logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autronic al-700 Awaria, nie przełącza się, co to za diody?

domino_16 10 Gru 2007 21:36 4005 11
REKLAMA
  • #1 4574287
    domino_16
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam.
    Kupiłem sobie interfejs do sterownika gazu aby troszq pomieszać :D
    No i zdążył się mały wypadek... Sterownik mam przy samym akumulatorze. Nie wiem co sie stało ale w momencie podłaczenia interfejsu do sterownika wywaliło mi bezpiecznik zabezpieczający autronica. Nie wiem może to zbieg okoliczności i przy podłaczaniu przywarłem kostka do plusa akumulatora?? Teraz nie świeci mi kontrolka przy przełaczniku w kabinie. Samochód chodzi tylko na benzynie nie przełącza sie ogólnie nie żyje... Gdy podłączam sterownik do kostki słysze jak działa przez chwile silnik krokowy potem ustaje. Napiecia sprawdziłem i sa wszystkie. Rozebrałem sterownik i są tam 2 diody... Jedna zielona 2 czerwona wie ktoś do czego one służą?? Co wskazują?? Przy podłączeniu zasilania z transformatora załącza sie przekaźnik i właśnie ta dioda, natomiast w samochodzie nic nie świeci mino podłaczonego zasilania...:/ Teraz gdy podłaczam interfejs włączaja sie przekaźniki i silnik krokowy zaczyna pracować otwierrają się rownierz elektrozawory... Niewiem czy tak ma być??

Prosze o szybka pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 4577557
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 295
    A moze sterownik sie rozprogramowal i trzeba wszystko ustawic od nowa a dioda powinna migac po odpaleniu auta jezeli sterownik jest w trybie automat ,sprawdzales czy da sie przelaczac przelacznikiem w kabinie ,odpal silnik i wcisnij przycisk ,a najlepiej od nowa go zaprogramuj
  • REKLAMA
  • #4 4594563
    TomPi
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Obejrzyj dokładnie płytkę Autronica - może zrobiłeś jakieś zwarcie i spaliłeś ścieżkę - daje do myślenia , że jak podłanczasz fejsik to coś ożywa...
  • #5 4797149
    wojcio6
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

@ Domino_16 czy rozwiązałeś swój problem z centralką??? mam identyczne objawy po podłączeniu interfejsu, który nie połączył się z centralką, proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam!
  • #6 4801982
    krzysiek99300
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    sprawdz czy na kosci diagnostycznej sterownika gazu masz +12 i mase. moze spalila sie jakas sciezka w sterowniku czy cos w tym stylu jak zrobilo sie zwracie
  • #7 4802808
    wojcio6
    Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o mnie to napięcia i masa są ok, po podłączeniu napięcia attuator się ustawia, natomiast nie działa przełączanie na gaz, dioda przy przełączniku nie świeci a centralka nie reaguje na próby odpalenia awaryjnego :| procesor jest zasilany, przekaźniki ok, przelotki poprawione ( była wilgoć- część płytki zaśniedziała) tranzystory ok, diody prostownicze ok, pozostają kondensatory i ew. zenerki.... może ktoś ma jakiś pomysł???
  • REKLAMA
  • #8 4802869
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    rafcio_21 napisał:
    A moze sterownik sie rozprogramowal i trzeba wszystko ustawic od nowa a dioda powinna migac po odpaleniu auta jezeli sterownik jest w trybie automat ,sprawdzales czy da sie przelaczac przelacznikiem w kabinie ,odpal silnik i wcisnij przycisk ,a najlepiej od nowa go zaprogramuj

co za pierdoły
  • REKLAMA
  • #9 4804927
    Labobas
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    U mnie tez tak bylo.Cos jej strzelilo w "glowe" i koniec.Zero laczenia,zero wszystkiego.Zalamany i wkurzony zapalalem auto,wylaczalem ,wciskalem wtyczke interfejsu w autronica.I gdy juz bylem zrezygnowany nagle...odpalil.Mysle z wlasnych obserwacji i przezyc,ze autronic czasem sie zawiesza.Trzeba go rozlaczac i wlaczac.Wyjac calkiem ze zlacza.Potem jakos zaczyna dzialac.U mnie przynajmniej ak bylo.Pozdro i powodzenia
  • #10 4807864
    wojcio6
    Poziom 11  
    wszystko jest możliwe, mam jeszcze jedną koncepcję, może sam przełącznik jest uszkodzony, jest tam jakaś elektronika??? pewnie za chwilę się za to zabiorę :) pozdrawiam!
  • #11 4818454
    Labobas
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Sam nie wiem,czasem mysle,ze ten al 700 ma wlasna inteligencje i jak kobieta ma swoje humorki.U mnie ostatnio jak rozwiazywalem swoja zagdke(o kgorej tu na elektrodzie pisalem) calkiem zdechl,a potem "wstal"......powodzenia.
  • #12 4836952
    domino_16
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam.
    Poradziłem sobie z problemem...
    Mój interfejs był uszkodzony. Dość że miały zwarcie 2 ścieżki (kapnięte lutem) to na dodatek zamienione były przewody zasilające interfejs -profesjonalna robota...

Kupiłem całą instalacje al-700 za magiczne 50 zł:D i odziwo sterownik odpalił w trybie awaryjnym:D
    automatycznie się nie przełączał...
    Mój sterownik jak się okazało nie dostawał sygnału o obrotach... coś się stało po zwarciu... W samochodzie podłączyłem przewód do zacisku cewki i w końcu samochód automatycznie się przełącza...

Ciekawy sposób miałem żeby centralke sprawdzić..:D zmontowałem całą instalacje na podłodze podłaczyłem do zasilania podłaczyłem komp i odziwo centralka miała być uszkodzona a wystartowała:D ale to było zanim znalazłem usterke w samochodzie:D

Dziękuje za pomoc wszystkim

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył sterownika gazu Autronic AL-700, który po podłączeniu interfejsu diagnostycznego przestał się przełączać na gaz i nie świeciła kontrolka przy przełączniku w kabinie. Po podłączeniu interfejsu wybiło bezpiecznik, a sterownik nie reagował na próby przełączenia, mimo że silnik krokowy chwilowo działał. Sprawdzono napięcia, masę, przekaźniki, tranzystory, diody prostownicze oraz stan płytki, gdzie stwierdzono możliwe uszkodzenia ścieżek i wilgoć. Wskazywano na możliwość rozprogramowania sterownika lub uszkodzenia przełącznika. Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony interfejs diagnostyczny z zwarciami i zamienionymi przewodami zasilającymi. Po wymianie instalacji i podłączeniu sygnału obrotów do cewki silnika sterownik AL-700 zaczął działać poprawnie, przełączając się automatycznie na gaz. Dioda zielona i dwie czerwone na płytce sterownika służą do sygnalizacji stanu pracy, a przekaźnik załącza się przy zasilaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA