logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik wentylatora - kilka czujników -jeden wentylator

PETERS 02 Paź 2007 17:59 2321 6
REKLAMA
  • #1 4341907
    PETERS
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Jak najprościej sterować jednym wentylatorem w ten sposób, że powiedzmy mam 3 czujniki i przekroczenie na którymś temperatury załącza wentylator?? Rozważałem prostą możliwość spięcia ze sobą równolegle 3 włączników termicznych i podpięcie ich do wentylatora, niestety nigdzie nie mogę takich dostać.
  • REKLAMA
  • #2 4342520
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    uC np atmega + 3x DS1820
  • REKLAMA
  • #3 4343016
    basti1984_2007
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Chyba, że kolega nie umie programować, mogę zaproponować układ taki....3 wzm. operacyjne, 3 mostki z termistorami, wyjścia wzmacniaczy przez rezystory i diody na bazę jakiegoś npn, który załącza wentylator. mogę narysować jak kolega czy ktoś inny będzie zainteresowany.
  • REKLAMA
  • #4 4343290
    PETERS
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    No właśnie to ma tylko sterować wentylatorem także niechciał bym do tego zaprzęgać procesora.
    basti1984_2007 jeżeli znalazł byś chwilkę czasu wrzuć schemacik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4343773
    basti1984_2007
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Dobrze, już jestem. Elementy możesz w rozsądnych granicach dowolnie dobrać, więc tylko napiszę mniej więcej jakie. Zasilanie Vcc zależy tylko od wzmacniacza operacyjnego. Dla LM324 może być od 3 do 32 V. Wentylatora nie musisz zasilać tym samym napięciem co reszty układu, ale uwaga wtedy na dobór tranzystora!
    Dla BD139 R1 lepiej dać jakieś 1kΩ-2,2kΩ, a R6 jakieś 10kΩ, albo więcej.
    Potencjometry służą do ustawienia temperatury załączania wentylatora, mogą być wartości od kilku do kilkudziesięciu kΩ, w klasie A(liniowe).
    R2, R3 i R7 najlepiej dać o rezystancji porównywalnej z rezystancją termistora w temperaturze, w jakiej ma się załączyć wentylator.
    Schemat jest narysowany dla termistorów NTC. Dla PTC należy zamienić je miejscami z rezystorami (np. R11«-»R3).
    Życzę powodzenia.

Sterownik wentylatora - kilka czujników -jeden wentylator
  • #7 15487289
    norbpit
    Poziom 10  
    Ocena: 35
    PETERS napisał:
    Jak najprościej sterować jednym wentylatorem w ten sposób, że powiedzmy mam 3 czujniki i przekroczenie na którymś temperatury załącza wentylator?? Rozważałem prostą możliwość spięcia ze sobą równolegle 3 włączników termicznych i podpięcie ich do wentylatora, niestety nigdzie nie mogę takich dostać.

Jeżeli ma być włącz/wyłącz przy danej temperaturze z niewielką histerezą to jak najbardziej można tak zrobić. Przy jakiej temperaturze ma się włączyć?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego sterowania jednym wentylatorem za pomocą trzech czujników temperatury, które po przekroczeniu określonej wartości aktywują wentylator. Propozycje rozwiązań obejmują użycie mikrokontrolera (np. Atmega) z czujnikami DS1820 lub układu analogowego z trzema wzmacniaczami operacyjnymi i mostkami z termistorami. Wzmacniacze operacyjne sterują tranzystorem NPN, który załącza wentylator. Schemat oparty jest na termistorach NTC, z możliwością adaptacji dla PTC przez zamianę elementów w układzie. Zasilanie układu może być niezależne od wentylatora, co wymaga odpowiedniego doboru tranzystora (np. BD139). Potencjometry służą do ustawienia temperatury załączenia, a rezystory dobiera się w zależności od charakterystyki termistorów i wymaganej temperatury przełączania. W przypadku jednoczesnego załączenia wszystkich trzech czujników układ działa poprawnie, zapewniając włącz/wyłącz z niewielką histerezą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA