logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czas trwania formatu niskopoziomowego dysku HDD - dlaczego tak krótko?

pepik301 30 Mar 2004 12:37 9050 19
  • #1 571474
    pepik301
    Poziom 11  
    probowalem sformatowac twardziela programem low format (pierwszy raz go uzywam )po podaniu ktory HDD ma byc sformatowany cala operacja trwala jakies 2sekundy. poczekalem jeszcze z minute ale nic sie nie dzialo i zrestartowalem kompa. Wiec mam pytanie ile trwa proces low format(chyba wiecej niz 2 sekundy?)
  • #2 571626
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    low level format jest to nanoszenei od nowa sciezek i klastrow na dysku u mnie na bodajze 6 GB trwalo to z 4,5 h niebamietam juz dobrze , cos musialo ci sie spieprzyc ale jesli chcesz dysk wyczyscic polecam ci WDCLEAR(zapisuje caly dysk zerami) a pozniej zaloz od nowa partycje bo w low level format roznie bywa czasem pradu zabraknie i dysk do kosza albo bo formacie (zdarzao siei tak ) ze jest wolniejszy dlatego LLF tylko w konieznosci uzywaj
  • #3 571734
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6531
    LLF jest "spadkiem" po dyskach z kontrolerami MFM i nie należy go stosować do dysków IDE.
  • #4 571769
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    ...a nie prościej spod DOS-a? pozdrawiam jomek
  • #5 571813
    Lukasz1986
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    ja tez jestem starym zwolenikiem FORMAT C: eheh ale chetnie bym sie dowiedzial waszych opini co do tego programu LOW FORMAT po co wogole ten program jakie ma zalety i wady i co dzieki niemu mozna robic ??? pozdrawiam :)
  • #6 571824
    GD
    Poziom 22  
    o ile low hi format (ten z komendy format c: - i nie zapomnieć o ":" ;) ), "bubuje" jednostki alokacji, tak low format robi podobne czynności, z tym, że "buduje on dysk" od podstaw (podajesz mu liczbę cylindów, ścieżek i sektorów), standardowo dysk który kupujemy jest po takim formacie, bez niego podobno nie da się założyć żadnej partcji :D. Może źle podałeś którą z tych wartości?? (cyls, sectors i heads - powinna informacja ile ich jest pisać na dysku :D)
    Ciekawostka, wystarczą one aby obliczyć jaką pojemność ma dysk (nie pamiętam jak, ale wiem, że sięda :D)
    Pozdrawiam
  • #7 572576
    solcon
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    witam
    podziwiam wiarę ludzi

wiarę w wdclear

program z końca lat 90 miał by naprawiać nowoczesne dyski udma i ata

zaprzestałem uruchamiać wdclear gdzieś w okolicach dysków WesternDigital 80MB
    do tych dysków się nadawał
    tzok ma rację
    dyski mfm miały mało inteligentne sterowniki więc co pewien czas trzeba było dysk reformatować nisko poziomowo, nowoczesne dyski (szczególnie AV) na bierząco reformatują sobie cylindry a nawet relokują błędne sektory i ścieżki (są serwisowe programy do odczytywania tablic relokacji), następnym krokiem jest SMART , system automatycznego monitoringu i alarmowania stanu dysku.
    kończąc wdclear robi tylko jedno

porządnie czyści zawartość dysku
    to nie raz pomaga przy software-owych problemach z dyskami
    ale robią to też inne programy (format niestety nie) np: wipe z pakietu norton utility

pozdrawiam
  • #8 573625
    GD
    Poziom 22  
    a pamiętasz te stare i dobre do tego płytki od 386?? One miały jedną zaletę :D: BIOS miał wbudowaną funkcję low-formatu :), od 286 chyba też.... od 486 nie są programowane w BIOSach :(
    Pozdrawiam
  • #9 573693
    SpikeNeo
    Poziom 2  
    Najlepszy sposob jaki znam na szybki format to w dosie komenda a:\format c: \q lub a:\format c: /q . Jeden z tych sposobów działa . Nigdy nie moge zapamietac który :P Formatowanie trwa kilka sekund !!! Nawet na wielkich dyskach !! Polecam !
  • #10 573706
    solcon
    Poziom 20  
    tylko wtedy kiedy dysk był już kiedyś formatowany
    /q - quick format

nie sprawdza możliwości odczytania każdego sektora tylko sprawdza wielkość dysku i odpowiednio zapisuje fat mbr i główny katalog

i tylko dlatego tak szybko to robi

pozdrawiam
    ps. daaawno teeemu (oj bardzo dawno) był sobie taki program 'compsurf' z pakietu novela chyba 2.10 lub 2.15. program ten testował dyski wielokrotnie je zapisując i odczytując , gigantyczny na ówczesne czasy dysk Fujitsu scsi o pojemności 90 MB testował mi 2 dni "DWA DNI"

pozdrawiam :)
  • #11 573751
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    GD napisał:
    a pamiętasz te stare i dobre do tego płytki od 386?? One miały jedną zaletę :D: BIOS miał wbudowaną funkcję low-formatu :), od 286 chyba też.... od 486 nie są programowane w BIOSach :(
    Pozdrawiam

Tak a potem bylo pelno osub ktore sie zastanawialy gdzie im znikl ten jeden giga z dysku po low formacie. Low format w biosie sluzyl do formatowania dyskow ale do jakiejs nie pamietam juz jakiej pojemnosci a wieksze dyski robul mniejszymi:)
  • #12 574003
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    co jak co ale LLF mialem jeszcze w biosie w plytce pod 200mhz pentiumka:D a bawil sie ktos kiedy hdd regeneratorem? akie macie spostrzezenia co do tego programu?
  • #13 574115
    GD
    Poziom 22  
    Macek :), LOW Format to nie to samo co HI Format :D (ten z dosu)...
    i pamięta ktoś komendę do DOSa?? Podawał mi ją znajomy informatyk, Ale nie mam z nim kontaktu :(... Można to zrobić pod DOSem - robiłem tak :)
  • #14 574743
    tzok
    Można to zrobić wywołując odpowiednią funkcję BIOSu spod debugera...
    Dyski "malały" bo LLF z BIOSów 386 nie obsługiwał trybu innego niż CHS.
  • #15 574972
    GD
    Poziom 22  
    skoro już bawimy sięw tak szczegółowe rozwiązania...:
    przerwanie 13H
    funkcja 05H
    Pozdrawiam
  • #16 575813
    pepik301
    Poziom 11  
    [quote="GD"]skoro już bawimy sięw tak szczegółowe rozwiązania...:
    przerwanie 13H
    funkcja 05H
    co miales na mysli , bo ja nie rozumie.
  • #17 575820
    tzok
    Może to i dobrze, że nie rozumiesz... musisz umieścić w akumulatorze (AX) wartość 05H i wywołać przerwanie (int) 13H.
  • #18 575859
    solcon
    Poziom 20  
    oj stare czasy. mam gdzieś jeszcze porcedurkę zgrywania dowolnego sektora/ów do pliku napisaną pod debugera.
    w sumie to może lepiej że młodzi posługują się tylko generatorami aplikacji vide VBasic.
    asembler to już sztuka :)

pozdrawiam szczególnie wszystkich programujących hexem (nawet nie mnemonikami )
  • #19 577006
    GD
    Poziom 22  
    zgadzam się :).. tutaj "klocki" są tak małe, że trzeba wykazać się dobrym "bubującym" aby zbudować ładną budowlę :D, a te piękne czasy ZX-Spectrum?? Tam pisało sięgry w assemblerze, żałuję, że wtedy nie uczyłem się tego języka (na procesor od specka - ZX-80)
    Pozdrawiam
  • #20 577417
    solcon
    Poziom 20  
    nadal zdarzają się perełki oprogramowania
    na "Asembly scenes" można się pozachwycać

polecam dla wytrwałych http://inercia.dcc.online.pt/scene.org/parties/

pozdrawiam
    ps. mój pierwszy własnoręcznie zbudowany i oprogramowany komputer był na zet-80

Podsumowanie tematu

✨ Low level format (LLF) to proces fizycznego nanoszenia ścieżek i sektorów na dysk twardy, który w przypadku starszych dysków MFM trwał nawet kilka godzin. Współczesne dyski IDE i ATA nie wymagają LLF, gdyż posiadają inteligentne kontrolery, które same zarządzają remapowaniem uszkodzonych sektorów i utrzymaniem struktury dysku. Programy takie jak WDCLEAR, popularne w latach 90., jedynie nadpisują dysk zerami, co pomaga przy problemach programowych, ale nie jest prawdziwym formatowaniem niskopoziomowym. Szybkie formatowanie (quick format) w DOS trwa kilka sekund, ponieważ nie sprawdza każdego sektora, a jedynie tworzy strukturę systemu plików. LLF wykonywany z BIOS-u lub specjalnych narzędzi jest ryzykowny i może uszkodzić dysk, dlatego stosuje się go tylko w wyjątkowych przypadkach. Dyski współczesne wyposażone są w system SMART monitorujący ich stan. Formatowanie niskopoziomowe w BIOS-ie 386 i 486 było ograniczone do trybu CHS, co powodowało zmniejszenie pojemności dysków. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do asemblera i niskopoziomowego programowania dysków za pomocą przerwań BIOS-u (int 13h, funkcja 05h).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA