Witajcie, ostatnio postanowiłem uruchomić swój stary komputer oparty na płycie AsRock K7S8X w celu odpalania starszych gier dosowych, eksperymentów jak i wykonywania na nim czynności nie wymagających dostępu do internetu, mniejsza o to. Wygrzebałem z swoich zbiorów jedyny dysk IDE który jest wolny (przecież nie będę używał i formatował dysku na którym mam (mimo kopii) archiwum swoich pierwszych przygód z komputerem) i można go bez problemu sformatować. Jest to pozyskany z jakiegoś złoma których kilka posiadam w swojej licznej kolekcji, Seagate ST320413A (według biosu, bo "gumka" która była montowana w tamtych czasach na dyskach Seagate dawno zaginęła) Niestety jest to dysk w którym przypadkowo urwałem jeden pin chcąc go wyprostować przed podłączeniem do adaptera ata - sata. Jest to według załączonego obrazka pin numer 21 według wiadomości sieci opisany jako " DMARQ". Chciałem już zakupić (chyba) nowy dysk WD 120 GB z zapasów magazynowych, ale postanowiłem spróbować go uruchomić. Dysk działa i jest normalnie wykrywany w biosie, jestem w stanie załadować system który kiedyś tam zainstalowałem jednak jest wykrywany w trybie "slave" mimo zworki ustawionej na "master". Czy są jakieś inne funkcje za które odpowiada 21 pin? Czy wysyłany tam jest strumień danych, a może tylko napięcie informujące o trybie pracy dysku? Jakie spadki wydajności wiążą się z pracą bez tego pinu? Jestem w stanie jakoś zmusić dysk do pracy w trybie "master"? Pozdrawiam