logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką przetwornicę 12/230V wybrać do automatycznego zasilania pieca CO?

mkkomp 10 Gru 2007 16:33 2409 10
REKLAMA
  • #1 4573057
    mkkomp
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Przymierzam się do kupna przetwornicy 12 na 230 wolt którą zamierzam zasilać piec centralnego ogrzewania w swoim domu (pompka, dmuchawa, retor) w czasie gdy brakuje prądu w sieci. Mieszkam w miejscu, gdzie prądu brak dosyć często zimową porą. Chciałbym zrealizować to tak, by zasilanie z akumulatora włączało się automatycznie w przypadku braku prądu. Są przetwornice z taką możliwością? Czy trzeba dokupić coś? Może da się to zrealizować jakoś samemu? Szukałem w sieci ale nie znalazłem nic ciekawego. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4573124
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 414
    Kup UPS-a, z rozwalonymi akku można tanio dorwać. Wstawisz sobie taki od Fiata 36Ah i będzie się samo zalączać i będzie elegancko działac taki system. Podaj jeszcze poszczególne elementy systemu wodnego, chodzi mi o ich moc, czu UPS wydoli.
  • #3 4573141
    forte39
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Najlepiej kup zasilacz awaryjny UPS i dodaj tylko większy aku np. samochodowy. Taki UPS posiada wbudowaną automatyki. Najmniej problemowe i najtańsze przy okazji rozwiązanie :D Sam też to stosuję :D

Dodano po 1 [minuty]:

UPS-y o mocach 300-700W wcale drogie nie są (około 100PLN) :D
  • REKLAMA
  • #4 4573226
    mkkomp
    Poziom 11  
    Dmuchawa pobiera 80W, pompka do 100W, retor do 100W. Czyli jeśli kupię upsa 300W to wystarczy do niego tylko podłączyć akumulator bez żadnych dodatkowych modyfikacji?? Oczywiście rozumiem, że ładowanie też będzie odbywało się automatycznie?? Mam akumulator samochodowy 12V 72Ah.

http://www.allegro.pl/item279523424_super_ups_chloride_desk_power_650va_przecena_.html
    Kupuję np. to podłączam aku i powinno śmigać?
  • REKLAMA
  • #5 4573272
    forte39
    Poziom 18  
    Dokładnie tak jak piszesz:D Tylko UPS-a to na 500-700W bym polecał. Wtedy można trochę urządzeń w domu zasilić.. Ja tak bynajmniej mam i aku 120Ah..

Dodano po 1 [minuty]:

Lodówka mi się nie rozmraża :D
  • #6 4573290
    mkkomp
    Poziom 11  
    Ciekaw jestem jak długo to zasilanie pociągnie...
    Tak czy inaczej wielkie dzięki za pomoc :)
  • #7 4573301
    forte39
    Poziom 18  
    To zależy od pojemności aku oraz obciążenia. Na kilka godzin wystarczy na pewno :D Im większy aku tym dłużej :D
  • #8 4573341
    mkkomp
    Poziom 11  
    Ale UPSa nie trzeba do kompa podłączać by działał prawidłowo?? No i czy opłaca się łączyć moje aku z oryginalnym jeśli w miarę sprawne?? (równolegle??) i czy mam 100%wą pewność, że po zamianie z małego oryginała na samochodowy będzie się ładował do 100% pojemności??
  • #9 4573518
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Podstawowe pytanie: Czy pompka ruszy na przebiegu prostokątnym, który występuje w większośći prostych zasilaczy UPS ?
    A jeśli już ruszy to nie będzie się nadmiernie nagrzewać ?
  • REKLAMA
  • #10 4573863
    forte39
    Poziom 18  
    Jarema napisał:
    Witam,
    Podstawowe pytanie: Czy pompka ruszy na przebiegu prostokątnym, który występuje w większośći prostych zasilaczy UPS ?
    A jeśli już ruszy to nie będzie się nadmiernie nagrzewać ?

Pokaż mi takiego UPS-a :D Owszem. Przebieg z UPS idealną sinusoidą nie jest ale jest do niej bardzo zbliżony i to w zupełności wystarcza. Napewno wszystko co autor zamierza podłączyć działać będzie..

Akumulatorów o różnych pojemnościach równolegle się nie łączy :/ Wystarczy ten samochodowy o którym wspomniałeś, że masz..

Dodano po 9 [minuty]:

Komp potrzebny do UPS-a nie jest :D Oryginalne aku lepiej zamienić na samochodowe ze względu na pojemność i np. przy kilku godzinach w tygodniu bez prądu to aku samochodowe spokojnie zdąży się naładować do następnej przerwy w zasilaniu.
  • #11 4573972
    mkkomp
    Poziom 11  
    Wyczytałem na necie, że przy zastosowaniu prostych upsów nieliczni bo nieliczni ale ludzie mieli problemy z uruchomieniem pompki co. Moze lepiej wziac lepszego upsa, ktory na pewno ma sinusoide o niskim zniekształceniu.. np takiego APC Smarta. Ponoć bardzo dobra firma..

Czy to jaki wezmę pod względem maks. obciążenia (np 280W i 450W) będzie miało wpływ na długość podtrzymania??

Podsumowanie tematu

✨ Do automatycznego zasilania pieca centralnego ogrzewania (pompka 100W, dmuchawa 80W, retor 100W) podczas braku prądu w sieci rekomendowane jest użycie zasilacza awaryjnego UPS z możliwością podłączenia większego akumulatora samochodowego 12V, np. 72Ah lub większego (120Ah dla dłuższego czasu podtrzymania). UPS automatycznie przełącza zasilanie na akumulator i zapewnia ładowanie akumulatora bez konieczności podłączania do komputera. Zaleca się UPS o mocy 500-700W, aby zapewnić odpowiedni zapas mocy i możliwość zasilania dodatkowych urządzeń. Należy unikać łączenia akumulatorów o różnych pojemnościach równolegle. Istotne jest, czy pompka i inne urządzenia będą działać poprawnie na przebiegu prostokątnym generowanym przez większość prostych UPS-ów; w razie problemów warto rozważyć UPS z czystą sinusoidą, np. marki APC Smart. Moc UPS wpływa na czas podtrzymania – większa moc i pojemność akumulatora wydłużają czas pracy urządzeń podczas przerwy w zasilaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA