logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lite-on SOHW-1673S - uszkodzenie po podłączeniu zasilania na włączonym PC

stramik 11 Gru 2007 13:24 1653 9
  • #1 4575910
    stramik
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam!
    Dopiero zaczynam bawić sie elektroniką. Mam nagrywarkę Lite-on SOHW-1673S. Niestety siadła, gdyż mój nieodpowiedzialny znajomy podłączał zasilanie gdy komputer był włączony. Coś spaliło, ale nie wiem, co gdyż nagrywarka zachowuje sie jak nieżywa po podłączeniu. Rozkręciłem ją i
    stwierdziłem ,ze bardzo nagrzewa sie coś co mi przypomina Bios, a mianowicie układ MT1816E. Jak myślicie co mogło się spalić.
    Aha jeszcze jedno, gdy tak sobie mierzyłem napięcia miernikiem to zauważyłem, że w skupisku konsdensatorów w okolicach wejścia zasilania, że do poszczególnych konsensatorów prąd wchodzi, ale już nic nie ma na wyjściu. Czy to normalne? Dzięki za pomoc i proszę się nie śmiać ze mnie :D
  • Pomocny post
    #2 4575995
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Wybacz złośliwość ale... BIOS to mało elektroniczne pojęcie (to zbiór programów/procedur obsługi urządzeń We/Wy), ciężko mi sobie wyobrazić żeby program mógł się nagrzewać ;) zapewne chodziło Ci o kość PLCC, podobną z wyglądu do kości FlashEEPROM na płycie głównej (w której to jest zapisany BIOS).

Co do sedna sprawy - wyrzuć i kup nową, szanse naprawy są znikome, no chyba że spalił się filtr ferrytowy na jednym z wejść zasilania (5V lub 12V). Zapewne została odwrotnie włożona wtyczka zasilająca (wbrew pozorom - da się).
  • #3 4576021
    stramik
    Poziom 11  
    Dzieki :) Nowa juz mam. Po prostu tak chcialem sobie popatrzec co i jak w srodku jest. Nie liczylem na to, ze cos naprawie. Ogolnie po prostu ten eprom jest strasznie cieply i szybko sie nagrzewa po wlaczeniu zasilania. Poza tym nie ma zadnych sladow spalenia. Mt1816E nagrzewa sie tak, ze czuc lekko mozna powiedziec spalenizna

Dodano po 3 [minuty]:

Oj może, że czuć spaleniznę to przesadzilem. Czuć, że coś się przegrzewa.
  • #4 4576143
    tzok
    Mt1816E to akurat część chipsetu tej nagrywarki i może się nagrzewać w czasie pracy.
  • #5 4576236
    stramik
    Poziom 11  
    Obok jest MT1828E i jest leciutko ciepłe. Pewnie się nie znam , ale to MT1816E nie powinno mieć takiej temperatury i to właściwie momentalnie po podłączeniu zasilania. Termometr pokazywał powyżej 115 stopni Celsjusza
  • #6 4576287
    tzok
    To rzeczywiście "ciut" za dużo... na 90% było odwrotnie podłączone zasilanie.
  • #7 4576309
    stramik
    Poziom 11  
    Tak wygląda płytka tej nagrywarki.
    Załączniki:
    • Lite-on SOHW-1673S - uszkodzenie po podłączeniu zasilania na włączonym PC Obraz 006.jpg (211.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4576322
    stramik
    Poziom 11  
    Który z elementów według Ciebie miała najwieksze prawdopodobieństwo uszkodzenia? Tak sobie czytam i wyczytałem, że jeżeli sie grzeje to wcale nie musi byc wina tego mt1816e, a tylko po prostu z zasilaniem tego jest cos nie tak.
  • #9 4581512
    stramik
    Poziom 11  
    dziwne rzeczy sie dzieja. gdy podłączam zasilanie do nagrywarki to na moment mruga dioda, wcześniej to się raczej nie działo. Może ta nagrywarka jednak nie jest całkiem martwa??
  • #10 4582032
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Jeśli układ łapie 100 stopni zaraz po włączeniu zasilania (nie dotyczy układu sterującego silnikiem, który dla odprowadzania ciepła jest dociśnięty do obudowy) to jest raczej pewne że dostał jakiegoś wewnętrznego zwarcia (mosfety to lubią).
    Raczej nie dostaniesz takiego układu, a nawet jeśli się uda, to jego koszt będzie porównywalny z ceną nowej nagrywarki.
    Jedyne co można zrobić to przelutować z innego egzemplarza (np. z uszkodzonym laserem), ewentualnie przełożyć całą płytkę.
    Przelutowywanie bez stacji hot air raczej niewykonalne.

Podsumowanie tematu

✨ Lite-on SOHW-1673S uległa uszkodzeniu po podłączeniu zasilania przy włączonym komputerze, co prawdopodobnie spowodowało odwrotne podłączenie wtyczki zasilającej. W efekcie układ MT1816E, przypominający kość pamięci typu PLCC, nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury (powyżej 115°C), co wskazuje na wewnętrzne zwarcie lub uszkodzenie elementu. Obserwacje napięć przy kondensatorach na wejściu zasilania wykazały brak napięcia na wyjściu, co sugeruje uszkodzenie filtra ferrytowego lub innego elementu zasilania. Próby naprawy są trudne ze względu na koszt i dostępność układów scalonych, a zalecane jest wymienienie całej nagrywarki lub ewentualne przelutowanie uszkodzonego układu z innego egzemplarza przy użyciu stacji hot air. Dioda na chwilę miga po podłączeniu zasilania, co może świadczyć o częściowej reaktywności urządzenia, jednak uszkodzenie jest poważne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA