Chciałbym zrobić zegar w oparciu o MC1206, i rzuciłem okiem na gotowy schemat. Jako że nie mam zamiaru robić nic co nie wiem jak działa zwracam się z pytaniami tutaj - jak zwykle z resztą
1. W prawdzie z początku nie wiedziałem co to te Isostaty, ale teraz rozumiem że są to przełączniki, za pomocą których ustawiamy poszczególne funkcje zegara typu data czas itp. - w zasadzie nie sądzę żeby było inaczej ale chyba prosta odpowiedź TAK/ NIE nic nikomu nie zaszkodzi
2. Trafo połączone jest do gniazdka zasilania do czego więc mają służyć te przełączniki? Trochę niżej (nie zaznaczyłem niestety) jest złącze do gniazdka "GZ" a obok oznaczenie które nie jest mi znane :/ (nad PK ).
Co do B1 to bezpiecznik ?
3. Stabilizator.... powinienem to już dawno wiedzieć w prawdzie.... na jakiej zasadzie działa tranzystor w tym układzie połączony z diodą zen. ?
4. Baterie w tym układzie to jakby zastępcze źródło zasilania ?
5. Przekaźnik. o co z nim chodzi co to jest etc. ?
6. Oscylator.... wiem że kwarc daje ładną f = 2^15 co ładnie dzieli się na 1 Hz jednak nie rozumiem układu w jakim on działa. po co ten układ, jakie funkcje pełnią kondensatory ?
Wiem że nie które pytania są elementarne po trosze, jednak byłbym naprawdę wdzięczny za odpowiedzi.
ps. Dlaczego w tym układzie gniazdko oznaczone jest w taki sposób a nie po prostu 220 podane na zaciski trafo ?