logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt wzmacniacza mono 100-150W z MOS-FET lub bipolarnymi tranzystorami

kufel_ 09 Gru 2003 23:19 2736 16
REKLAMA
  • #1 431236
    kufel_
    Poziom 14  
    witam wszystkich :D

potrzebuje na gwałt końcówki, znaczy się projekt wzmacniacza od 100 do 150W mocy wyjściowej najlepiej mono blok, tak żeby miał przynajmniej 2 tranzystory mos-fet w stopniu końcowym ,może być też końcówka na tranzystorach bipolarnych.
    super by było jak by jeszcze normalnie kosztował bo pasuje mi zrobić 7 takich monobloków
    parametry nie musi mieć jakieś wypasione nieludzko ale pasowało by żeby jakoś wmire ładnie chodził.
    szukałem czegoś takiego na elektrodzie ale to same schematy ideowe bez opsisu i płtyki drukowanej a mi pasuje własnie żeby byłą pltyka schemat i jakiś opis do tego ,a w czasopismach to same projekty na układach scalonych .

z góry dzięki za jakieś propozycje

pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #3 431673
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Heh, nie wiem czy Ci to będzie pasować. Do tej pory używam staruszka "Eltrona" . To stara historia. W wersji podstawowej miał 30 Watt, ponieważ był wykonywany w wersjach 60 i 100 Watt, bazowałem na tym ostatnim, dorzuciłem jeszcze dwa tranzystory mocy, zmiemiłem sterujące na BD 139/140, w tamtych czasach dałem trafo od "rubina" i pomiar z obciążeniem "oporowym" przy 4 Ohmach wykazał ok. 200W mocy. Niestety dwie kolumny "Eltronowskie" tego nie wytrzymują na maxa. Już kilka razy przewijałem głośniki :D
  • #4 432772
    kufel_
    Poziom 14  
    tda 7294 ma mosfety w stoniu koncowym moc 100watt , zasilanie kolo 35volt :D i koszt sztuki 16 zł :D

ok było by konkretnie jak byś mi jesze podał gdzie ten projekt znaleść :D

a pozatym z tego co pamiętam to tda 7294 jest układem scalonym , on juz ma w sobie stopnie końcowe a mi raczej chodzi o elementy dyskretne , pojedyncze tranzystory w stopniu końcowym.
    nawet kiedyś robiłem wzmacniacz na tda 7294 i potrzebuje on doś dużego radiatora do odprowadzenia ciepła grzeje sie dość dobrze , ma za mała powiechnię do oddawania ciepła jeżeli miałby oracować przy 100W w sin.
    , a w przypadku kilku tranzystorów gdyby były w stopniu końcowy to sytuacja jest troche inna bo szybciej oddają ciepło
  • #5 433198
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    JEst tego sporo na Elektrodzie. Ja zamieściłem wzmacniacz na tranzystorach Mosfet o mocy 150-300W Poszukaj. Jak nie znajdziesz, to podam Ci link.
  • REKLAMA
  • #6 433265
    kufel_
    Poziom 14  
    jak byś mógł to podaj mi link bo nie znalazłem :(
  • #7 433500
    Jogesh
    Poziom 29  
    Oto link. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic47778.html
    Znalazłem go w sieci i zaprojektowałem płytki. Działa. Możesz zastosować tylko dwa mosfety. Możesz też 6.
    Pozdr.
  • #8 433717
    kufel_
    Poziom 14  
    ok dzięki

tylko jeszcze jedno mam pytanko do tego wzmacniacza co udostępniłeś na elektrodzie , bo z tego co tam napisałeś to sam projektowaleś płtykę w oparciu o schemat ideowy.
    to jak projektowałeś płtykę to ustawiałeś elementy tak jak było ci najwygodniej czy kierowałeś się jakimiś właściwościami dla układów audio ?
    nawet sam miałem zabierać się za projektowanie wzmacniacza bo schematów jest w holere na necie , ale do projektowania takich ukłdów trzeba mieć jakieś doświadczenie żeby nie zmaścić jego parametrów
  • #9 433724
    bart1984
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    a moze zastosujesz sobie mono blok z jabola J-35 trafko 2x28V okolo 200W a calkiem niezle pyka

BarT
  • REKLAMA
  • #10 433781
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    dyskretny na BDV 65 & 64 moc około 120W załaczam plik [projekt w protelu DXP]
    Załączniki:
    • bdv.rar (205.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 433838
    kufel_
    Poziom 14  
    ok schemat jest ale , płtyka by też się przydała
    protela mam dość obczajonego i płtykę bym pewnie zrobił ale tak jak już wcześniej pisałem nie zabardzo chce sie bawić układami audio bo tam wiele czynników które wpływja na efekt końcowy i brzmienie końcwóki, no i daltego wole jak narazie powierzyć projektowanie wzmacniacza komuś bardziej doświadoczonemu odemnie :D
    jak byś miał jeszcze płtykę do tego i jakiś opis ze spisem elementów to byłoby miodzio :)
  • #12 433854
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    A co powiesz na STK4048 - nawet do 200 watow mocy. Mam i nie narzekam - bardzo ladny bas. Ciagnelo nawet 2 omowe obciazenie i nie bylo zadnych problemow.
  • #13 433859
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    gdym zrobił to bym dał ... jak znajde czas to zrobie :) i wrzuce
  • REKLAMA
  • #14 433868
    kufel_
    Poziom 14  
    tomaszo napisał:
    A co powiesz na STK4048 - nawet do 200 watow mocy. Mam i nie narzekam - bardzo ladny bas. Ciagnelo nawet 2 omowe obciazenie i nie bylo zadnych problemow.

no 200w by stykło tylko gdzie to znaleść żeby zobaczyć jak to wyglada ?
  • #15 434164
    Jogesh
    Poziom 29  
    Wejdż jeszcze sobie na link https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic72817.html

Co do płytki, to rozmieszczałem elementy wzorując się n innych projektach.

Był też zamieszczony na forum wzmacniacz z Elektora PA300. Parametry ma całkiem fajne. Jest rysunek płytki. Układ zawiera zabezpieczenia.
  • #16 434435
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Prosze bardzo - zrobilem i dziala (korektor jako regulacja) :http://subwoofer.t17.ds.pwr.wroc.pl/articles.php?id=67
  • #17 434780
    kufel_
    Poziom 14  
    ok narazie dzięki może coś wybiore sobie , musze najpierw przeanalizować ile mnie to wyniesie , ale jakbyście mieli jeszcze gdzieś jakieś ciekawe projekty wzmacniaczy to jestem otwarty na propozycje :)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano projektu wzmacniacza mono o mocy 100-150W z końcówką mocy opartą na tranzystorach MOS-FET lub bipolarnych, z preferencją dla elementów dyskretnych zamiast układów scalonych. W dyskusji zaproponowano kilka rozwiązań: układ TDA7294 (układ scalony z MOSFET w stopniu końcowym, moc około 100W, zasilanie ~35V), wzmacniacz na tranzystorach BDV65 i BDV64 o mocy około 120W z projektem w Protel DXP, oraz monoblok J-35 z transformatorami 2x28V i mocą około 200W. Podano linki do projektów z forum Elektroda.pl, gdzie dostępne są schematy, opisy i projekty płytek drukowanych, m.in. wzmacniacz na tranzystorach MOSFET o mocy 150-300W oraz wzmacniacz z czasopisma Elektor (PA300) z zabezpieczeniami i rysunkiem płytki. Wspomniano także o module STK4048, który może dostarczyć do 200W mocy i dobrze radzi sobie z obciążeniem 2 omy. Dyskutowano o projektowaniu płytek drukowanych z uwzględnieniem właściwości audio oraz o konieczności odpowiedniego chłodzenia tranzystorów. Autor poszukuje projektów z kompletnym opisem, schematem i płytką, aby wykonać 7 monobloków w rozsądnym koszcie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA