logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna i1815-47B27X - samoczynne wyłączanie po minucie pracy

MrWładcaDrewna 07 Maj 2012 21:14 868 9
REKLAMA
  • #1 10872096
    MrWładcaDrewna
    Poziom 2  
    Witam!
    Ostatnio gdy szperałem w gratach natrafiłem na płytę główną. Skompletowałem resztę podzespołów i chciałem ją uruchomić. Niestety, płyta po około minucie pracy sama się wyłącza, jakby traciła zasilanie. Gdy chcę ją ponownie włączyć to włącza się tylko na 5 sekund i znowu się wyłącza. Za trzecim w ogóle się nie włącza, nic poza wentylatorem nie działa. Co dziwne, nie można jej wtedy wyłączyć tylko trzeba wyciągnąć kabel z gniazdka. Po minucie gdy chcę ją znowu włączyć powtarza się to samo.
    Wyeliminowałem problem z zasilaczem, ponieważ na dwóch było to samo. Procesor też nie jest winny, na początku się trochę nagrzewał ale była to wina źle nałożonego radiatora. Lecz co jest dziwne, na sockecie widać takie brązowe ślady, które mogłyby wskazywać na to że kiedyś spalił się tam procesor.
    Na każdej karcie graficznej dzieje się to samo. To samo gdy chcę włączyć linuxa albo windowsa. Nawet gdy jestem w biosie robi się to samo.
    Próbowałem z jednym ramem, ale ciągle to samo.
    Zauważyłem 4 spuchnięte kondensatory więc je wymieniłem, ale dzieje się to samo.

Procesor: intel pentium 3 700 mhz
    Ram: WE 128, WE 128 i jakiś no name
    Płyta główna: i1815- 47B27X- JV69RC2CC- 00
  • REKLAMA
  • #2 10872155
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    MrWładcaDrewna napisał:
    Zauważyłem 4 spuchnięte kondensatory więc je wymieniłem, ale dzieje się to samo.

Wymienia się wszystkie kondensatory w danej linii zasilającej.
    W sumie patrząc na wartość tej płyty to opłacalność naprawy tylko sentymentalna.
  • REKLAMA
  • #3 10872190
    MrWładcaDrewna
    Poziom 2  
    Wszystkie spuchnięte kondensatory były w jednej linii.
    Tak naprawdę chcę uruchomić ją tylko dla testów.
  • REKLAMA
  • #5 10875564
    MrWładcaDrewna
    Poziom 2  
    Mostek południowy który nie ma chłodzenia nagrzewa się bardzo szybko. Po 20 sekundach nie można przytrzymać na nim dłoni przez dłużej niż sekundę.
  • #6 10875678
    GumaWP
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Mostek się przegrzewa i płyta się wyłącza.

Dodano po 4 [minuty]:

Z tego co się orientuje, na tej płycie głównej na mostku niema radiatora,tak??

Dodano po 1 [minuty]:

Załóż jakiś radiator na ten mostek.
  • #7 10875736
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    Ten chipset ma normalnie pracować bez żadnego radiatora i zakładanie tu nic nie pomoże. Płyta jest uszkodzona i tyle w temacie.
  • #8 10875838
    MrWładcaDrewna
    Poziom 2  
    Jaka byłaby możliwa przyczyna uszkodzenia płyty? Przegrzanie?
  • REKLAMA
  • #9 10876341
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    MrWładcaDrewna napisał:
    Jaka byłaby możliwa przyczyna uszkodzenia płyty? Przegrzanie?

Jest to na 95% wynikiem uszkodzenia kondensatorów uszkodzonych przez zasilacz, o którym nic nie wiemy.
    MrWładcaDrewna napisał:
    na sockecie widać takie brązowe ślady, które mogłyby wskazywać na to że kiedyś spalił się tam procesor.

A spalił się pewnie przez zasilacz, o którym... nic nie wiemy :D.
    MrWładcaDrewna napisał:
    Wyeliminowałem problem z zasilaczem, ponieważ na dwóch było to samo.

To nam naprawdę dużo mówi...
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna i1815-47B27X wyłącza się po minucie pracy, co może być spowodowane uszkodzeniem kondensatorów lub przegrzewaniem się mostka południowego. Użytkownik wyeliminował problemy z zasilaczem i procesorem, jednak zauważył brązowe ślady na sockecie, co sugeruje wcześniejsze uszkodzenie. W odpowiedziach zasugerowano wymianę kondensatorów oraz sprawdzenie temperatury mostka, który może się przegrzewać. Istnieje również podejrzenie, że uszkodzenia mogły być spowodowane przez zasilacz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA