charakterystyce logarytmicznej (B)
    Możesz również zrobić jakiś cyfrowy ale sam potencjometr powinien zdać egzamin
    Zgadzam się z swoim przedmówcą. Wystarczy potencjometr zreguły takie rozwiązanie się sprawdza. Potemcjometr łączysz tak na pierwszą nóżke przychodzi sygnał, z drugiej nóżki sygnał jest odprowadzany do wejścia sygnałowego w układzie, a trzecia nóżka łączy sie z masą układu.
  • #5 4506672
    piokuch
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Przemianę napięcia ze stałego w zmienny robi się trochę inaczej ...
    Koledze bubi89 chodziło o prostowanie napięcia zmiennego. (reszta OK)(oops już się poprawił...)

Co do transformatora 5A o którym piszesz, to niestety nic to nie mówi. Istotne są:
    1. moc transformatora, która powinna wynosić min. 60W,
    2. napięcie wyjściowe ok.10V AC

Napisz jaki masz ten swój transformator.

Co do regulacji głośności to wystarczy tu potencjometr podwójny (stereo) o wartości np. 47K o charakterystyce B. Wstawiasz go na wejściach w ten sposób, że jeden koniec ścieżki potencjometru staje się wejściem sygnału, drugi koniec łączysz z masą, a suwak do wejścia wzmacniacza przed kondensatorem (Right In). Podobnie dla lewego kanału.
  • #6 4506691
    bubi89
    Poziom 21  
    piokuch napisał:
    Przemianę napięcia ze stałego w zmienny robi się trochę inaczej ...
    Koledze bubi89 chodziło o prostowanie napięcia zmiennego. (reszta OK)(oops już się poprawił...)

Pomyłka wynikająca z zapędzenia:)Zauważyłem swój głupi błąd:) Tak to jest jak sie robi sto rzeczy naraz.
  • REKLAMA
  • #7 4512140
    anonim3339
    Poziom 18  
    Ocena: 99
    Witam.
    Dziękuję za odpowiedzi.
    http://www.arczer.neostrada.pl/a045.htm
    Taki wzmacniacz byście bardziej polecili? (to jest na TDA2005
    Ktoś pytał o transformator. A więc mam transformator od jakiejś lampki.(posiadam 2 sztuki, ale wykorzystać mogę tylko 1) Na "opakowaniu" było napisane max 20wat (ale to raczej chodzi o moc żarówki) Ale można najpierw spróbować "zasilić" tym transformatorem. Jak nie to znajdę coś innego. A jakie mają być te diody prostownicze, bo kondensator to może być (chyba) elektrolityczny co najmniej 4700uF.

Mam w planach robić ten wzmacniacz.

PS. Nie trzeba mi tak dokładnie tłumaczyć, trochę wiem. :)
  • REKLAMA
  • #8 4513239
    UlfgaR
    Poziom 23  
    Ocena: 62
    Cytat:
    było napisane max 20wat (ale to raczej chodzi o moc żarówki)
    To moc transformatora będzie porównywalna

Dodano po 49 [sekundy]:

A czy jest jakieś oznaczenie na tym transformatorze?
  • #9 4514113
    bubi89
    Poziom 21  
    Diody prostownicze dobieramy zależnie od prądu płynącego w obwodzie. np. 1N4007 to diody 1A, diody 1N5402 to diody 3A. Musisz ustalić prąd jaki jest potrzebny do zasilania wzmacniacza wtedy dobierzesz odpowiednie diody. 20W żarówka to transformator też coś koło tego. Niestety układu wzmacniacza, który nam podałeś nie zasilisz takim transformatorem. Powinieneś mieć conajmniej trafo 40W.

Podsumowanie tematu

✨ Do regulacji głośności we wzmacniaczu wystarczy zastosować potencjometr o charakterystyce logarytmicznej (typ B), najlepiej podwójny (stereo) o wartości około 47kΩ, podłączony na wejściu sygnału przed wzmacniaczem. Zasilanie układów elektronicznych wymaga napięcia stałego, które uzyskuje się poprzez prostownik (np. mostek Graetza z diodami prostowniczymi D1-D4) oraz filtr kondensatorowy (zalecany kondensator elektrolityczny o pojemności co najmniej 4700µF). Transformator dostarcza napięcie zmienne, które musi być prostowane i filtrowane, aby uzyskać stabilne napięcie stałe. Przy doborze transformatora istotne są jego moc (minimum około 40-60W) oraz napięcie wyjściowe (około 10-12V AC). Transformator o mocy 20W (np. zasilający żarówkę) jest niewystarczający do zasilania wzmacniacza na TDA2005. Diody prostownicze dobiera się w zależności od prądu obciążenia, np. 1N4007 dla prądu do 1A lub 1N5402 dla prądu do 3A. Wzmacniacz można zasilić transformatorem 12V 5A, jednak do domowego odsłuchu często wystarczą mniejsze moce i popularne układy takie jak TDA2030. Schemat prostownika i filtracji napięcia jest dostępny pod wskazanym linkiem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA