logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiornik Loewe Opta Bella-Jun - głośna praca transformatora

moeshe 09 Gru 2007 23:38 2726 7
REKLAMA
  • #1 4571433
    moeshe
    Poziom 11  
    Posiadam odbiornik Loewe Opta Bella-Junior typ 3 20 08. Odbiornik cechuje przykry mankament w postaci grzejącego się oraz głośno pracującego (drżacego) transformatora sieciowego. Nie mam doświadczenia z konstrukcjami lampowymi i nie chce uczyc się na błędach. Elektrolit zasilacza jest wg. mnie sprawny, jego przelutowanie na nowe kondensatory nie wpłynęło znacząco na prace transformatora.
    Z góry dziekuję za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4571899
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    moeshe napisał:
    Posiadam odbiornik Loewe Opta Bella-Junior typ 3 20 08. Odbiornik cechuje przykry mankament w postaci grzejącego się oraz głośno pracującego (drżacego) transformatora sieciowego. Nie mam doświadczenia z konstrukcjami lampowymi i nie chce uczyc się na błędach. Elektrolit zasilacza jest wg. mnie sprawny, jego przelutowanie na nowe kondensatory nie wpłynęło znacząco na prace transformatora.
    Z góry dziekuję za pomoc

Jak transformator jest ciepły ale nie parzy to wszystko jest raczej w porządku. Zrób prosty test - wyjmij wszystkie lampy i włącz radio na dłuższy czas. Transformator powinien być cały czas zimny. Jak możesz tol zmierz też prąd uzwojenia pierwotnego. Jak nadal będzie się grzało to albo któryś z kondensatorów, albo sam transformator.
  • REKLAMA
  • #3 4571908
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Może wystarczy trafo mocniej skręcić...
  • #4 4577050
    moeshe
    Poziom 11  
    Po wyjęciu wszystkich lamp i pracy przez ok 30 minut trafo jest letnie, nie zimne nie gorące. Dokręcenie śrub transformatora nie wpłynęło na prace, paradoksalnie poluzowałem obejmę transformatora głośnikowego, dzięki czemu przestał on wpadac w rezonans i jest już znacznie lepiej. Zastanawiam się czy źródłem wibracji nie jest przypadkiem jest jakiś inny element. Co chyba raczej nie jest możliwe. W głośniku słyszalny jest przydźwięk sieci ale dużo cichszy.
  • REKLAMA
  • #5 4579858
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    moeshe napisał:
    Po wyjęciu wszystkich lamp i pracy przez ok 30 minut trafo jest letnie, nie zimne nie gorące. Dokręcenie śrub transformatora nie wpłynęło na prace, paradoksalnie poluzowałem obejmę transformatora głośnikowego, dzięki czemu przestał on wpadac w rezonans i jest już znacznie lepiej. Zastanawiam się czy źródłem wibracji nie jest przypadkiem jest jakiś inny element. Co chyba raczej nie jest możliwe. W głośniku słyszalny jest przydźwięk sieci ale dużo cichszy.

Niby wszystko w porządku. Postaraj sie zmierzyć prąd transformatora (uzwojenia pierwotnego), może po prostu odbiiornik jest mechanicznie źle zmontowany i stąd te wibracje, nie z przeciązenia. Zmierz też prąd lampy końcowej - może kondensator sprzęgający ma upływ i prąd płynie przez nią dużo większy niz powinien.
  • #6 4580884
    Stachu.44
    Poziom 10  
    Proszę sprawdzić prostownik (pewnie będzie selen ) oraz kondensator 50+50 uF/ 350 V. To moze wpłynąć na grzanie się trafo sieciowego. Stacu.44
  • REKLAMA
  • #7 4738236
    moeshe
    Poziom 11  
    Nie spieszyłem się i przystąpiłem do pomiarów dopiero po zdobyciu serwisówki radyjka.
    Napięcia mierzone przeze mnie w stosunku do tego co podaje producent są o ok 30V wyższe. np. zamiast 242- 270V i to dokładnie wszędzie. Samo napięcie żarzenia wynosi nie 6,3 a 6,7-6,8V. Sprawdziłem i nie są pomylone wyprowadzenia pierwotne transformatora sieciowego. Czy mam to wiązac z wyższym napięciem w sieci obecnie? Czy może raczej poszukac transformatora na zmiane (tu jest NTR 706) czy ew. przewinąc?
    Prądy porównując do tych mierzonych przez producenta są raczej zbliżone z tolerancją do 2mA.
  • #8 4739378
    jacek20
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Bo radio jest na 220V a u ciebie pewnie 230-240V i stąd te zawyżone napięcia.Jak posiada przełącznik napięć to ustaw na 240V.

Podsumowanie tematu

✨ Odbiornik Loewe Opta Bella-Junior typ 3 20 08 charakteryzuje się problemem głośnej i drżącej pracy transformatora sieciowego, który jednocześnie się nagrzewa. Po wyjęciu wszystkich lamp transformator staje się letni, co wskazuje na prawidłową pracę bez obciążenia lampami. Dokręcenie śrub transformatora nie poprawiło sytuacji, natomiast poluzowanie obejmy transformatora głośnikowego zmniejszyło rezonans i hałas. Zalecane jest zmierzenie prądu uzwojenia pierwotnego transformatora oraz prądu lampy końcowej, aby wykluczyć upływ kondensatora sprzęgającego. Sprawdzenie prostownika (selenowego) oraz kondensatora filtrującego 50+50 µF/350 V może mieć wpływ na grzanie transformatora. Pomiar napięć wykazał wartości wyższe o około 30 V niż podane w dokumentacji, co może wynikać z wyższego napięcia sieci (230-240 V zamiast 220 V). Zaleca się ustawienie przełącznika napięć na 240 V, jeśli jest dostępny. Model transformatora sieciowego to NTR 706; rozważane jest jego przewinięcie lub wymiana w przypadku dalszych problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA