logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników niskotonowych do kolumn frontowych pod PIONEER A-441

Farmi18 14 Gru 2007 01:16 1619 6
REKLAMA
  • #1 4585445
    Farmi18
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Przewertowałem troche forum no ale nie znalazłem jednoznacznie odpowedzi na pytanie jakie zastosować głosniki niskotonowe w kolumnach frontowych. Napoczatku beda grały stereo pod PIONEER A-441, ale w przyszłosni zamiene go pod KD.

Mianowicie chcę umiescić głosnik basowy z boku obudowy.
    Głosnik o nie większej średnicy niż 25cm, bo ewentualne podbicie basów uzyskam z suba, a i 25 potrafi zejsc nisko.

No i teraz jakie te głośniki?
    Myśle, ze TONSIL 25/60 albo 25/80 bo 25/40 nie che dawać, a mam takie i chętnie sprzedam.
    Z tego względu, że TONSILE torche kosztują, to może ARN albo VISATON? Cen VISATON nie mogełm znaleźć - podajcie linka.
    Coś czuje, że ARN najtańszy bedze.

Nie wiem jak by to wyglądało, ocencie, jakby umieścic dwa basy ARN z boku - 2x 20cm albo 2x22cm? 4 ARN kpie taniej niz 2 Tonisle.

Poprostu doradzcie na czym mam to zbudować no i powedzcie o tych głosnikach (głosniku) z boku bo nie moge wystartować z budową

Średni ton to GDM 16/80 a soprany..... jeszcze nie mam.
  • REKLAMA
  • #2 4585627
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: DIY Akustyka
  • REKLAMA
  • #3 4585984
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Nie napisałeś nic o pozostałych głośnikach w kolumnie.
    Jeżeli te boczne głośniki mają chodzić jako suby to OK, ale jeżeli z przodu dasz typowego średniaka z wysokim odcięciem , to boczne umieszczenie basów będzie kiepskim pomysłem.
  • REKLAMA
  • #4 4586038
    Farmi18
    Poziom 14  
    Sredni to TONSIL GDM16/80 pracujacy od 500 do 9000hz.
    Sopranik jeszcze nie wyrany konkretny.
  • REKLAMA
  • #5 4586132
    IrekKo
    Poziom 32  
    500hz to trochę wysoko jeżeli głosniki maja być z boku.
    Może lepiej zastosować jakiś niskośredniotonowy zamiast tego GDM-a i ciąć bas przy 100-200Hz?
  • #6 4586217
    Farmi18
    Poziom 14  
    cały czas czytam te fora i analizuje. Tak własnie radzą ludzie, zeby ciać to do 200Hz.
    Konstrukcje gregora i kileera maja taki układ głosników.
    Powedz, czy poprawnym rozumowaniem bedzie, jak powem, ze kolumny z głosnikiem z boku to tak jakby monitorki 2way z dobudowanym subwooferem?
  • #7 4586423
    IrekKo
    Poziom 32  
    Farmi18 napisał:
    kolumny z głosnikiem z boku to tak jakby monitorki 2way z dobudowanym subwooferem?

Można tak to interpretować.
    Wszystko zależy od głównego przeznaczenia kolumn.
    Takie rozwiązania stosuje się głównie w odsłuchach stereofonicznych.
    Przy KD z regóły wystarcza sub.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośników niskotonowych do kolumn frontowych pod wzmacniacz PIONEER A-441, z możliwością późniejszego wykorzystania w systemie kina domowego (KD). Autor planuje umieścić głośnik basowy z boku obudowy o maksymalnej średnicy 25 cm, zakładając, że ewentualne wzmocnienie basów zapewni subwoofer. Rozważane są głośniki TONSIL 25/60 lub 25/80, z wykluczeniem modelu 25/40, oraz alternatywy tańsze, takie jak ARN lub VISATON, z pytaniem o dostępność cenową VISATON. Pojawiła się propozycja zastosowania dwóch głośników ARN o średnicy 20 lub 22 cm z boku, co miałoby być ekonomiczniejszym rozwiązaniem niż dwa głośniki TONSIL. Średniotonowy głośnik to TONSIL GDM 16/80 pracujący w zakresie 500–9000 Hz, natomiast sopran jeszcze nie został wybrany. Wskazano, że cięcie częstotliwości przy 200 Hz jest zalecane, a umieszczenie basów z boku może być interpretowane jako konstrukcja 2-drożna z dobudowanym subwooferem. Zwrócono uwagę, że takie rozwiązanie jest typowe dla odsłuchu stereo, natomiast w systemach KD zwykle wystarcza subwoofer. Umieszczenie basów z boku może być problematyczne, jeśli średniotonowy ma wysokie odcięcie, dlatego sugerowano rozważenie niskośredniotonowego zamiast GDM 16/80.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA