logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amator 2B i PC - charczące głośniki Tonsil ZG15-C, balans nie działa

C64_ 01 Lip 2006 19:40 1753 16
REKLAMA
  • #1 2781460
    C64_
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cześć, to mój pierwszy post tutaj, więc wypada się przywitać ;)
    Ostatnio postanowiłem podłączyć swojego starego Amatora 2B do komputera, zaopatrzyłem się w kabel [stereo minijack - stara piątka do amplitunera] i z ochotą przystąpiłem do testowania.
    Rozczarowałem się (ale to chyba zbyt delikatne słowo), gdyż głośniki (Tonsil ZG15-C, są ok, przynajmniej tak mi się wydaje) charczą po ustawieniu potencjometra głośności na minimum, a gdy chcę coś odtworzyć gra tylko jeden z nich (który? Zależy to od tego, jak je podłączę, działa jakby jedno gniazdo) No i gdy mam balans w komputerze na center to dźwięki są hmm... dziwne! Trudno to opisać ;) W amplitunerze balans również nie działa, tzn. działa ale tylko na jeden głośnik jak już wspominałem.

Co jest nie tak, spalona końcowka?
    Kondensatory, bezpieczniki są całe, żarówki na panelu padły ;) ale cała reszta wydaje się być w całkiem dobrym stanie...

PS Przepraszam jeśli coś pokręciłem, ale jestem strasznie zdenerwowany. Stara wieża Samsunga 10W, którą miałem wcześniej grała o niebo lepiej...

PS 2 dodam, że przed uruchomieniem tego wszystkiego wlutowywałem nowe głośniki Tonsila, wysokotonówki mają identyczne parametry, lecz jeden z nich ma mniejszy magnes (jest nieco starszy). Błędów montażowych nie popełniłem :P

[edit]

Wcisnąłem jakiś trójkąt na przednim panelu i dźwięk jest na obu kolumnach, lecz problemy z balansem nie znikęły.
  • REKLAMA
  • #2 2781483
    audio
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam. A do ktorego gniazda w Amatorze wkladasz kabelek .Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 2781489
    C64_
    Poziom 10  
    Ten od PC'ta? Chyba do tego gramofonowego, tzn. oznaczone jest jakby taką lupą (wiem, laik ze mnie w tej dziedzinie :P ), ale zaraz spróbuję odpalić na tym drugim i ewentualnie wyedytuję posta.

Pozdrawiam.

edit

Faktycznie, poprawiło się. Ale dźwięk stracił sporo na głośności, kolumny nadal "pierdzą" i to bardzo głośno po zmniejszeniu natężenia dźwięku potencjometrem na "0"...

Zauważyłem coś jeszcze, jeden z głośników gra zauważalnie "mocniej" przy balansie center, przy balansie max na ten drugi słychać głównie wyższe tony, zero basu...
  • #4 2782067
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    sprawdz pod które piny ją podłączone sygnały we wtyczce dim 5 to ta co podłączasz do radia
    sygnały powinny być podłaczone do nóg o numerach 3 i 5 a masa na 2
    jest mnustwo kabli na rynku o bardzo dziwnym podłączeniu tych sygnałów, w amatorze powinno być obojętnie do którego gniazda masz podłączony sygnał gniazdka są wewnątrz połączone ,ale lubią się tez obrywać nogi gniazdek od gruku
  • #5 2782447
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Powinieneś podłączyć pod wyjście uniwersalne. Nie wiem jakie u Ciebie są końcówki mocy bo były w Amatorach różne ale sprawdź bezpieczniki i ich uchwyty mogą być zaśniedziałe. Sprawdź kondensatory wyjściowe i w zasilaczu mogły podeschnąć. W końcu to wiekowy sprzęt.
  • #6 2782665
    C64_
    Poziom 10  
    @h jaworski

Kabelek kupiłem w elektronicznym, wtyczka jest zalana czymś podobnym do gumy, więc nie mam jak sprawdzić... Mogę ew. podejść do tego sklepu i zapytać, ale wątpię by sprzedawca wiedział ;)

@Zibi187

Wyjście uniwersalne czyli magnetofonowe? Bo jest jeszcze gramofonowe, ale wtedy mam problemy z dźwiękiem, który jest dużo głośniejszy, lecz jakby zniekształcony dopóki nie przestawię balansu w komputerze na lewy bądź prawy kanał (za każdym odpaleniem pliku dźwiękowego). Resztę postaram się dzisiaj sprawdzić, co do kondensatorów to po czym widać, że są uszkodzone? Napuchnięte nie są... A w razie wymiany jak wlutować nowe? Lutownicą potrafię się posługiwać, ale jeszcze nigdy nie lutowałem na PCB.
  • REKLAMA
  • #7 2784264
    Zibi187
    Poziom 24  
    Są to duże elementy więć Sobie poradzisz. Musisz jedynie dokupić Sobie odsysacz, który teraz kosztuje grosze. Po nagrzaniu cyny odessasz ją i delikatnie wyjmiesz element. Tak to by było proste gdy by każde uszkodzenie kondensatora było widoczne. Niestety tak nie jest. Kondensatory elektrolityczne ( to te niebieskie wałeczki ) z czasem wysychają i tracą parametry. Efekt jest taki, że jakość dźwięku się pogarsza. Myślę, że Sobie poradzisz z tym problemem.
  • #8 2784534
    C64_
    Poziom 10  
    Okej, mam lutownicę transformatorową 100W ("pistolet" :P ) - nie jest za mocna? Po odsysaniu cyny wsadzić nowy kondensator zwracając uwagę na - i co dalej? Po prostu zalutować? Cyna chyba się nie będzie trzymała tam...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2785772
    Zibi187
    Poziom 24  
    Dlaczego ma się nie trzymać. Sprawdź przed włożeniem elementu aby + był do + a - do - . Przyłuż grot lutownicy na moment do nóżki elementu i punktu lutowniczego podgrzej i wtop cynę będzie się trzymać na pewno. Pamiętaj, żeby nie grzać za długo bo upalisz ścieżki.
  • #10 2786115
    C64_
    Poziom 10  
    Okej, dzięki za pomoc :) Jeszcze tylko jedno pytanie - chciałbym mieć ten amplituner pod monitorem, bo gdzie indziej nie mam miejsca, czy można zbudować jakiś filtr elektromagnetyczny aby obraz nie skakał?
  • #12 2786548
    audio
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam. Proponuje na ekran mimo wszystko blache stalowa bedzie skuteczniejsza.Pozdr
  • #13 2805045
    C64_
    Poziom 10  
    Zaopatrzyłem się już w grubą blachę stalową (odpowiednio wyprofilowaną).
    Mam ją podłączyć do masy, czyli po prostu do aluminiowego panelu z tyłu amplitunera czy do jakiegoś punktu na PCB, bądź czym innym?

Mam jeszcze kilka problemów.
    Zauważyłem, że jedno z wyjść (chyba lewa strona) gra zauważalnie ciszej i dźwięk jest nieco zniekształcony. Dodatkowo po zmniejszeniu głośności na całkowite minimum kolumny charakterystycznie "dudnią i strzelają", a sama skala jest chyba zaniżona - wzmacniacz gra relatywnie bardzo cicho w porównianiu do staaaarej wieży samsunga 15W ;)

Kolumny Tonsil 15W 8omów.
  • #14 2805539
    Zibi187
    Poziom 24  
    Blachę jako ekran dołącz przewodem do masy. Najlepiej blisko zasilacza. Co do gorszego brzmienia dźwięku to przyczyną mogą być kondensatory elektrolityczne. Potencjometr głośności i regulacji potraktuj prepatarem do czyszczenia potencjometrów i sprawdź jeszcze luty na płytce potencjometrów.
  • #15 2805589
    kam223
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    A się tak wtrącę z pytaniem, czy radio działa w nim poprawnie, czy są takie same problemy jak z PC-tem??
  • #16 2805644
    C64_
    Poziom 10  
    @Zibi187

No właśnie, gdzie tam jest masa? Z płytki potencjometrów na panelu czołowym wychodził kabel przykręcony do kawałka metalu (stali), prawdopodobnie uziemienie czy coś - tam przylutowałem teraz kabelek, zaraz będę wszystko składał do kupy.

@kam223

A wiesz, że nie wiem? Jak założę obudowę to sprawdzę i wyedytuję posta :)

Dzięki za dotychczasową pomoc :)
  • #17 2805799
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    C64_ napisał:
    @Zibi187

No właśnie, gdzie tam jest masa? Z płytki potencjometrów na panelu czołowym wychodził kabel
    No to miedzy innymi tam jest masa!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył wzmacniacz Amator 2B do komputera, używając kabla do wyjścia gramofonowego, co powodowało charczenie głośników Tonsil ZG15-C przy minimalnej głośności oraz odtwarzanie dźwięku tylko z jednego głośnika. Po zmianie podłączenia na wyjście magnetofonowe dźwięk poprawił się, lecz nadal występowały problemy z balansem i zniekształceniami. Wskazano na konieczność sprawdzenia poprawności podłączenia sygnałów w wtyczce, stanu bezpieczników, kondensatorów elektrolitycznych (które mogą wysychać i tracić parametry) oraz potencjometru głośności, który może wymagać czyszczenia. Zalecano wymianę kondensatorów z zachowaniem polaryzacji oraz prawidłową technikę lutowania, używając odsysacza cyny. W celu ograniczenia zakłóceń elektromagnetycznych przy umieszczeniu amplitunera pod monitorem zasugerowano ekranowanie obudową z blachy stalowej podłączonej do masy, najlepiej blisko zasilacza. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia uziemienia i lutów na płytce potencjometru. Problemy z głośnością i zniekształceniami mogą wynikać z uszkodzonych kondensatorów i złych połączeń lutowanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA