logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 306 1.4 '96 - Wysokie obroty na zimnym silniku po wysprzęgleniu

dayv 16 Gru 2007 08:51 10931 67
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego w Peugeot 306 1.4 monowtrysk z 1996 r. po wysprzęgleniu na zimnym silniku obroty wiszą i bardzo wolno spadają, a po naciśnięciu hamulca jeszcze rosną?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to nieszczelność albo niedrożność układu podciśnienia w monowtrysku, zwłaszcza wężyków i plastikowych złączek przy górnej pokrywie przepustnicy; po ich przytkaniu silnik zaczął pracować normalnie i obroty opadały dużo szybciej [#4779465][#4779993] Wzrost obrotów po „biciu” w hamulec wskazuje dodatkowo na zasysanie lewego powietrza przez serwo hamulcowe lub jego przewód [#4610987][#4607858] W tym układzie warto też sprawdzić przewody podciśnienia prowadzące do klapki zimne/ciepłe powietrze, bo autor opisał, że po udrożnieniu/przytkaniu jednego z wężyków problem mocno się zmniejszył [#4779465] Dla pewności dobrze odczytać kody błyskowe ze złącza diagnostycznego, bo komputer nie chciał się połączyć, a procedura z zieloną kostką i kontrolką CHECK była podana wprost [#4611022] Sondę lambda i czujnik temperatury dolotu też rozważano, ale w tej dyskusji najmocniej potwierdziło się właśnie podciśnienie [#4609982][#4610451]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4592624
    dayv
    Poziom 24  
    Ocena: 39
    Witam

Odwiedziłem mnóstwo punktów....
    Zmieniłem już troche rzeczy w aucie jakim jest peugeot 306 1.4 monowtrysk z 96` (phase 1)
    Nikt nie ejst w stanie mi pomóc.... koelga z forum 306 tez ma taki problem i tez nie ma mu Kto pomóc.... Objawy sa chore... ale najpierw co podmienialem zmienilem itp...
    - uszczelka pod glowica + planowanie + wymiena plynu chlodniczego termostatu czujnika temp ciecczy chlodzacej (na 2 cylindrach jest inna kompresja)
    - Nowe aku
    - Nowe swieczki (bosha 4 elektrodowe)
    - przewody wys. napiecia wygladaja jak nowe dlatego nie wymienialem (może błąd...)
    - byl podlanczany pod kompa i nie może sie podlonczyć
    - przepustnica czyszczona (byla nawet podmieniana u pana nalepy ale to nic nie dalo)
    - nowe filtry itp

Objawy:

- Zimny silnik- odpalam zakreci ze 2 do 3 razy i odpala chodzi rowno obroty wchodza na 1500obrotow i spadaja po chwili do 1200 jade i:
    wbijam jedynke rozpędzam się sprzegło a tu auto wyje i obroty zatrzymują sie na tym poziomie na ktorym zmienialem 1 bieg albo delikatnie ida do gory. Sprzeglem slizgam i zmieniam na 2 bieg... tak jest caly czas gdy jest zimny malo tego.... Jade na 5 biegu 80 km/h wrzucam luz i obroty wisza.... nie spadaja....dopuki sie nie zatrzymam do 0 ....

- Jak jest cieply wszytsko trwa durzo krocej tzn: jade na jedynce sprzeglo reakcja nie ejst natychmiastowa ze obroty spadaja ale wystarczy sekunda i spadaja. Da sie anwet jezdzic ale przezt to ze na zimnym tak pałuje to sapla kolo 14 listrow w miesice !!!!!!

Błagam nakierujcie mnie co to... acha kolega z forum rownierz podmienial komputer i tez bylo tak samo....
    -

Regulamin pkt 11, 11.1. Popraw temat! <Błażej>
  • #2 4592677
    pisior1987
    Poziom 21  
    Ocena: 351
    pod co go podpinałeś że sie nie może połączyć??
  • #3 4592685
    andrzej1982
    Poziom 18  
    Ocena: 86
    Na mój gust to sprzęgło masz tak spalone że aż lepi Ci się do docisku.
    Raczej nie jest to usterka elektryczna, więc nie to forum.
  • #4 4592709
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 4592793
    dayv
    Poziom 24  
    Sprzeglo jest dobre (ma 10tys)

Poprostu pisze co bylo wymieniane nie wiem co jest istotne. Nalepa to jeden z najlepszych specjalistow od aut francuskich i on rozlozyl rece....

Jak mu sie depnie na zimnym to ladnie sie wkreca ale bardzo powoli obroty spadaja do normalnego poziomu . Chwile podwieszaja sie na 1000 z 3 s. i spadaja na te wlasciwe. Jednak to schodzenie jest takie wolne strasznie.... .

Acha krokowca wymienilem (orginalny)
  • #6 4592838
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 4592923
    dayv
    Poziom 24  
    No nalepa sie podlanczal i tak jak pisalem wyżej nie mógł sie zakomunikowac z kompem. Nalepa jest jednym z najlepszych specjalistow w Krakowie od lat na rynku ma wyszkolony personel.....
    Czujnik polożenia przepustnicy... no tak ale pisalem ze oprzepustnica byla podmieniana i bylo to samo.....
    Uszczelke robilem bo padla napisalem tylko dlatego zeby ewentualnie na cos naprowadzic nie robilem jej z powodu tego ze auto sie dziwinie zachowuje.

A co bys pwoiedzial o sondzie lambdzie ? i czujniku ktory odpowiada za ilosc wpadanego powietrza do silnika ?

I co to jest czujnik typu multifunction ? Tez sie naczytalem ze sa jaja w innych autach przez niego ale nikt mi nie potrafi powiedziec gdzie on jest....
  • #8 4593322
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 4593563
    dayv
    Poziom 24  
    Walsnie o lince pomyslalem tez na samym poczatku i dokaldnie ja przesmarowalem na tip top. Potem na drogi dzien go odpalilem otwieram mache i gazuje i linka ladnie wraca na powrotne miejsce a silnik bardzo powoli schodzi z obrotow.....
    Mam tak od kupna tego auta i chcialbym od nowego roku zacząć poważnie go naprawiac tzn silnik ma byc gancegal uklad hamulcowy mam do zrobienia no i blache musze ruszyc. Potem audio ktore juz zbieram. Zbyt duzo do niego dolozylem aby teraz go oddac za grosze.
    To jest auto z 96` i tam nie bylo przeplywomierza... tzn jest tam miernik masypowietrza ale dziala on na prostszej zasadzie. np nie mierzy wilgotnosci powietrza i wielu innych informacji.
    A pompa paliwa ?

CO jest ciekawe istnieje scisly zwiazek miedzy temperatura i tym czy auto jedzie czy stoji....
    Dlaczego....
  • #10 4593611
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 4593782
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 124
    jaki masz tam system magneti-marelli czy bosch ?
  • #12 4593905
    dayv
    Poziom 24  
    To jest raczej magnetli mareli
    Powiem jeszcze tak:

Jak mu wciskam hamulec i "bije" w niego czyli caly czas pompuje to obroty ida do góry... tzn ze 100 na min. w gore.

Silnik nawet jak ma wlasciwa temp. to pracuje niestabilnie... tzn jak jezdze na światłach i z wl. podgrzewaniem tylniej szyby obroty ladnie stoja na 850. Jak mu wylacze te 2 odbiorniki pradu to wchodzi na 95 lub 1000 i faluje (ale nie tak jak walniety krokowiec)

Wlasnie nieszczelnosc bardzo mozliwe ale jak to sprawdzic... ?
    Po wymianie krokowca nic nie czyscilem

Panowie bez przesady mam nadzieję że szanowny Admin nie usunie posta ja juz sie ratuje ręcami i nogami żeby dojść do rozwiązania. Nie wiem czy blad stoji bardziej po stronie elektrycznej czy mech.
  • #13 4594212
    prezes11
    Poziom 23  
    sprawdz czujnik predkosci pojazdu
  • #14 4594350
    dayv
    Poziom 24  
    właśnie ale gdzie on jest !!

kolega z forum 306team właśnie mi o nim wspominał ale szukał i nie znalazł....

Wiesz gdzie on się znajduje w 306-stce ? 96 1.4 monotrysk 75ps

Dodano po 5 [sekundy]:

właśnie ale gdzie on jest !!

kolega z forum 306team właśnie mi o nim wspominał ale szukał i nie znalazł....

Wiesz gdzie on się znajduje w 306-stce ? 96 1.4 monotrysk 75ps

Dodano po 46 [minuty]:

tutaj znalazlem cos interesującego...

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic658201.html

Możecie mi to jakoś prościej wytłumaczyć . Gosć miał chyba takie same problemy
  • #15 4594894
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    No to wlasnie moj post ktory zaczalem kawal czasu temu. Od tej pory nic sie nie zmienilo.

Czujnik predkosci jest na skrzyni, biala wtyczka. Jak otwierasz maske, potrzesz na skrzynie to widac.

I w tym systemie magneti marelli jest czujnik temp powietrza dolotowego i map sensor zamiast przeplywomierza.
  • #16 4594913
    prezes11
    Poziom 23  
    nie pamietam dokładnie ale powinien byc w skrzyni biegow,moze byc rowniez w liczniku ,jutro sprawdze w warsztacie

Dodano po 5 [minuty]:

jednak jest w skrzyni biegow dochodzi do niego wtyczka z trzema przewodami,plus,masa,i sygnał odepnij ja i zobacz efekty
  • #17 4595008
    dayv
    Poziom 24  
    Fajnie że prezes to Ty :)

Witam Cie
    Udało Ci sie powalczyć z ta usterka? zlikwidowałeś ją ?

tzn ten czujnik na skrzyni jest widoczny z widoku jak otworze maske i przez silnik mam do niego dostep czy muszę wejsc pod auto i grzebac ?
  • #18 4595805
    fantasta
    Poziom 29  
    Prezes to nie ja ;)

Nie, nic nie moge zdzialac. Nie stac mnie na ciagla wymiane czesci ktore nic nie pomagaja.

Tak, ten czujnik jest jak otworzysz maske, musisz spojrzec w glab silnika na skrzynie.

prezes11 on nie ma 3 pinow, dwa.
  • #19 4596206
    dayv
    Poziom 24  
    Ale pisałeś że po wymianie kabli idącej do wtyczki od czujnika temp i wymianie czujnika temp. było dobrze... ?

Panowie jest nas juz 3 z tym samym problemem.....
    Trzeba go rozwiązać

Powidz fantasy co w sumie w nim wymieniles ?
  • #20 4596240
    fantasta
    Poziom 29  
    Wymienialem instalacje do czujnika temperatury dlatego ze byla uszkodzona, silnik nagle wchodzil na pelne ssanie bo myslal ze silnik ma temp -10 i obroty nagle podczas jazdy postoju itd nagle wskakiwaly mi na 4000-5000
  • #21 4597758
    dayv
    Poziom 24  
    a tych czujników temp. nie jest kilka ? Ktory konkretnie w 306 to jest ? przy silniku czy przy chlodnicy ? 1 czy 2 ? Jadę się zorientowac ile to cos kosztuje i zacząć podmieniać .

A jak gwałtownie przyspieszysz i puscisz nagle gaz to plynnie to auto robi czy zrywa ? bo u mnie zrywa i strasznie mnie to drażni.... np jak cisne na 3 biegu i puszcze nagl;e gaz to zerwie i jak znowu depne to znów zryw... powinno byc raczej chyba tak gladko...
  • #22 4598966
    fantasta
    Poziom 29  
    Zrywa zrywa. Nieraz szczeka potrafi odpasc.

Czujnikow sa 3. Jeden w chlodnicy (termowlacznik wentylatora), drugi w bloku (czujnik temp cieczy chlodzacej, odpowadajacy za ssanie) i trzeci w ukladzie wtryskowym (czujnik temp pow dolotowego)
  • #23 4599225
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Witam wszystkich

Na temat trafiłem przypadkiem, i tak sobie Was koledzy, czytam.
    Dręczy mnie jedna myśl - dlaczego autor tematu wymienia wszystko co możliwe, skoro nie może połączyć się z komputerem ?
    To, że komputer był podmieniany, nie oznacza, że był dobry ten do podmianki ( ja tak myślę ). Moim zdaniem trzeba by poszukać kogoś, kto się pod to podłączy i sprawdzi, czy nie są generowane jakieś błędy.

Nie jestem żadnym specem samochodowym, ale takie moje logiczne postępowanie by było.

Pozdrawiam i będę czytał dalej, bo temat ciekawy :)
  • #24 4599491
    fantasta
    Poziom 29  
    Ja sie podpinalem pod kompa i zadnych bledow. I ja podmienialem kompa i bez roznicy.

dayv a sprawdzales czy sam odczytasz kody blyskowe ?? Skombinuj 2-3 metry przewodu dwuzylowego. Na obu koncach zamontuj switcha a z drugiej strony jeden kabelek do masy a drugi do pierwszego pinu we wtyczce diagnostycznej, tej zielonej kolo kompa. Wchodzisz do auta, wlaczasz zaplon, przyciskasz przycisk, liczysz do 3-4 i puszczasz. Patrzysz na kontrolke Check Engine. Zaczyna migac. 2 długie (11) to poczatek transmisji bledow, znowu wsickasz liczysz do 3-4, jeden dlugi i dwa krotkie (12) to koniec transmisji. Reszta kodow to kody bledow.
  • #25 4599503
    dayv
    Poziom 24  
    Mam jakies pojęcie na tematdiagnozowania i pierwsze co zrobilem to pojechalem do nalepy.....więc proponuję tylko czytać bardziej wnikliwie :)

Cytat:
    No nalepa sie podlanczal i tak jak pisalem wyżej nie mógł sie zakomunikowac z kompem

Nie wiem z jakiego powodu sie nie polączył.... ale fakt faktem probowal 45min i lipa....

Właśnie tych czujnikówj est aż 3... sądze że termistor jest ok.... i czujnik temp w bloku tez ok.... ale ten dolot chyba mnie męczy... jak zdejmę plastik z obudowy monowtrysku to on tam będzie na wierzchu ?
    Zimno jest ale pojdę w sobotę i będę z tym walczyć
  • #26 4599516
    fantasta
    Poziom 29  
    dayv napisał:
    Mam jakies pojęcie na tematdiagnozowania i pierwsze co zrobilem to pojechalem do nalepy.....więc proponuję tylko czytać bardziej wnikliwie :)

Cytat:
    No nalepa sie podlanczal i tak jak pisalem wyżej nie mógł sie zakomunikowac z kompem

Nie wiem z jakiego powodu sie nie polączył.... ale fakt faktem probowal 45min i lipa....

Właśnie tych czujnikówj est aż 3... sądze że termistor jest ok.... i czujnik temp w bloku tez ok.... ale ten dolot chyba mnie męczy... jak zdejmę plastik z obudowy monowtrysku to on tam będzie na wierzchu ?
    Zimno jest ale pojdę w sobotę i będę z tym walczyć

Tak, jak zdejmiesz pokrywe gorna to jak patrzysz po prawej stronie przy sciance. Taka mala lezka na drucikach. Ale nic ci to nie da przeciez. musialbys go wykrecic, zdjac charakterystyke w domu i porownac z oryginalna. Wtedy bys stwierdzil czy uszkodzona.

A ten caly nalepa blyskowe tez sprawdzal czy tylko pod kompem walczyl?? Bo nieraz z komputerem sie nie mozna polaczyc a kabelki dzialaja.
  • #27 4600398
    dayv
    Poziom 24  
    no byłyskowych nie sprawdzal. Sam dopiero teraz sie o tym dowiedzialem...

Generalnie to jestem, praktycznie przekonany ze ja mam uwalony ten czujnik w monowtrysku (temp pow. w dolocie) poniewaz tak jak mowie jak jade (silnik zimny) np na 3 biegu puszcze gaz i go wysprzegle to pukisie nie zatrzymam trzyma te obroty az sie nie zatrzymam.... Jak jest cieply to obroty od razu nie spadaja ale dzieje sie to znacznie szybciej (da sie jezdzic)
  • #28 4600444
    fantasta
    Poziom 29  
    No to ty sprawdz najpierw. I zobacz. Tak jak wyzej opisalem.
  • #29 4600532
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    nie dotykaj tego czujnika ,ta usterka wskazuje na niesprawność utrzymywania biegu jałowego-podaj kod silnika!(kdz,kdx?)oraz system sterowania.
    z opisu rozumiem że silnik pracuje dobrze na jałowym dopóki nie zaczynasz jechać?jeżeli masz czujnik prędkości pojazdu odepnij go i zobaczymy jakie będą objawy
    dobrze było by sprawdzić jaki jest czas wtrysku przed i w czasie usterki.
  • #30 4601127
    fantasta
    Poziom 29  
    To ja ci napisze u mnie. Mamy to samo.

Silnik jest KDX, sterowanie i monopunkt Magneti marelli G6.14

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu wysokich obrotów na zimnym silniku Peugeot 306 1.4 z 1996 roku (monowtrysk, faza 1) po wysprzęgleniu. Właściciel wymienił wiele elementów, m.in. uszczelkę pod głowicą, termostat, czujnik temperatury cieczy chłodzącej, akumulator, świece (Bosch 4-elektrodowe), przepustnicę (w tym czyszczenie i wymianę), a także krokowiec (oryginalny Renault). Pomimo tego problem utrzymuje się, a komputer diagnostyczny nie może się połączyć z autem, co utrudnia diagnozę. Objawy to wolne schodzenie obrotów z poziomu około 1500 do 850 obr./min, podwieszanie obrotów na około 1000 obr./min przez kilka sekund, a także utrzymywanie wysokich obrotów podczas jazdy i wciskania sprzęgła. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak uszkodzony czujnik temperatury powietrza dolotowego (w monowtrysku), nieszczelności w układzie dolotowym (np. przewody podciśnienia, serwo hamulca), czujnik prędkości pojazdu (znajdujący się na skrzyni biegów), potencjometr przepustnicy, a także problemy z układem sterowania silnikiem (Magneti Marelli G6.14 lub Bosch Motronic MA 3.0). W trakcie dyskusji poruszono kwestie diagnostyki błyskowej (odczyt kodów błędów przez miganie kontrolki Check Engine), pomiarów czasów wtrysku, oraz wpływu podciśnienia na obroty silnika (np. wzrost obrotów po naciśnięciu hamulca wskazujący na nieszczelność serwa). Użytkownik próbował również oczyszczać układ podciśnienia i wymieniać elementy związane z przepustnicą i podciśnieniem, co częściowo poprawiło pracę silnika, ale problem nie został całkowicie rozwiązany. Ostatecznie po długotrwałych próbach i wymianach części problem pozostał nierozwiązany, a użytkownik zdecydował się sprzedać samochód. Wskazano na potrzebę znalezienia specjalisty z odpowiednim sprzętem diagnostycznym oraz dokładnej kontroli układu dolotowego i czujników temperatury oraz prędkości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA