logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pole elektomagnetyczne z sieci przesyłowej 110kV

Maciej_F 06 Gru 2007 09:31 39175 94
Najlepsze odpowiedzi

Która opcja będzie korzystniejsza dla mieszkańców pod względem oddziaływania pola elektromagnetycznego: napowietrzna linia 110 kV oddalona o 50–70 m od domów czy kabel podziemny biegnący około 10 m od budynków?

Dla mieszkańców korzystniejsza będzie linia kablowa, bo jej oddziaływanie elektromagnetyczne jest dużo mniejsze niż linii napowietrznej, a dodatkowo nie ma słupów, przewodów i związanych z nimi zagrożeń [#4557010][#4557230][#5022222] Przy odległości około 70 m od domu jeden z uczestników stwierdził, że linia 110 kV nie ma już zauważalnego wpływu na budynek [#4559716] Jednocześnie 10 m od kabla podziemnego może być odległością zbyt małą, bo w sytuacjach awaryjnych przy uszkodzeniu izolacji prądy w gruncie mogą płynąć w nieprzewidywalny sposób; padła też ocena, że bezpieczniej jest zachować 20–40 m od zabudowań [#4557938] Trzeba też brać pod uwagę sprawy techniczne i prawne: zgodę właścicieli działek, służebność, dostęp do kabla w razie awarii i strefę ochronną nad nim, gdzie nie wolno niczego stawiać [#5022587] W wątku podano też materiał PSE, według którego wartości pól od linii przesyłowych są zbliżone do pól spotykanych na co dzień i poniżej wartości uznawanych za bezpieczne w rozporządzeniu [#5031365][#5028509]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4556958
    Maciej_F
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam zainteresowanych forumowiczów .

Energetyka chce nas uszczęśliwić przebudową lini wysokiego napięcia . na naszym osiedlu . Dotychczasowa napowietrzna linia 15 KV ma być zastąpiona linią napowietrzną 110KV lub kablem podziemnym .

Która wersja jest dla nas korzystniejsza ?

Kable napowietrzne byłyby w odległości ok 70 - 50 m od budynków , a kabel podziemy ok 10 m , zakopany na głębokość 2 m .
    Chodzi mi o oddziaływanie pola elektromagnetycznego . Nie wiem czy w ziemii promieniowanie elektromagnetyczne jest bardziej '' tłumione?'' , jeśli tak to jak jest różnica natężenia pola linii napowietrznej / gruntowej .

Maciej_F
  • REKLAMA
  • #2 4557010
    Dido230
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Wpływ niekorzystny pola elektromagnetycznego na organizmy zwierząt i roślin nie podlega negacji, taka linia to nic zdrowego.

Mniejsze zło to wykonanie linii kablowej, zaletą jest nie tylko mniejsze oddzialywanie pola elektromagnetycznego niż w przypadku linii napowietrznej ale i brak słupów, przewodów i związanych z tym zagrożeń.
  • #3 4557230
    jaga134
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Moim zdaniem,a pracowałem jako elektryk,linia kablowa jest lepsza chociażby z tego powodu,że nap.110kV powoduje "ulot"zwłaszcza w wilgotne dni.W nocy podczas takiej wilgoci można zauważyć różowe świecenie przewodów.Zjawisko może samo w sobie jest ładne ale powoduje wzrost zakłóceń elmag.Radia trzeszczą ,telewizory śnieżą.Oczywiście jeśli na osiedlu jest tv kablowa to jest ok.Ale niech ktoś spróbuje założyć CB.A potrzecie,przewody lubią od czasu do czasu spadać.A 110kV to już nie 15kV.Reasumując,jestem za linią kablową.Jest na pewno bezpieczniejsza.
  • #4 4557938
    andwod
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Zgadzam się że linia kablowa jest o wiele korzystniejsza
    dla mieszkańców niż kablowa ale 10 m
    od budynków to trochę blisko
    W sytuacjach awaryjnych (uszkodzenie izolacji)
    do czasu gdy zadziałają zabezpeczenia przez
    krótki okres czasu nastąpi zwarcie fazy z ziemią
    i popłyną prądy których kierunków nie sposób przewidzieć (przewodnictwo gruntu itp...)
    wydaje mi się że bezpieczna odległość to
    20-40m od zabudowań.
  • #5 4559716
    Enpro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Przy takiej odległości jak piszeż niemazadnego wpływu na dom umnie też jest dwie 110 od domu ok 70 m i nic się nie dzieje . Na GPZ były rpboine pomiary i nawet tam są tylko niekture miejsca zagrożone.
  • REKLAMA
  • #6 4565158
    andwod
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    To że pole elektryczne linii napowietrznych nie sięga domostw nie znaczy że problem znikł. Należy zaznaczyć tu wpływ zjonizowanego powietrza na płuca mieszkańców. Znane są udowodnione przypadki przyczynienia się zjonizowanego powietrza do wywołania jakiejś choroby płuc. Dla dobra publicznego tego typu tematy raczej rzadko widują światło dzienne. Co by było gdyby wszystcy sąsiedzi linii napowietrznych zasądzili energetykę.
  • #7 4567519
    lukas1850
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Dużo bardziej szkodliwe jest mieszkanie koło ruchliwej drogi - ta szkodliwość jest dowiedziona dużo lepiej niż oddziaływanie pola elektromagnetycznego 50Hz. Ja bardziej bym się martwił oszpeceniem krajobrazu przez słupy WN i ewentualnie dokuczliwość dźwięku ulotu... Ale drogi też nie są najpiękniejsze, a hałas TIRów jest wielokrotnie większy niż brzęczenie linii przesyłowej. Ot, takie już są koszty cywilizacji.
  • #8 4567579
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Większy wpływ ma promieniowanie z telewizora czy kuchenki mikrofalowej , rozsądnie jest być jak najdalej od źródeł fal elektromagnetycznych , ale bez przesady . Bajki o wielkiej szkodliwości linii 110 kV można odłożyć między opowieści o kosmitach a zdjęcia Sasquatcha . Jakoś nie zauważyłem pustyni pod liniami WN , a zwierzęta też potrafią pod nimi gniazda zakładać . Póki nikt nie udowodnił zauważalnego szkodliwego wpływu na zdrowie , to nie ma co zawracać sobie tym głowy .
  • #10 5021527
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1960
    Brak dowodów że linia elektroenergetyczna w jakikolwiek sposób oddziałuje na organizm człowieka. To że grupka oszołomów lub cwaniaków chcących wyłudzić kasę robi szum medialny nie jest żadnym dowodem. Powiedz mieszkańcom Szczecina że budowa linii jest niepotrzebna. O co chodzi ? O rezygnację z elektryczności ? Nie. Chodzi o wyłudzenie kasy. Albo mamy do czynienia z krótkowzrocznością kilku ludzi którzy widzą tylko czubek własnego nosa i swoją działeczkę a nie dostrzegają wielu milionów ludzi którzy na co dzień korzystają z energii. To moja opinia w sprawie krzykaczy z Kamionek. Każdy w tej chwili siedzi przed monitorem który generuje znacznie większe pole, którego szkodliwość jest UDOWODNIONA i jakoś nie pisze petycji w sprawie zakazu używania komputerów. Jeśli zgodzimy się na postulaty ekoterrorystów takich jak ci z Kamionek to coraz częściej będziemy doswiadczać tego co doświadczył w ostatnich dniach Szczecin.
  • #11 5021597
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Proponuje kupic takie niedrogie urzadzenie:
    i przejsc sie z nim w okolicach linii wysokiego napiecia trzymając wcisniety przycisk detect, a pozniej to samo zrobic w domu w okolicy np. telewizora.
    Ja tak zrobilem i baaardzo sie zdziwiłem jak daleko potrafi siegac pole elektryczne takiej linii napowietrznej 110kV. Pod samą linią urzadzenie piszczy cały czas, nawet na skreceniu czulosci na min. Pole wykrywalne jest nawet daleko po przekroczeniu 200m. Linia ziemna ma duuużo mniejsze promieniowanie, praktycznie znikome, trudno wykryc je wogóle. A telewizor.... metr, moze dwa na max czulosci.
    Na pewno wplyw na zdrowie ludzi takie linie napowietrzne mają, niby niewielka czestotliwosc, ale ogromne pole elektryczne nie moze nie miec wpływu na komórki.
    A co do ptaków to one tak krotko zyją ze nie sposob jest zauwazyc wplywu szkodliwego pola, ale my zyjemy grube kilkadziesiat lat i przez ten czas napewno jakies raki, nowotwory czy inne choróbstwa wyjdą.
  • #12 5021628
    Hucul
    Poziom 39  
    Dulan napisał:
    Hucul, chciałbym, żebyś miał rację:

Ja też chciałbym tego .
    Strony które podałeś nie przekonują mnie , a według tabelki z jednej z nich powinniśmy kupić kilka hetarów daleko od miasta i postawić tam szałas , by mieszkać w bezpiecznej okolicy (bez promieniowania elektromagnetycznego) .
    Niestety udzielanie się na elektrodzie to będzie niezwykle niebezpieczne hobby związane z wyprawą do strefy zagrożenia , gdzie z narażeniem zdrowia zapaleńcy będą uprawiać ten ekstremalny sport .
    Trochę rozsądku !
    Osiem godzin dziennie siedzę na hali gdzie non stop pracuje kilkadziesiąt komputerów , włączam urządzenia emitujące promieniowanie ze zdjętą obudową . Nie odczuwam skutków tego (poza hałasem) , większy wpływ na moje zdrowie ma weekendowa impreza z dużą ilością nikotyny i C2H5OH .
  • REKLAMA
  • #13 5021692
    prez8s
    Poziom 33  
    Hucul, czytałes może to co wyżej napisalem??
    Zmierz sobie pole takiego komputera, a potem zmierz sobie pole w poblizu takiej linii, w godzinach szczytu, kiedy jest ona najbardziej obciazona, zdziwisz sie jak baaaardzo jestes w błedzie. Zobaczysz jak potezne jest takie pole i jak ono daleko sięga.
  • #14 5022074
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Wszyscy chcieliby korzystać z energii elektrycznej, ale nikt nie chce linii w pobliży siebie! A kto analizuje wpływ np. sygnału telewizyjnego lub radiowego?
  • #15 5022081
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    prez8s napisał:
    Proponuje kupic takie niedrogie urzadzenie

Mogę się założyć, że teraz tabuny ekologów walą do sklepów w celu nabycia Phazera 777 niczym doskonałego urządzenia do udowodnienia szkodliwości. Teraz dopiero się zacznie :D

Jestem tego samego zdania co Kolega stomat
  • #16 5022128
    Hucul
    Poziom 39  
    prez8s napisał:
    Hucul, czytałes może to co wyżej napisalem??
    Zmierz sobie pole takiego komputera, a potem zmierz sobie pole w poblizu takiej linii, w godzinach szczytu, kiedy jest ona najbardziej obciazona, zdziwisz sie jak baaaardzo jestes w błedzie. Zobaczysz jak potezne jest takie pole i jak ono daleko sięga.

Urządzenie z obrazka to zabawka , wyniki pomiaru profesjonalnym sprzętem mogą być podstawą do dyskusji . Pola wytwarzane przez linie WN i telewizor różnią się mocą i widmem , trudno porównać bezpośrednio szkodliwość .
    Biorąc jednak pod uwagę fizyczne zależności między siłą promieniowania , a odległością od źródła fal , bardziej obawiam się telewizora .
  • #17 5022183
    prez8s
    Poziom 33  
    Hucul napisał:
    wyniki pomiaru profesjonalnym sprzętem mogą być podstawą do dyskusji

co rozumiesz przez profesjonalny sprzęt? taki który oszukuje na korzysc energetyki?
  • #18 5022222
    jerzykkk
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    No uśmiałem sie do rozpuku jak zobaczyłem jaki sprzęt pomiarowy koledzy tu używają, made in China zresztą.
    Na jedną kwestię tylko zwrócę uwagę, że czułość takich zabawek jest największa dla pola 50-60Hz, więc sprawdzanie tym czymś promieniowania telewizora bądź komórki jest nieporozumieniem, których to widmo najbardziej szkodliwego promieniowania leży daleko poza czułością tego "sprzętu pomiarowego".
    Co do kwestii w temacie.
    Zdecydowanie linia kablowa, nawet jeżeli jest bliżej budynku.
  • REKLAMA
  • #19 5022236
    prez8s
    Poziom 33  
    HeSz napisał:
    Wszyscy chcieliby korzystać z energii elektrycznej, ale nikt nie chce linii w pobliży siebie! A kto analizuje wpływ np. sygnału telewizyjnego lub radiowego?

Linie energetyczne? a prosze bardzo, ale głeboko w ziemi!
    I nie mowcie tylko ze 110kv nie mozna w ziemie dac.
    Nie dawno w siechnicach pod wrocławiem sfotografowałem telefonem takie coś. Interesuje sie tym tematem, bo mam u siebie na polu wlasnie taką linie :(, i wszyscy energetycy zgodnie mi mowią ze sie nie da, ze za drogo, ze to eksperymenty, itd.. a tu prosze, zejscie ze słupa, kable 110kV w rurze plastikowej w ziemi.

• #20 5022239
    maly_13
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    kolego jak nie wiesz co to jest profesjonalny sprzet to powodzenia
    a nie koniecznie oszukuja na korzysc energetyki po pierwsze nie zawsze energetyka dokonuje pomiarow a po drugie sprzet do wykonywania pomiarow nie kosztuje 10zl i tak do konca nie wiadomo co pokazuje
  • #21 5022267
    prez8s
    Poziom 33  
    Widze ze koledzy chyba w energetyce pracują ze tak mocno sie bronią ;)
    Z tym fazerem to wlasnie chodzilo mi o czestotliwosc pola rzedu 50Hz, jak podalem za przyklad telewizor czy komputer to chodzilo mi o to jaka jest roznica w polu elektrycznym miedzy napieciem 230V a 110000V ! A nie o promieniowanie fal radiowych!
  • #22 5022278
    maly_13
    Poziom 20  
    a od kiedy promieniowanie ,komorek czy monitorow jest 50Hz
  • #23 5022288
    prez8s
    Poziom 33  
    czlowieku, a czy ja pisalem cos o komorkach??
    jakim napieciem zasilane są monitory, telewizory, komputery itd.. ??

ps. nie zmieniaj tematu, bo napewno sam bys nie chcial koło linii wysokiego napiecia mieszkac, prawda?!
  • #24 5022297
    Hucul
    Poziom 39  
    :arrow: prez8s jestem za budowaniem lini w taki sposób , by minimalizować wpływ na ludzi , krajobraz , lecz są ograniczenia w stosowaniu takich technologii , głównie finansowe . Pokazowe protesty pseudoekologów to zwykłe rozruby ignorantów , zamiast podpowiedzieć alternatywne rozwiązania lepiej krzyczeć "precz z energetyką" .

prez8s napisał:
    co rozumiesz przez profesjonalny sprzęt? taki który oszukuje na korzysc energetyki?

Zaraz wywęszymy spisek energetyków i producentów sprzętu pomiarowego :)
  • #25 5022306
    jerzykkk
    Poziom 14  
    kolego @prez8s nie za bardzo się orientujesz w w kwestiach energetyki i pól.
    Mylisz wiele pojęć, ale nie będę tu robił wykładów, poczytaj sobie literaturę.
    Postawili Ci na polu słup, no i jaki masz problem? Przecież nie mieszkasz pod nim. Ciągnikiem chyba umiesz skręcać, to sobie go ominiesz.
    Słupa na polu nie chcem, ale energię elektryczną w domu to chcem, skąd my to znamy?
    Na pewno masz komórę przy uchu, i jej szkodliwe promieniowanie Ci nie przeszkadza.
  • #26 5022308
    prez8s
    Poziom 33  
    Prosze bardzo, alternatywne rozwiazanie masz na zdjeciach, Czemu tak zadko sie stosuje? Oczywiscie wiadoma sprawa. Ja sie zgadzam na linie ale pod ziemią, a ze slupami precz, bo to szkodliwe i szpeci krajobraz.
  • #27 5022309
    maly_13
    Poziom 20  
    kolego jak tak rozmawiamy to wszystkim chodzi o to ze twoj miernik mozesz sobie wsadzic w ... a jak chodzi o linie to tez stawiam na kablowa a odnosnie promieniowania to mieszkam obok nadajnika TV i radiowego i calego ustrojstwa i nic nie mowie a jak wszyscy mieli by robic taka panike to ....... a ciekawe czy urzywa kolega telefon komorkowy bo trzymac taki nadajnik przy glowie to dopiero szkodliwosc
  • #28 5022311
    prez8s
    Poziom 33  
    jerzykkk napisał:
    kolego @prez8s nie za bardzo się orientujesz w w kwestiach energetyki i pól.
    Mylisz wiele pojęć, ale nie będę tu robił wykładów, poczytaj sobie literaturę.
    Postawili Ci na polu słup, no i jaki masz problem? Przecież nie mieszkasz pod nim. Ciągnikiem chyba umiesz skręcać, to sobie go ominiesz.
    Słupa na polu nie chcem, ale energię elektryczną w domu to chcem, skąd my to znamy?
    Na pewno masz komórę przy uchu, i jej szkodliwe promieniowanie Ci nie przeszkadza.

Problem w tym ze to pole ma isc na działki, juz rozumiesz? kto kupi dzialki w poblizu słupów 110kV? Moze ty? Energetyka stawiala linie w latach 60 i nikogo sie nie pytali, to teraz jak chce sie z nimi wynegocjowac wkopanie w ziemie to nie... bo za drogo itd.. o odszkodowaniach juz nie ma mowy bo sprawa przedawniona (sluzebnosc przez zasiedzenie).
  • #29 5022348
    jerzykkk
    Poziom 14  
    A słyszalem o tej sprawie:). Linia do LG.
    No masz pecha człowieku. Interes ogółu jest ważniejszy od Twojego niestety.
    Musisz sie z tym pogodzić, że nie zarobisz tyle ile byś chciał (albo w ogóle).
  • #30 5022350
    maly_13
    Poziom 20  
    wiadomo ze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase !!!
    ale fakt jest faktem dzialki nie beda sprzedawaly ale o tym kolega nie napisal

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przebudowy linii energetycznej z 15 kV na 110 kV na osiedlu, z rozważeniem wariantów linii napowietrznej oraz kablowej podziemnej. Linie kablowe podziemne są oceniane jako korzystniejsze ze względu na mniejsze oddziaływanie pola elektromagnetycznego, brak widocznych słupów oraz mniejsze zakłócenia radiowe. Wskazuje się, że pole elektromagnetyczne linii napowietrznych 110 kV jest silne i może sięgać nawet ponad 200 m, natomiast linie kablowe emitują pole praktycznie znikome. Dyskutowano o wpływie pola elektromagnetycznego na zdrowie ludzi i środowisko, przy czym opinie są podzielone – od negacji szkodliwości po wskazywanie na możliwe negatywne skutki długotrwałej ekspozycji. Poruszono kwestie prawne i techniczne dotyczące ułożenia kabli podziemnych, w tym wymogi zgody właścicieli działek, służebności, stref ochronnych oraz wysokich kosztów instalacji. Wskazano, że linie 110 kV mogą być układane w ziemi, co jest praktykowane w niektórych lokalizacjach, choć jest to droższe i wymaga negocjacji z inwestorami i mieszkańcami. Omówiono także oznaczenia napięć w sieciach elektroenergetycznych (nn, SN, WN, UHV) oraz metody rozpoznawania napięcia linii na podstawie konstrukcji słupów i izolatorów. Wskazano, że odległość bezpieczna od linii napowietrznej powinna uwzględniać wysokość słupa i wynosić co najmniej kilkadziesiąt metrów od najbliższego przewodnika. Podsumowując, linia kablowa podziemna jest technicznie i zdrowotnie korzystniejsza, ale wiąże się z wyższymi kosztami i wymogami formalnymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA