Mam takie pytanie chciałbym sobie kupić pamięć do komputera.
Sprawdzając w internecie było bardzo mało ofert pamięci, które by miały 433MHz.
Czy mógłbym do komputera włożyć pamięć 400MHz czy nie?
Moja płyta to Gigabyte modelu dokładnie nie znam i taktowanie pamięci to 433MHz.
Zauważyłem ze jest takich mało pamięci wiec chce włożyć pamięć, ale z troszkę niższym taktowaniem. Czy to zadziała ?
Cokolwiek by nie mówić, masz pamięci DDR, a takich jak chcesz, czyli 433MHz nie dostaniesz, gdyż musiały by pracować na magistrali 216MHz, której nie ma.
Masz albo 333MHz, albo 400MHz podkręcone do 433MHz.
Na jakiej podstawie stwierdzenie że nie ma pamięci DDR taktowanych 216MHz ?? Są to pamięci PC3500 proszę bardzo przykład takich pamięci w teście kość Geil:
http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=1189 Polski test którego bohaterem jest Dual OCZ DDR433:
http://www.frazpc.pl/artykuly/258/Pamieci/OCZ/PC/3500/EB/i/OCZ/PC/3200/EB Proszę bardzo dział z allegro na którym tych pamięci jest od groma:
http://www.allegro.pl/11657_pc3500_433mhz_i_szybsze.html?order=t&view=gtext Pamięci DDR sięgają DDR533 ale to bardzo żadko spotykane moduły i ich cena jest prawie dwukrotnie wyższa niż DDR2 533. Niewiele również płyt głównych i procesorów obsługuje pamięci powyżej DDR400.
Przykład z mojego PC Płyta to EpoX 8NPA7I na nForce4X i z procesorem Athlon64 2800 1,8GHz ClawHammer nie miałem możliwości pracy z pamięcią szybszą niż DDR400. Po zmianie procesora na Athlona64 3000+ 2GHz Venice na tej samej płycie mam dostęp do obsługi pamięci DDR433,466,500,533. Zmiana nastąpiła przez procesor który ma wbudowany kontroler pamięci i w przypadku Venice ten kontroler jest dużo lepszy niż w przypadku posiadanego wcześniej przeze mnie ClawHammera. Venice obsługuje już pamięci taktowane wyżej a wersja Venice na s939 (ja mam na s754) pracuje już w Dualu mój niestety nie.
Rozjechałeś mnie ciężarówą i przeciągnąłeś po asfalcie jeszcze kilkaset metrów.
Nawet nie zwróciłbym uwagi na coś takiego.
Dzięki wielkie za otwarcie oczu.
Dyskusja dotyczy dostępności pamięci RAM o taktowaniu 433 MHz oraz możliwości użycia pamięci o niższym taktowaniu, np. 400 MHz, w komputerze z płytą Gigabyte. Uczestnicy podkreślają, że ważne jest podanie dokładnego modelu płyty głównej, aby określić kompatybilność pamięci. Wyjaśniono, że pamięci DDR o taktowaniu 433 MHz (PC3500) istnieją, ale są rzadkie i często osiągane przez podkręcanie modułów 400 MHz. Wiele płyt i procesorów nie obsługuje pamięci powyżej DDR400. Przykład podano na płycie EpoX 8NPA7I z procesorem Athlon64, gdzie wyższe taktowania pamięci były możliwe dopiero po zmianie procesora. Analiza z programu CPU-Z wykazała, że użytkownik ma pamięć DDR2, która standardowo zaczyna się od 533 MHz, co jest łatwiej dostępne na rynku. Wskazano, że dla DDR2 533 MHz jest szeroki wybór pamięci, a zakup takich modułów jest prosty. Podsumowując, pamięć 400 MHz może działać, ale zależy to od specyfikacji płyty i procesora, a w przypadku DDR2 lepiej celować w standard 533 MHz. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.