logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować BIOS na Gigabyte GA-8iPE1000-G bez stacji dyskietek?

Śniący 03 Gru 2007 19:18 1973 10
REKLAMA
  • #1 4548026
    Śniący
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Witam, mam problem z płyta główna Gigabyte GA-8iPE1000-G oraz procesorem Intel Pentium 4 3.2GHz Prescott otóż nie mogę na tym sprzęcie osiągnąć tych 3,2GHz ponieważ w BIOSie mogę zmieniać tylko FSB, nie mam możliwości zmiany mnożnika a jest on ustawiony na 14 (14x200=2,8GHz tak mam ustawione obecnie). Czy konieczna będzie aktualizacja BIOSa? Jeśli tak to jak to bezpiecznie zrobić? (Nie posiadam stacji dyskietek a prawie wszystkie opisy aktualizacji sa oparte o dyskietkę, na która zgrywa się nowy BIOS).
    Dodaje jeszcze dwa screeny.
  • REKLAMA
  • #2 4548234
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    BIOS możesz uaktualnić również z dysku lub płyty CD.
    Według opisu producenta obsługuje ta płyta nawet P IV 3,4 GHz, więc powinien działać.
  • REKLAMA
  • #3 4548691
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Najlepiej aplikacji Gigabyte @bios. Możesz ja pobrać POD TYM ADRESEM
  • #4 4672102
    Śniący
    Poziom 19  
    Witam!
    Wgrywałem nowego BIOSa
    zgodnie z oznaczeniem (F1) za pomocą @bios, wszystko szło bez problemów ale bios dalej ma starą date 01/08/2001 czyli nie zaktualizował się, aktualizowałem go z dyskietki startowej i też wszystko poszło gładko (komunikat że aktualizacja zakończyła się sukcesem) a efekt ten sam, wydaje mi się że płyta niema jakiejś zworki którą trzeba zmienić żeby wgrać nowego BIOSa. W moim BIOSie niema w ogóle opcji zmiany mnożnika więc może w tej płycie jest on zablokowany jakoś, nie wiem, jak więc odpalić ten procesor na pełnych obrotach? zwiekszyć FSB i dać sobie spokój? a może procesor jakis "lewy"...
  • REKLAMA
  • #5 4672117
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Sprawdź procek u kolegi lub podjedź do serwisu.
  • REKLAMA
  • #6 4673440
    krzyżak
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Śniący napisał:
    Witam!
    W moim BIOSie niema w ogóle opcji zmiany mnożnika

Intele mają mnożnik zablokowany.
  • #7 4674066
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Ściągnij instrukcję, nie bądź leniem! Znajdź zworkę blokującą zapis BIOS. Możesz także zresetować BIOS do ustawień fabrycznych i twedy spróbować. Aktualizacja BIOS to może być klucz. Kolego krzyżak, a słyszałeś kiedyś o OC? Ta płyta po prostu na to nie pozwala ALBO opcja umozliwiająca zmiany jest wyłaczona. Pozdrawiam
  • #8 4674106
    pepe94
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Albo drogi kolego smróbuj przy starcie kompa.
    Wcisnij Delete. I wejdz w nie pamietqm jak to sie nazyw ale poszukaj i tam bedzie czestotliwsc taktowania pockai moze ci sie zmiejszyla jak cos albo w czymś grzebałeś więc spróboj tam jest twoja Usteram ja tez tak miałem z prockiem 4,1 GHZ spadl mi na3,4 GHZ

Proszę poprawić treść wiadomości. Regulamin pkt.15 się kłania. Proszę przed wysłaniem wiadomości klikać przycisk pisownia.
    Moderowano przez Mery84
  • #9 4675118
    Śniący
    Poziom 19  
    Leniem nie jestem, na samym początku ściągnąłem instrukcje do płyty, w niej o żadnej zworce blokującej aktualizacje BIOSu niema mowy.
    Resetowanie BIOSu do ustawień fabrycznych też nie przynosi niczego nowego. W moim komputerze też siedzi płyta Gigabyte i w niej również nie mam możliwości zmiany mnożnika. Odpuszczam sobie tą płytę.
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
    Pozdrawiam!
  • #11 4677180
    Śniący
    Poziom 19  
    I wszystko jasne...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy płyty głównej Gigabyte GA-8iPE1000-G z procesorem Intel Pentium 4 3.2GHz Prescott, gdzie użytkownik nie może ustawić pełnej częstotliwości procesora, ponieważ BIOS pozwala jedynie na zmianę FSB, a mnożnik jest zablokowany na 14, co skutkuje taktowaniem 2,8 GHz zamiast 3,2 GHz. Pojawiły się pytania o konieczność i sposób aktualizacji BIOS-u bez użycia stacji dyskietek, gdyż większość instrukcji opiera się na dyskietce. W odpowiedziach zasugerowano użycie aplikacji Gigabyte @BIOS do aktualizacji z poziomu systemu lub aktualizację z płyty CD, jednak próby aktualizacji BIOS-u nie zmieniły wersji ani nie odblokowały mnożnika. Wskazano, że procesory Intel Pentium 4 mają mnożnik zablokowany sprzętowo, co jest standardem, a płyta może nie oferować opcji zmiany mnożnika. Zalecano sprawdzenie procesora lub wizytę w serwisie. Użytkownik potwierdził, że reset BIOS-u i brak zworki blokującej zapis BIOS nie pomogły, a brak możliwości zmiany mnożnika jest cechą płyty. Ostatecznie zasugerowano zwiększanie FSB jako jedyną metodę podkręcania. Podano również link do wsparcia Intela dotyczącego procesorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA