logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ułamany pin w złączu dysku twardego – koszt naprawy vs. lutowanie przewodu

kingsajz 10 Gru 2007 21:18 3357 16
  • #1 4574180
    kingsajz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Ulamal mi sie pin w gniezdzie, gdzie podpina sie tasme. Chcialbym sie dowiedziec ile ewentualnie kosztuje naprawa w servisie, innym moim rozwiazaniem byloby podlutowanie na stale zyly ktora odpowiada za ten pin zaraz na plytce drukowanej dysku, tylko czy nie bedzie z tym jakis problemow??
    Pozdrawiam
    Z powazaniem
    Krzysztof Kuśnierczak
  • #2 4574213
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Ten pin to można przylutować gdzie był a jak sie nie da bezpośrednio to za pomocą kawałeczka przewodu. Już taki wynalazek robiłem i wiem, że taka operacja jest możliwa choć drażniąca z powodu malej ilości miejsca.
  • #3 4574240
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4574241
    kingsajz
    Poziom 11  
    Pin ktory mi sie ulamal jest taki sam jak ten w watku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic849390.html z odp: okzo inaczej 10 pin w rzedzie z lewej gdzie nie ma przerwy patrzac ze rzad jest na gorze :)
    Tylko ze nie moge wystartowac z dyskietki poniewaz przy wlaczaniu kompa wiesza mi go
  • #5 4574260
    nyquist
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Ja bym chyba najpierw po MacGyverowsku próbował na siłę wetknąć np jakąś igłę, która zetnknęłaby się z pozostałą częścią pinu i uciął ją na odpowiednią długość. :)
    Myślę, że przylutowanie na stałe przewodu też by zadziałało.
  • #6 4574284
    forte39
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    A najlepiej to wymienić całe gniazdo w dysku :D Najmniej roboty i najpewniejsze. Taki gniazdo pobiera się ze starego zupełnie padniętego dysku :D
  • #7 4574670
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4574870
    kingsajz
    Poziom 11  
    Kolo 19 od lewej dysk ST360020A
    Z ta wymiana to nie wiem, az takiej precyzji to nie mam w rece za blisko sciezki za jak dla mnie :<
  • #9 4574971
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4575009
    kingsajz
    Poziom 11  
    Ja nie mowie o tym ja mowie o tym z lewej od pustego, tak patrze ale sam sie pomyliles, nie odwracaj wtyczki chyba ze jestem w bledzie
  • #11 4575012
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4575014
    kingsajz
    Poziom 11  
    Przepraszam moj blad nie patrzylem na 1 nie dopasowalem dysku do obrazka, a tak naprawde nie wpadlem na pomysl przerobienia dysku :< czyli 21 naprawde sorki wielki szacun... Da sie z tym cos zrobic bez lutowania?
  • #13 4575023
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4575033
    kingsajz
    Poziom 11  
    Jeszcze raz sorx za blad pojdzie jakos ten dysk... Mam dysk jeden na SATAII a ten dysk jest na sata jako master i mi po sprawdzeniu procka itp zawiesza kompa...
  • #15 4575038
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4575066
    kingsajz
    Poziom 11  
    Ale czy ta konfiguracja pomoze z odpaleniem dysku? zeby nie wieszal przy wlaczaniu kompa?
  • #17 4575258
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dysku twardym ST360020A ułamał się pin w 40-pinowym złączu taśmy IDE (ATA). Naprawa polega na przylutowaniu pinu bezpośrednio do płytki drukowanej lub za pomocą przewodu, co jest możliwe, lecz wymaga precyzji ze względu na ograniczoną przestrzeń. Alternatywą jest wymiana całego gniazda z innego, uszkodzonego dysku, co jest najpewniejszym rozwiązaniem, choć wymaga dużej precyzji. Uszkodzony pin to 21. pin w standardzie ATA, który odpowiada za sygnał DMARQ. Brak tego pinu powoduje zawieszanie się komputera przy starcie dysku, zwłaszcza gdy dysk pracuje w trybie DMA. Można spróbować zmienić tryb pracy dysku z DMA na PIO w BIOS-ie lub systemie, co pozwala na uruchomienie dysku, ale znacznie obniża wydajność transferu danych i obciąża procesor. Dysk SATAII nie jest kompatybilny z tym IDE, co może powodować problemy z zawieszaniem. Wskazane są schematy pinów złączy IDE (40-pin IDC) oraz linki do dokumentacji pinoutów ATA. Naprawa bez lutowania jest mało prawdopodobna, a lutowanie jest konieczne do przywrócenia funkcjonalności pinu DMARQ.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA