logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Na jakich częstotliwościach pracują diody LED? Szukam informacji

tery11 26 Lis 2007 20:11 5057 4
REKLAMA
  • #1 4523759
    tery11
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam! Mam mały problem z diodami LED, czy ktoś może mi powiedzieć na jakich częstotliwościach pracują diody LED bo nie mogę sie doszukać nigdzie tego parametru.
    Dzięki za odp i pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 4523871
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    A po co Ci ten parametr? Przy większych częstotliwościach porostu nie zauważysz, że mrugają. Z kilkunastoma - kilkudziesięcioma kHz powinny sobie poradzić, przecież wyświetlacze LED pracują z multiplekserem.
  • REKLAMA
  • #3 4525213
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    tery11 napisał:
    Witam! Mam mały problem z diodami LED, czy ktoś może mi powiedzieć na jakich częstotliwościach pracują diody LED bo nie mogę sie doszukać nigdzie tego parametru.
    Dzięki za odp i pozdr.

To zależy od pojemności złącza i sterowania. Mi udało się uzyskać 1MHz, może więcej. Zależy jaki masz detektor.
  • REKLAMA
  • #4 4529205
    tery11
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam zbudować układ dioda LED-odbiornik ze zmienną częstotliwością modulacji , do tego brakuje mi generator częstotliwości ale żeby go zakupić na odpowiedni zakres potrzebna mi jest częstotliwość pracy diod led.
    Może wie ktoś gdzie takie generatorki można dostać??
  • #5 4529486
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    tery11 napisał:
    Mam zbudować układ dioda LED-odbiornik ze zmienną częstotliwością modulacji , do tego brakuje mi generator częstotliwości ale żeby go zakupić na odpowiedni zakres potrzebna mi jest częstotliwość pracy diod led.
    Może wie ktoś gdzie takie generatorki można dostać??

Może coś do pętli fazowej CD4046, NE564 itp.
REKLAMA