logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do niskopoziomowego formatowania dysku - brak opcji w BIOSie

Hrabol 05 Gru 2003 21:00 2639 7
REKLAMA
  • #1 426139
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Witam
    Poszukuje programu do niskopoziomowego formatowania dysku stare plyty mialy taka opcjie w biosie ale moja nie ma w mysle ze to mojeu HDD pomoze kiedys mialem taki program ale go wywalilem bo nie sadzilem ze bedzie mi potrzebny.
    Objawy dysk widzialny w biose ale czasami nie startuje a czasmai startuje na pewno glowice nie wala o talerze wiec sadze ze ma cos a MBR nie tak moze jakiegos wirka czy co sprobuje jeszcze dyskeditem ale LLF by sie przydal dzieki za program z gory.
  • REKLAMA
  • #2 426157
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Z tego co wiem, to nowe dyski nie mogą być formatowane przez LLF. Dlatego juz nie ma takiej opcji w BIOSach.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 426746
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    nie ma już takiej opcji 9 nigdy nie będzie - to nie ten wiek...........
    wdclear i zerowanie dysku............
    pozatym jest o tym pełno na forum więc szukaj na przyszłość..........
  • REKLAMA
  • #5 426922
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 14
    Ja posiadam taki program. Jesli go jeszcze szukasz daj znac na gg 2415554.
    Pozdro
  • #6 427536
    Dragonking
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    dałem wyżej linka - wchodzisz, zjeżdżasz na dół i ciągniesz...
  • #7 428134
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    low format działa strasznie długooo , na dyskach 10 gb i w góre trwa pare godzin , musisz zafundowac kompowi podczas tej operacji jakiegos upsa lub sztywne zasilanie , bo jezeli podczas operacji siądzie "prąd" z dyskiem się zegnasz . program od nowa zakłada sciezki , cylindry , klastry , od nowa twozy sektory rozruchowe
  • #8 428235
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Zbynia napisał:
    nie ma już takiej opcji 9 nigdy nie będzie - to nie ten wiek...........
    wdclear i zerowanie dysku............
    pozatym jest o tym pełno na forum więc szukaj na przyszłość..........

Zbynia nie chodzilo mi o tresc tylko o konkretny program wiec nie pisz glopich postow ze moge poszukac na forum podaj wtakim razie link do tego programu ktory wedlug Ciebie jest na forum, a o zerowaniu to pisalem na gorze

a do kolegi od pouczania ze potrzebuje UPSa to takiego posiadam 2KW na 1H chyba wystarczy co?? i chyba pisalem ze kiedys mialem taki program i wiem ze trwa to dlugo i ze UPS by sie przydal

prosilem o program a nie pouczenia ale wszystkim wam DZIEKUJE

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje programu do niskopoziomowego formatowania dysku (LLF), ponieważ jego BIOS nie oferuje takiej opcji, która była dostępna w starszych płytach głównych. Dysk jest widoczny w BIOS, ale ma problemy z uruchamianiem, co może wskazywać na uszkodzenie MBR lub obecność wirusa. W odpowiedziach wyjaśniono, że nowe dyski twarde nie obsługują niskopoziomowego formatowania przez BIOS, dlatego ta funkcja została usunięta. Zaproponowano użycie programów do zerowania dysku, takich jak wdclear, oraz podano link do narzędzi Maxtor. Zwrócono uwagę, że proces LLF jest czasochłonny i wymaga stabilnego zasilania (np. UPS), aby uniknąć uszkodzenia dysku podczas operacji. Autor potwierdził posiadanie UPS-a i prosił o konkretny program do LLF, unikając ogólnych porad.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA