logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra II – tylne szyby nie działają po montażu głośników, brak podświetlenia przełączników

Spawnbee 19 Gru 2007 13:43 5716 11
REKLAMA
  • #1 4603733
    Spawnbee
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z szybami z tyłu w astrze. Pewnego dnia grzebałem cos z głośnikami z tyłu (tylko prawe drzwi) i po złożeniu wszystkiego przestały działać szyby(lewa i prawa szyba tył), mozna tylko sterowac nimi z przodu. Przełączniki się nie świecą. Bezpieczniki są dobre. Ktoś coś wie ?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4604319
    karolrak
    Poziom 18  
    Ocena: 108
    Włączona blokada sterowania tylnymi szybami. Zablokowanie ma na celu zabezpieczenie przed otwieraniem szyb przez dzieci.
  • REKLAMA
  • #3 4604390
    Spawnbee
    Poziom 10  
    nic z tego. na panelu sterowania szybami u kierowcy jest suwak który blokuje szyby jest on w pozycji odblokowanej
  • REKLAMA
  • #4 4606464
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4416
    Źle zapięta kostka od przycisku w prawych drzwiach! Przykro mi ale musisz ponownie zdjąć tapicerkę:(
  • #5 4606688
    Spawnbee
    Poziom 10  
    wszystkie przyciski są poprawnie podpięte i działają (sprawdzone na drzwiach przednich). sprawdzałem czy jest napięcie na wtyczkach przełączniku i niestety nie ma a bezpieczniki są dobre
  • #6 4609478
    Pawel wawa
    Skoro piszesz,że brak podświetlenia, brak napięć na pinach wtyczki do bezpieczników to szukaj po przewodach następnej kostki, ewentualnie ściągnij schematy.Usterka pojawiła się po montowaniu głośników? Możliwe zatem, że pociągnąłeś za mocno za wiązkę i wypiąłeś ją po stronie samochodu a nie drzwi. Miałem taką astrę dość dawno ale dzisiaj zerknę w schematy i napisze Ci dokładnie gdzie szukać kostek.

Dodano po 1 [minuty]:

*powinno być wtyczki do przełączników
  • #7 4609870
    Spawnbee
    Poziom 10  
    napięcie na silniku jest, na przełączniku sa 4 kable. trzy idą do wtyczki silnika a jeden do wiązki. i na żadnym nie ma napięcia
  • REKLAMA
  • #8 4611616
    Pawel wawa
    A masa wszędzie jest, tam gdzie być powinna? Proszę sprawdź to koniecznie, ja dzisiaj przejrzę schematy i podpowiem dokładnie gdzie masz szukać
  • #9 4680901
    Spawnbee
    Poziom 10  
    tak masa jest ale napięcia nie ma.
  • #10 4799150
    mrdread
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam

Podepnę się pod temat :)

Czy jak dokupię elektryczne podnośniki na tył do Astry G, przełączniki na tylne drzwi oraz nowy panel sterowania na drzwiach kierowcy (zamiast tego ze starowaniem tylko na przednie drzwi) - to coś jeszcze potrzeba ?

Dodam że głownie interesuje mnie to czy bedzie działało automatyczne domykanie oraz czy trzeba będzie ciagnąć jakąś instalację ( bo jeszcze nie sprawdzałem czy w fabryce pociagneli kable)

Astra z 2003 wersja njoj hachback. z seryjnymi przednimi elektrycznymi szybami z domykaniem z alarmu
  • #11 4799164
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 814
    no to jak sprawdzisz czy pociągneli kable to juz będziesz wiedział...
  • #12 4849318
    Spawnbee
    Poziom 10  
    czy jest jakiś moduł do sterowania szybami ? jeśli tak to gdzie ?

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Astra II po montażu głośników w prawych tylnych drzwiach przestały działać tylne szyby, a przełączniki nie mają podświetlenia i nie wykazują napięcia, mimo sprawdzenia bezpieczników i braku aktywnej blokady sterowania szybami. Problem nie wynika z błędnego podłączenia przycisków, które działają na przednich drzwiach, ani z braku masy. Podejrzenie pada na uszkodzenie lub odpięcie wiązki przewodów po stronie samochodu podczas montażu głośników. Zalecane jest sprawdzenie połączeń elektrycznych, wtyczek oraz schematów instalacji elektrycznej, zwłaszcza wtyczek do przełączników i bezpieczników. Pojawiło się również pytanie o istnienie modułu sterującego szybami oraz o możliwość doposażenia Astry G (2003) w elektryczne podnośniki tylnych szyb wraz z przełącznikami i panelem sterowania, z uwzględnieniem automatycznego domykania i konieczności doprowadzenia instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA