logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWG671 - wywala bezpiecznik przy włączaniu, możliwa awaria grzałki

Miaczyk 15 Gru 2007 22:03 8167 13
REKLAMA
  • #1 4591769
    Miaczyk
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam taki problem pralka wywala mi bezpieczniki jak ją się włącza przełącznikiem. Najpierw sekundę burczy potem wyskakuje bezpiecznik.Gdy odłączyłem ten kabel który jest pokazany na zdjęciu pralka pierze .Właśnie kończy cykl.Ale temperatura nie jest ustawiona tylko przełącznik jest na kranik.Jaka może być tego przyczyna i jak ją znaleźć.Może to grzałka i jak to można sprawdzić .Proszę o pomoc. https://obrazki.elektroda.pl/16_1197752358.jpg
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4591820
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    grzałka do wymiany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4591917
    TomekCarlos
    Poziom 26  
    Ocena: 585
    Mozesz zmierzyc rezystancje na zakresie ok 2 MOhma miedzy tym zaciskiem grzalki a uziemieniem, czyli przewodem zolto-zielonym, napewno jest przebicie. Grzalka pewnie peknieta.
  • Pomocny post
    #5 4592158
    TomekCarlos
    Poziom 26  
    Ocena: 585
    W kazdym serwisie AGD, lub sklepie z czesciami AGD, najlepiej jak zabierzesz ze soba stara grzalke, wtedy napewna jakas dopasuja
  • REKLAMA
  • #7 4594952
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 4817431
    tom_c
    Poziom 1  
    Witam

Czy ktoś mi może podpowiedzieć jak zdjąć obudowę programatora ?
    Tomek
  • #9 4817770
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 7765974
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Miaczyk napisał:
    Tym razem huczy jakieś łożysko .Wiem że są 2 bierne i te drugie.Jak można sprawdzić które to łożysko huczy

Wymienia się zawsze oba - nie ma co sprawdzać.
  • #13 7766126
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Miaczyk napisał:
    najpierw te koło ,grzałkę a potem ten cały bok co siedzi na zaczepach i gdzie potem jest te łożysko

Grzałki nie wyciągasz, a łożysko bierne jest mocowane od wewnątrz zbiornika. Ta naprawa była przerabiana wielokrotnie, więc skorzystaj z szukajki wpisując AWG 680 (650, 681, 695) lub Bosch WOB 1600 - jest prawie wszystko na ten temat.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWG671 wywołuje wyzwolenie bezpiecznika zaraz po włączeniu przełącznikiem, co wskazuje na możliwe przebicie w grzałce. Po odłączeniu przewodu grzałki pralka działa, ale bez ustawionej temperatury. Zaleca się pomiar rezystancji między zaciskiem grzałki a uziemieniem (przewód żółto-zielony) na zakresie około 2 MΩ, aby potwierdzić uszkodzenie grzałki, która prawdopodobnie jest pęknięta i wymaga wymiany. Grzałkę najlepiej wymienić, zabierając starą do serwisu lub sklepu z częściami AGD w celu dopasowania nowej. Wymiana łożysk biernych, które mogą powodować hałas podczas wirowania, powinna obejmować oba łożyska, a dostęp do nich wymaga zdjęcia bębna i elementów mocujących. Naprawy i demontaż elementów pralki, takich jak obudowa programatora czy bęben, są opisane w dostępnych wątkach i poradnikach, m.in. dla modeli pokrewnych Whirlpool AWG680, 650, 681, 695 oraz Bosch WOB 1600.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA