logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot Boxer 2.5TD 2001 - Immo nie czyta kluczyka, jak użyć programatora Willem?

luknk 30 Lis 2007 22:09 13235 8
REKLAMA
  • #1 4538557
    luknk
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witam mam problem z immo w boxerze (2.5TD 2001r)raz czyta kluczyk raz nie i świeci sie code , mam w posiadaniu programator willema i może mógł bym za waszą pomocą go użyć tylko potrzebna mi porada jak ? Na sterowniku jest znaczek lanci także podejrzewam iż ma on szersze zastosowanie jakieś ducato czy cos . prosze o pomoc w tej sprawie .
  • REKLAMA
  • #2 4539268
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Może być to spowodowane uszkodzeniem transpondenta w kluczyku i wtedy centralka code nie czyta klucza . Spróbuj odpalać drugim kluczykiem czy będziesz mieć te same problemy. Jeśli się one powtórzą do prawdopodobnie centralka code. Miałem kedyś taki dziwny przypadek właśnie w Fiacie Ducato też zapalił się code i auto nie zapalało , wyjąłem centralkę od kodu i auto najzwyczajniej w świecie odpaliło . Cuda na kiju dosłownie
  • REKLAMA
  • #3 4540423
    luknk
    Poziom 12  
    To miałeś sie fajnie moje nie zapala ani na drugim kluczu ani bez centralki . Moze ktoś pomoże jak to obejść bez wyciągania pompy ??
  • #4 4540437
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 4540656
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 417
    Zanim zaczniesz kombinować z programowaniem zobacz jak wygląda złącze przewodów z immo pod pompą na belce poprzecznej na której jest chłodnica .Tam jest połączenie immo pompy z wiązką samochodu.Jeżeli jest zaśniedziałe zlutuj przewody na stałe.
  • REKLAMA
  • #6 4540757
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1431
    Kiedyś miałem podobny problem tylko w Fiacie Ducato.Tam na pompie wtryskowej na elektrozaworze było założone elektroniczne ustrojstwo (numer Boscha 0 281 005 046) do ktorego dochodziły trzy przewody i do pompy było przykręcone dwoma śrubkami.Żeby dostarczyć prąd na elektrozawor znaleźliśmy jego wyjście pod plastikową osłoną na ktorej są napisy.Wyjście to znajduje się ok.7 mm za literą B w napisie Bosch,przy samej krawędzi.I tak uruchomiliśmy Ducato i wrociliśmy do domu
  • REKLAMA
  • #7 4541316
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4542164
    luknk
    Poziom 12  
    w poniedziałek z rana zaraz próbujemy kable na pompie znalazłem zapodam mu tam zasilanie i zobacze poł. z wiązkom
  • #9 4552941
    luknk
    Poziom 12  
    panowie dzieki za pomoc auto uruchomione przerwa na kostce sprawa rozwiązana ale nurtuje mnie jeszcze pytanie jak wysterować ten zawór na pompie bez tej elektroniki czyli immo . Po moich pomiarach wyszlo cos
    takiego jest masa plus po stacyjce no i trzeci kabel nie wiem czym go wysterować jest na nim te 12v po stacyjce ale nie da sie go sprawdzic kontrolkom a mostek na oba postacyjce nie uruchamiają elektrozaworu ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy immobilizera w Peugeot Boxer 2.5TD z 2001 roku, który nieregularnie odczytuje kluczyk i wyświetla błąd "code". Podejrzenie pada na uszkodzony transponder kluczyka lub centralkę immobilizera. Wskazano, że sterownik posiada oznaczenie Lancia, co sugeruje kompatybilność z innymi modelami, np. Fiat Ducato. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualne lutowanie przewodów złącza immo pod pompą wtryskową, które często ulega korozji. W przypadku Fiata Ducato opisano metodę obejścia immobilizera poprzez zasilanie elektrozaworu na pompie wtryskowej (Bosch 0 281 005 046) bezpośrednio, co umożliwiło uruchomienie silnika. Po naprawie przerwy w kostce problem został rozwiązany, jednak pozostaje pytanie o sterowanie elektrozaworem pompy bez elektroniki immo, gdzie występują trzy przewody: masa, plus po stacyjce oraz trzeci przewód z napięciem 12V, którego funkcji nie udało się jednoznacznie ustalić. Próby mostkowania przewodów po stacyjce nie uruchamiają elektrozaworu, co wymaga dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA