logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słuchawki 5.1 vs zestaw 5.1: jakość dźwięku, przestrzeń, wygoda, bezpieczeństwo

qscgu 16 Gru 2007 23:40 3799 8
REKLAMA
  • #1 4595878
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Witam. Interesuje mnie wasze zdanie na temat słuchawek 5.1 vs zestaw 5.1. Czytałem o tym na innym forum:
    http://www.in4.pl/nb_forum.htm?forum_id=1&strona_no=all&post_id=309278
    Ale nadal nie wiem co o tym myśleć. Jeden mówi tak a drugi inaczej.
    Interesuje mnie:
    -jakość dźwięku
    -odwzorowanie przestrzeni
    -bezpieczeństwo słuchu
    -wygoda
    -reszte wniosków.
  • REKLAMA
  • #2 4596512
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Odpowiem tylko na pierwsze pytanie (odpowiedzi na resztę są bez sensu)
    Moim zdaniem to tylko namiastka dźwięku przestrzennego, a o jakości nie ma mowy.
    Kiedy czytałem przymiotniki "kultowe" i "audiofilskie" mało nie spadłem z krzesła. Na kultowe to trzeba zapracować, kultowe są kossy porta pro, produkowane od niemal ćwierćwiecza do tej pory. Audiofilskie z mikrofonem i 5 "maleńkich" przetworników. Natomiast recenzje z gazet są jakby to powiedzieć? SPONSOROWANE :D
    Słyszałem ten sprzęt i wywarł na mnie odwrotne wrażenia niż opisywane.
    http://allegro.pl/item279812546_sluchawki_aero_5_1_5lat_gw_opcja_dla_koss_razer.html
  • REKLAMA
  • #3 4596522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4596595
    przemo-lukas
    Szkoda, że nie słyszałeś pożądnych słuchawek stereo. Są maniacy którzy twierdzą, że nie ma to jak słuchawki. Mają sporo racji, brak zniekształceń jakich nie da się uniknąć w kolumnach, większe lub mniejsze odizolowanie od otoczenia, potrzebne mniejsze moce.
    A systemy kwadro (pseudokwadro) nie są produkowane. Idea kwadro "zdechła" kilkanaście lat temu. Co innego systemy wielokanałowe. :D
  • REKLAMA
  • #5 4596724
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Quadro przecież też jest systemem wielokanałowym. To nic innego jak surround 4.0.
  • #6 4597187
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Czyli kto w tamtej dyskusji ma racje?
  • #7 4600410
    przemo-lukas
    Pablo1964 napisał:
    Quadro przecież też jest systemem wielokanałowym. To nic innego jak surround 4.0.

Po części masz rację. Jeśli napisał byś Dolby Surround Pro Logic (koniecznie prolodżik :D )
    Nie uściśliłem o co mi chodziło. Mianowicie to, że "kwadrofonia" to raczej nazwa systemów wielokanałowych, lecz zapisywanych w sposób analogowy. W Polsce mieliśmy, a jakże, taki magnetofon szpulowy M2406QD produkowany przez ZRK, oraz wzmacniacz kwadrofoniczny WKT-101, oraz radioodbiornik Cezar Quadro (ale to lata 70-te).
    Dolby surround to w sumie stereo z "efektowymi plecami" natomiast prawdziwy system sterujący niezależnymi 4 kanałami to właśnie Dolby Surround Pro Logic.
    To tak mocno w skrócie.
  • #8 4606313
    lowbird
    Poziom 23  
    Ocena: 45
    Kumpel myśli nad czymś podobnym do tych słuchawek, ale ja mu radziłem kupić porządne słuchawki z pojedynczymi głośnikami. Zastanawia mnie jak tam(w linku wyżej) jest podawana efektywność tych głośników, bo przecież nie z wata i nie z metra. A to pasmo przenoszenia od 20 Hz śmieszne...
  • REKLAMA
  • #9 4612970
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    qscgu: jak chcesz dobrej przestrzeni to kup DOBRE sluchawki stereo, w grach zaaplikuj EAX, a w filmach CMSS czy inne ustrojstwo "uprzestrzeniajace". Zapewniam cie, ze jesli bedzie dobry DSP to poczujesz sie jak w srodku pola walki. byly kiedys tutaj na elce mp3 - bylismy np u fryzjera, albo ktos zapalki obok nas odpalal - na dobrych sluchawkach efekt masz murowany.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja porusza porównanie słuchawek 5.1 z tradycyjnym zestawem głośników 5.1 pod kątem jakości dźwięku, odwzorowania przestrzeni, wygody i bezpieczeństwa słuchu. Uczestnicy wskazują, że słuchawki 5.1 oferują jedynie namiastkę dźwięku przestrzennego, a ich jakość jest często przereklamowana i nie dorównuje klasycznym systemom wielokanałowym. Krytykowane są marketingowe hasła typu "kultowe" czy "audiofilskie" w odniesieniu do słuchawek 5.1 z wieloma małymi przetwornikami. Wskazuje się, że prawdziwe efekty przestrzenne wymagają fizycznego rozstawienia głośników, co w słuchawkach jest ograniczone przez bliską odległość przetworników. Z kolei dobre słuchawki stereo z odpowiednim DSP (np. EAX, CMSS) mogą zapewnić realistyczne wrażenia przestrzenne bez zniekształceń charakterystycznych dla kolumn. W dyskusji pojawia się także wyjaśnienie terminologii dotyczącej systemów wielokanałowych, w tym kwadrofonii i Dolby Surround Pro Logic, z odniesieniami do historycznych urządzeń analogowych produkowanych w Polsce. Wygoda i bezpieczeństwo słuchu nie zostały szczegółowo omówione, jednak sugeruje się, że słuchawki stereo są bardziej praktyczne i bezpieczne niż skomplikowane słuchawki 5.1. Podsumowując, rekomendowane są porządne słuchawki stereo z DSP zamiast słuchawek 5.1, które nie spełniają oczekiwań jakościowych i przestrzennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA