logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kabel grzewczy, sterownik, czujnik temperatury - żeby rura wodna nie zamarzła

starach 07 Gru 2014 17:29 2733 5
  • #1 14200429
    starach
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam,

Chciałbym sobie zrobić jakiś stosunkowo niskobudżetowy sterownik do kabla grzewczego, który miałby zapobiegać zamarzaniu wody w rurze doprowadzającej ją do domu ze studni.

Jak się domyślam potrzebny mi jakiś czujnik temperatury, kabel grzewczy i sterownik. Prosiłbym Was o powiedzenie mi co mam kupić i czy zmieszczę się w budżecie 500 zł dla 5 metrów rury.

p.s. Teoretycznie rura "będzie" położona poniżej poziomu zamarzania gruntu, ale jako że robię to pierwszy raz chciałbym mieć 100% pewności, że nie zamarznie.
  • #2 14200451
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Poprostu kup przewód ssamoregulacyjny, załaczasz wtyczke na zime i wyciągasz wiosną , a przewód sam wie kiedy grzać, prosto i bez kombinacji.
  • #3 14200734
    starach
    Poziom 9  
    Zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem, ale doszedłem do wniosku, że przy okazji mógłbym się czegoś ciekawego nauczyć. Temat wody i tak dopiero będę dopinał wtorek/środa, więc mam jeszcze trochę czasu.

Chciałbym po prostu sobie zmontować prosty automat do tego.
  • #4 14200994
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Kup samoregulujacy a do niego zawsze możesz zalożyć automat
  • #5 14202311
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2785
    starach napisał:
    p.s. Teoretycznie rura "będzie" położona poniżej poziomu zamarzania gruntu, ale jako że robię to pierwszy raz chciałbym mieć 100% pewności, że nie zamarznie.

To każ zakopać ją trochę głębiej a nie szukaj po wsi.
    Aby używać kabli grzewczych i nie grzać przy okazji całego świata rura musi być solidnie izolowana.
    Newralgiczne są miejsca wyjścia rury z ziemi i przyjścia do budynku. W zasadzie powinno sie przejść pod stopą fundamentu a dopiero za nim pionowo do góry.
    Jednak nic nie pomoże jeżeli w miejscu wyjścia rury w budynku będą długi czas temp ujemne i nie będzie przepływu wody.
    Napisz (narysuj) które miejsce(a) chcesz ogrzewać.

Jeżeli faktycznie jest konieczność i mozliwośc ogrzewania, to propozycja jacek79 jest jak najbardziej na miejscu.
    Przewody grzewcze "samoregulujące" są wykonane jako rezystory PTC i zmniejszają moc grzewczą gdy rośnie temperatura więc nie wymagają żadnej dodatkowej automatyki.
  • #6 16216034
    starach
    Poziom 9  
    Temat już mocno stary,

ale zakopałem rurę poniżej poziomu zamarzania gruntu i przeprowadziłem pod fundamentem. ( co było nie lada wyczynem, bo był on zrobiony z czystego cementu )
    Owinąłem solidnie kablem grzewczym i założyłem na to szarą piankę izolacyjną. Jak dotąd sprawdza się należycie.
REKLAMA