logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaizolować rury grzewcze obok lodówki, by zmniejszyć zużycie energii?

ciq 11 Gru 2007 09:51 6833 4
  • #1 4575369
    ciq
    Poziom 11  
    Witam ;)

Ostatnio wprowadzam w domu akcję "zmniejszamy rachunki za energię elektryczną" ;). Rodzice narzekają na wysokie rachunki, więc przyszło mi do glowy parę pomysłów:

- wymiana żarówek na energooszczędne,
    - odizolowanie lodówki od grzejnika - i tutaj mam pytanie ;)

Lodówka stoi w kącie kuchni, obok biegną rury od ogrzewania, są dość gorące, bo palimy w piecu drewnem. Czym możnaby zaizolować te rury? wsadzić styropian między lodówkę i te rury? Może owinąć te rury na tym odcinku co jest tuż obok lodówki? Kaloryfer też jest dośc blisko, prosiłbym o jakieś rady :)

Również jeśli forumowicze wiedzą jak dodatkowo można zaoszczędzić energię to z chęcia się dowiem (wiem, że w necie jest dużo materiałów o tej tematyce, ale interesują mnie praktyczne rzeczy, może niekonwencjonalne rozwiązania, bo nie będę przecież uczył domowników kiedy włączać pralkę, albo że światło lub nieużywane urządzenia wyłączamy - o tym wiedzą :)).
  • #2 4577089
    BJJ
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    W sklepach typu Castorama można kupić izolację na rury z ciepłą wodą(takie rury z szarej pianki + czerwonej folii = po ~3-4zł za 2 metry).

Poza tym, na Elektrodzie jest już taki temat(o oszczędzaniu), chyba nawet w tym dziale.
    Oczywiście nie chciało Ci się SZUKAĆ leniu!
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php
  • #3 4577139
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 4579899
    ciq
    Poziom 11  
    Oczywiscie ze znalazlem temat, googlami :P

w moim pytaniu chodzilo mi bardziej wlasnie o lodowke a inne sposoby to tak przy okazji ;), niemniej dzieki, poczytam go do konca :)
  • #5 4585228
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    ciq napisał:
    Oczywiscie ze znalazlem temat, googlami :P

w moim pytaniu chodzilo mi bardziej wlasnie o lodowke a inne sposoby to tak przy okazji ;), niemniej dzieki, poczytam go do konca :)

Trzymaj lodówkę z żarciem na balkonie, jak za dużo Ci zżera złotówek... ;)
    Wybacz Wodzu......
REKLAMA