logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skytronic TV-1455 - rozstrajanie, charczenie dźwięku, migotanie obrazu, piszczenie

DamianRTV 09 Gru 2007 15:43 1235 6
REKLAMA
  • #1 4569354
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Może temat się powtarza ale żaden nie ma tyle usterek na raz co mój ten model a chciałem zaznaczyć że wszystkie tematy czy posty co mi na wyszukiwarce pokazało poczytałem i nie jestem ze satysfakcjonowany - więc proszę o jakiekolwiek wasze rady :)

1. - po przełączeniu programu na inny program to tak jakby się rozstrajał ciut ciut - mrowienie, ziarnistość, coś w tym rodzaju
    2. - na dodatek charczy głos delikatnie ( tak jakby głośnik zamontowano w metalowym pudle i nie dokręcono śrubek mocujących głośnik ) tez nie na wszystkich programach - albo obraz albo dźwięk,
    3. - oraz na niektórych programach obraz świecił - mrugał lub migotał jak świetlówka - pewnie około 50 Hz to migotanie ma z takimi poziomymi delikatnymi pasami ( pasy to takie delikatne złe ustawienie trakingu w MTV -magnetowid, lub coś w tym rodzaju )
    4. - na dodatek to jeszcze mi piszczy przetwornica gdy wyłączę go na standby na pilocie - kiedyś miałem taki przypadek to wymieniłem kon. za mostkiem gretza po pierwotnej i pomogło

Czy jest to nadal zasilacz ? już po pierwotnej i wtórnej stronie wymienione elektrolity - nie wszystkie bo niektóre stwarzały wrażenie dobrych .

Pozdrawiam Damiao
  • REKLAMA
  • #2 4569391
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4570179
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Poszukaj tematów np. Axion, Recor. To te same chyba płyty.
  • REKLAMA
  • #5 4570484
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6587
    DamianRTV napisał:
    ...- nie wszystkie bo niektóre stwarzały wrażenie dobrych .

...

Wrażenie to tylko wrażenie. Elektrolity w przetwornicy przy podejrzeniu jej o złą pracę wymienia się bez pomiarów bez względu na wrażenie.
    Czy te wszystkie usterki pojawiły się jednocześnie? Czy z niektórymi dało się żyć a teraz chcesz dotknąć i wszystko ma być OK. Chociaż usterki 1, 2 i 3 to chyba jedna usterka źle zestrojony filtr ARCz. Usterka 4 to możliwe, że tylko luźny element indukcyjny np. rdzeń trafa przetwornicy. Należy dokładnie wsłuchać się skąd dochodzi ten pisk.
  • #6 4571348
    DamianRTV
    Poziom 27  
    HMM dzięki - najbardziej trafniej to rozgryzł - DiZMar
    -wiesz co - wymienię elki jak lecą w przetwornicy - na dodatek to mam podświetlane menu troszkę ciemne - a jak w tryb serwisowy się w tym modelu wchodzi o ile jest coś takiego w nim :) Usterki to tak w nim narastały - do momentu wybuchu kondensatora w pobliżu tr.powiel. i wypalonej dziury :) !!! po wymianie kondensatora i połączeniu ścieżek i wymianie tr. odchyl. TV ruszył i teraz się w nim dopatrzyłem usterek - a to nie jest pisk na standbaju w przetwornicy tylko takie ćwierkanie :) Pozdrawiam Damiano
  • REKLAMA
  • #7 4600960
    DamianRTV
    Poziom 27  
    no i wymieniłem wszystkie elektrolity w zasilaczu i nic nie pomogło :(
    - mrowienie, ziarnistość,
    - charczy głos delikatnie,
    - obraz świecił - mrugał lub migotał,
    - piszczy przetwornica,

z przetwornicą to się zaraz jeszcze pobawię - ale nie wiem dlaczego mi migota obraz skoro nawet wymieniłem elki w okolicach wysokiego napięci - 1uF na 400 - czy to może być trafopowielacz? czyżby się kończył ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej telewizora Skytronic TV-1455 opisano szereg usterek: rozstrajanie obrazu po zmianie programu objawiające się mrowieniem i ziarnistością, charczenie dźwięku przypominające luźno zamocowany głośnik, migotanie obrazu z poziomymi pasami o częstotliwości około 50 Hz oraz piszczenie przetwornicy w trybie standby. Sugerowano, że problemy 1-3 mogą wynikać z nieprawidłowo zestrojonego filtra ARCz, a piszczenie przetwornicy może być spowodowane luźnym elementem indukcyjnym, np. rdzeniem transformatora. Wskazano na konieczność wymiany elektrolitów w przetwornicy i zasilaczu, mimo że wymiana kondensatorów nie rozwiązała wszystkich problemów. Autor potwierdził uszkodzenie kondensatora przy transformatorze powielacza i jego wymianę wraz z naprawą ścieżek oraz transformatora odchylania, co przywróciło działanie TV, ale nie wyeliminowało wszystkich usterek. Poruszono także pytanie o dostęp do trybu serwisowego w tym modelu. Wskazano na podobieństwo płyt głównych Skytronic do modeli Axion i Recor.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA