logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić sondę lambda 4-przewodową? Pomiar i diagnostyka

Gepard 12 Gru 2003 16:48 30903 18
REKLAMA
  • #1 434668
    Gepard
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam Wszystkich :!:
    Czy może mi ktoś z Was wytłumaczyć jak sprawdzić sondę lambda 4-ro przewodową, czy można ją jakoś pomierzyć ???
    -------------------------------------------------------------------------------------
    jak się do tego zabrać POMOCY

scalono dwa posty następujące bezpośrednio po sobie
    <E>
  • REKLAMA
  • #2 434872
    Marekjp
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    w temacie nierówna praca silnika fiat brava 1.6 znajdziesz na tej stronie powinien jeszcze być
  • REKLAMA
  • #3 435627
    Gepard
    Poziom 11  
    Dziękuję Chociaż Liczyłem na dokładniejszy opis.
    Jeżeli ktoś wie troszke więcej na ten temat to prosze o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 436020
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 436532
    Gepard
    Poziom 11  
    Mam ją wyciągniętą
  • REKLAMA
  • #6 436541
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 437119
    Gepard
    Poziom 11  
    dziękuje to już sprawdziłem, liczyłem że można jeszcze sprawdzić sterowanie.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam 8)
  • #8 442414
    m4341
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    da się zmieżyć napięcie na jednym z przewodów jest 0,2 do 08 V podczas nagrzewania jeżeli jest tak to ok inacze trzeba wymienić
  • #9 442500
    Marekjp
    Poziom 14  
    Ale jak ty chcesz zmierzyć to napięcie jak sonda jest wyjęta z samochodu i nie ma podłączonego zasilania. Jeśli nawet podepniesz jakieś zasilanie zewnętrzne i podgrzejesz sondę napięcie na wyjściu będzie niemiarodajne - nic się nie dowiesz. Chyba że jest sposób i znasz go.
  • #10 442542
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 442546
    jarek3
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Sondę lambda najlepiej sprawdza się na chodzącym i nagrzanym silniku oscyloskopem. Jeżeli napięcie będzie chodziło (tak jak napisał jeden z przedmówców) od 0,2 do 0,8 V to jest OK. Podchodzenie z miernikiem wychyłowym lub cyfrowym nic nie da.
  • #12 443002
    slawek_j
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Dlaczego piszesz, ze miernikiem cyfrowym sie nie da. Ja tak sprawdzalem i da sie zaobserwowac skoki napiecia od 0,1-0,9V (przeciez nie chodzi tu o dokladne ustalenie napiecia, tylko o to, czy zmienia sie ono w tych granicach).
    Wsadz sonde na swoje miejsce (musi byc zamontowana w samochodzie) i podlacz rownolegle z sonda woltomierz. Dodawaj gazu i sprawdzaj, czy zmienia sie wskazanie (przez moment napiecie moze byc bliskie 0V lub 1V, bo mieszanka przy takim dodawaniu gazu jest za uboga lub za bogata).
  • #13 443032
    Marekjp
    Poziom 14  
    Fakt, że sonda ma swój charakterystyczny wykres na oscyloskopie i najlepiej jest go użyć do sprawdzenia. Tylko że jeśli miernik pokaże napięcie wychodzące poza granicę 1V to po co bawić się w oscyloskop. Miernika użyć jest łatwiej, a oscyloskop (ja mam np. w interfejsie CDIF/2) - zanim rozłożę się z tym laptopem itd.
  • #14 444307
    jarek3
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Pisałem, że miernikiem cyfrowym nie da się pomierzyć napięcia z sondy bo sam próbowałem. Dostałem "oczopląsów" patrząc na wskazania. Być może mój miernik jest kiepski, ale wziąłem drugi i jest to samo.
  • #15 444683
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    nic dziwnego że na cytrowym nie wyszedł Ci pomiar , przecież multimetry cyfrowe mają za duży cykl pomiaru by to zobaczyć , oscyloskop w tym przypadku jest najlepszy , a na cyfrowym to juz całkiem super ...

sa testery do sprawdzania lambdy zrobione na UL1980 czy 1970 , do wstępnego sparwdzenia lambdy to wystarczy :wink:
  • #16 447309
    Gepard
    Poziom 11  
    Dziękuję Wszystkim za rozjaśnienie mi tematu, teraz już jestem pewny że moja sonda jest walnięta.
    :D
  • #17 452326
    m4341
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    spokojnie mozna zmierzyć napięcie podczas przygazówki zmienia się napięcie i to świadczy o jakości sondy, jak zmiana jest to nie należy wymieniać sondy - hej
  • #18 5001243
    Kukiz18
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    a jak to dokladnie podpiac, ten miernik? mam polo 6n, sonda czteroprzewodowa,
  • #19 5002452
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Podepnij między kabel masy , a kabel sygnałowy i po robocie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod sprawdzania 4-przewodowej sondy lambda, szczególnie jej pomiaru i diagnostyki. Sondę można sprawdzić rezystancję grzałki (dwa białe przewody) oraz izolację między grzałką a warstwą czynną (białe do czarnego przewodu) tylko gdy jest wyjęta z samochodu, jednak nie daje to informacji o jej pełnej sprawności. Pomiar napięcia generowanego przez sondę jest możliwy tylko przy zamontowanej i nagrzanej sondzie w pracującym silniku. Napięcie powinno oscylować między 0,2 a 0,8 V podczas nagrzewania i zmiany obciążenia silnika. Pomiar napięcia miernikiem cyfrowym jest utrudniony ze względu na cykl pomiarowy, dlatego zalecane jest użycie oscyloskopu, który pokazuje charakterystyczny przebieg sygnału sondy. Istnieją także specjalistyczne testery sond lambda (np. oparte na układach UL1980 lub UL1970) oraz stanowiska testowe wykorzystujące mieszankę propano-butanu do symulacji pracy sondy. Podłączenie miernika do pomiaru napięcia sygnałowego sondy polega na podpięciu między masę a przewód sygnałowy. W dyskusji pojawiły się przykłady samochodów z sondą 4-przewodową, m.in. Fiat Brava 1.6 oraz Volkswagen Polo 6N.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA