logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amator 2b - brak reakcji na balans i problem z kanałami przy magnetofonie

Gela 06 Gru 2003 19:11 1520 6
REKLAMA
  • #1 427181
    Gela
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Może ktoś pomoże. Mam to cudo i gdy przesuwam "BALANSEM" w lewo do góry lub w prawo do dołu to nic sie nie dzieje cały czas grają oba głośniki a wydaje mi sie, ze powinien grać raz lewy, raz prawy głośnik. Obie końcówki mocy są dobre. I jeszcze jeden problem gdy podłączam do niego magnetofon to jeden kanał gra a drugi nie bo podłączałem raz lewy kanał raz prawy kanał, przy czym gdy podłącze do jednego kanału to grają oba głośniki a gdy podłączę do drugiego kanału to nie gra żaden głośnik. Bardzo prosze o pomoc. Mój mail Mariano202(_at_)wp.pl. Z góry dziekuję.
  • REKLAMA
  • #2 427203
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    Podejrzewam tu ingerencje w układ jakiegoś fachmana.
    Wygląda na uszkodzenia przedwzmacniacza(jeden kanał) i połączenie obu torów razem(mono).
    Hej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 427316
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Sprawdź wiązkę przewodów która wchodzi na moduł z potencjometrami. Są one dość napięte i zdarzało mi się, że przewód był urwany.
    TadeuszZ
  • #5 427441
    kropka73
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam
    Proponuję sprawdzić czy nie ma zwarcia (umyślnego) na potencjometrach suwakowych, następnie sprawdzić czy sygnał doprowadzony na wejście GM1 pin5 (kanał prawy) jest na C410 lub punkt K35 a sygnał doprowadzony na GM1 pin3 (kanał lewy) jest na C510 lub punkt K42. Jeżeli obydwa sygnały są prawidłowe to nalezy sprawdzić czy sygnał jest na R419 (kanał prawy) i R520 (kanał lewy). Dalej sygnały z tych rezystorów idą na potencjometr balansu który ma suwak dołączony do masy (sprawdzić czy jest połączenie z masą!!!) Bardzo prawdopodobne że tu gdzieś coś jest nie tak. Z R419 i z potencjometru balansu przez punkt K33 do C415 i R427 (kanał prawy) wchodzi na US4 pin 6(GML026), a z R520 i potencjometru balansu przez punkt K37 do C516 i R515 do US5 pin 6(GML026).
    Sprawdź czy sygnały przechodzą i daj znać.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 456572
    Gela
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Chciałem Ci bardzo podziękować za Twoje wskazówki, bardzo mi pomogły. Udało mi się wreszcie naprawić ten sprzęt, przyczyną był potencjometr balansu, który był pęknięty. Pozdrawiam.
  • #7 457410
    kropka73
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Super że działa

Pozdrawiam
    Tomasz K

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu Amator 2b występował problem z brakiem reakcji potencjometru balansu – niezależnie od ustawienia oba głośniki grały jednocześnie, zamiast przełączać się między lewym a prawym kanałem. Dodatkowo, przy podłączeniu magnetofonu jeden kanał nie działał prawidłowo, a podłączanie sygnału do różnych kanałów powodowało różne efekty dźwiękowe. Podejrzenia padły na uszkodzenia przedwzmacniacza jednego kanału oraz możliwe zwarcia lub uszkodzenia potencjometrów suwakowych i połączeń przewodów. Zalecano czyszczenie potencjometrów, sprawdzenie kabli sygnałowych i gniazd magnetofonu oraz dokładne pomiary sygnałów na poszczególnych punktach układu (m.in. na pinach GM1, kondensatorach C410, C510, rezystorach R419, R520 oraz na potencjometrze balansu). Ostatecznie przyczyną usterki okazał się pęknięty potencjometr balansu, którego wymiana przywróciła prawidłową pracę urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA