logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto II 1.2 2003 - brak komunikacji ze sterownikiem po rozłączeniu masy

lindonerl 06 Gru 2007 18:02 27803 14
REKLAMA
  • #1 4558569
    lindonerl
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    W liczniku świeci się symbol klucza, kontrolka check gaśnie, brak komunikacji ze sterownikiem silnika. Wszystko nastąpiło po rozłączeniu złącza masowego przeż blacharza i prubie uruchomienia silnika. Złącze na podłużnicy pod akumulatorem. Tzn takie mam informacje na temat zdażenia. Proszę o podpowiedź co dalej robić, bezpieczniki i przekaźniki ze wstępnych oględzin są ok.
  • REKLAMA
  • #2 4558808
    lindonerl
    Poziom 18  
    Czyli najprościej wymienić np: z Angola : stacyjkę, sterownik, antenkę przy stacyjce, kluczuki. Mam dodatkowe pytanie gdzie siedzi samo immo oddzielny moduł czy np: licznik. Pytam żebym wiedział co stanowi kpl. immo w tym aucie.
  • #3 4559041
    tomatrix1
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Witam,jest jeszcze coś takiego jak bodkomputer
  • #4 4559143
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    czyli bsi
  • REKLAMA
  • #5 4559246
    tomatrix1
    Poziom 14  
    mniej więcej
  • #6 4559590
    jarek92
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    BSI czyli ta skrzynka z bezpiecznikami pod osłoną z lewej strony obok gniazdka diag
  • #7 4560321
    lindonerl
    Poziom 18  
    Co ma skrzynka bezpiecznikowa do immo. Proszę o konkretną podpowiedź kogośkto zna temat lepiej niż ja.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 4560382
    lindonerl
    Poziom 18  
    Obawiam się że dobrać się do wnętrza tego sterownika nie będzie łatwo a ja poszukuję prostego rozwiązania. "Elektrit " napisał uszkodzony sterownik i pewnie ma rację więc pytam tylko co wchodzi w skład kpl immo, osobiście myślałem o liczniku a tu bsi, a gdzie to siedzi i po sprawie.
  • Pomocny post
    #10 4561816
    tomatrix1
    Poziom 14  
    witam,antenka jest podpięta do bodkomputera,a z niego sygnał idzie do ecu.Taki morał z tego ze musisz mieć ,kluczyk,bodkomputer,ECU w komplecie z jednego auta.Bodkomp jest doklejony do tyłu skrzynki bezpiecznikowej ma 4 spinki,do niego jest wpięta niebieska wtyka od tyłu

Dodano po 22 [minuty]:

tak wygląda bodkomputer:
    Załączniki:
    • PICT0824.JPG (3.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4562136
    altronik
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    W tym Punto immo jest w body komputerze..!!!
    Przy wymianie sterownika nie trzeba ruszac ani kluczyków , ani body komputera...wzrunkiem jest "wyczyszczenie " sterownika , czyli zrobienie go jak nowy..!!! i po tym zabiegu po włożeniu nowego sterownika, immo samo się koduje po załaczeniu zapłonu..ot i wszystko.!!!

jak chcesz więcej info , to na PW.

ps. Elektrit ma rację.
  • #12 4562563
    patrykos23
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    A jesteście pewni że w tym ecu można wyczyścić pamięć starego code.........? To, że się koduje po włączeniu zapłonu jest pewne. Te sterowniki nie są rozbieralne. Chyba że przez złącze od ECU, kolega z Bielska to pewnie w temacie.
  • #13 4562587
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6473
    Można wyczyścić (tak, że po pierwszym podłączeniu się zakoduje), można też na stałe wyłączyć.
  • #14 4563222
    tomatrix1
    Poziom 14  
    A,czy jestes pewien
  • #15 6787887
    autobakrawa
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    podłączam sie pod temat gdyz mam identyczna sytuacje w samochodzie po blacharce. a ze nie jestem najlepszy z fiacikow dlatego mam pytanie jak "Wpis omyłkowy, usunąć" w tym aucie. posiadam 2x kluczyki, karte CODE, oraz launcha x431. (nie moge sie połączyc z ECU a wczesniej moglem, z immo również)

Podsumowanie tematu

✨ W Fiat Punto II 1.2 z 2003 roku po rozłączeniu masy pod akumulatorem pojawił się problem z brakiem komunikacji ze sterownikiem silnika oraz zapaleniem się symbolu klucza na liczniku. Kontrolka check gaśnie, a bezpieczniki i przekaźniki są sprawne. Dyskusja wskazuje, że immobilizer (immo) jest zintegrowany z body komputerem (bodkomputerem), który jest przymocowany do tylnej części skrzynki bezpiecznikowej (BSI) i posiada antenkę przy stacyjce. Wymiana lub reset sterownika ECU wymaga posiadania kompletu: kluczyka, bodkomputera i ECU z jednego auta. Sterownik można "wyczyścić", czyli przywrócić do stanu fabrycznego, co pozwala na automatyczne ponowne zakodowanie immo po włączeniu zapłonu. Nie jest konieczna wymiana kluczyków ani bodkomputera przy wymianie sterownika, ale dostęp do sterownika może być utrudniony. W przypadku problemów z kodem immo zalecane jest wpisanie kodu z karty lub skorzystanie z serwisu specjalizującego się w elektronice samochodowej. Użytkownik z podobnym problemem posiada dwa kluczyki, kartę CODE oraz tester Launch X431, lecz nie może nawiązać komunikacji z ECU ani immo po naprawach blacharskich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA