logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodatkowy przewód ochronny PE w instalacji 230V – rola i co przy 2-żyłowej?

bartek33612 20 Gru 2007 22:30 5822 29
  • #1 4609103
    bartek33612
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam jestem poczatkujący i ciekawi mnie pewna sprawa chodzi oto do czego służy w instalacjach domowych 230v 3 przewód żółto-zielony czy on służy do tego że podczas jakiegoś zwarcia w urządzeniu odprawadzi ładunki elektryczne tym własnie przewodem ??? a co zrobić jeśli mamy w domu instalacje 2 przewodową L i N ???? a niektóre urzadzenia wymagają dodatkowego zera?? proszę o odp.
  • #2 4609167
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 292
    Ten dodatkowy przewód (żółto-zielony) jest przewodem ochronnym, powstałym w wyniku rozdzielenia przewodu PEN ("zerowego”) lub pochodzącym od jakiegoś uziemienia.
    Jeżeli w rozdzielnicy domowej jest zainstalowany wyłącznik różnicowoprądowy, to wystarczy, aby do tego przewodu (np. przez bolec) popłynął niewielki prąd ( w granicach 20mA), aby ten wyłącznik odłączył zasilanie uszkodzonego obwodu lub całej instalacji.
    Jeżeli mamy do czynienia ze starą dwużyłową instalacją, to zależnie od rodzaju sieci, do bolca ochronnego podłączamy „przewód zerowy” lub uziemiający (np. od pręta pogrążonego w ziemi).
  • #3 4609191
    bartek33612
    Poziom 11  
    a co by było jeżeli chciałbym podłączyć różnicówke do instalacji 2 przewodowej czy jeśli przed różnicówką zmostkował bym zero choronne z roboczym a za nią dał 3 osobne przewody L N i zero dodatkowe czy to podłączenie było by właściwe???
  • #4 4609213
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Takie wykonanie jest poprawne, ale tylko w przypadku układu sieci TNC.
    Wtedy powstał by klasyczny układ TNC-S.
  • #5 4609436
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Tylko pamietaj ze punkt rozdziału przewodu neutralno-ochronnego na neutralny i ochronny musi być uziemiony a uziemienie to powinno spełniać odpowiednie wymagania ( najcześciej uzemienie mniejsze od 30Ω ) nie zadna rura :)

Pozdrawiam!
    Filip
  • #6 4609470
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    Kolego Filipie, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Wiesz, że biją dzwony ale nie wiesz w jakim kościele.
    Ciekaw jestem jak byś uziemił punkt rozdziału w kamienicy na piątym piętrze nie mając możliwości doprowadzenia uziemienia.
  • #8 4614671
    filip.s
    Poziom 23  
    Łukasz-O napisał:
    Kolego Filipie, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Wiesz, że biją dzwony ale nie wiesz w jakim kościele.
    Ciekaw jestem jak byś uziemił punkt rozdziału w kamienicy na piątym piętrze nie mając możliwości doprowadzenia uziemienia.

W takim wypadku zrobił bym podział na samym dole budynku i doprowadził na 5 piętro instalacje 5 przewodową ( 3 przewodową) i oczywiście uziemił :)

Pozdrawiam!
    Filip

P.S. Do kościoła nie chodze :)
  • #9 4614715
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    dj_stopa napisał:
    Tylko pamietaj ze punkt rozdziału przewodu neutralno-ochronnego na neutralny i ochronny musi być uziemiony

No to spróbuj podać jakiś konkretny przepis. :D :D
  • #10 4615318
    bartek33612
    Poziom 11  
    a mam jeszcze jedno pytanie widziałem w niektórych instalacjach domowych skrzynki/rodzielnie nadtynkowe i w nich są przypuśćmy 3 bezpieczniki tzw. S i różnicówka jak jest to podłaczone ?? N i PE łączy sie na listwach które sa w środku a jak podłączyć faze czy najpierw zasilanie podaje się na różnicówke a później bezpośrednio z różnicówki rozgałęzia się 3 osobnymi przewodami na każdego S-a, czy jest może jakas specjalna złączka do tego czy cos w tym stylu??
  • #11 4615352
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Cytat:
    punkt rozdziału powinien być uziemiony

No właśnie, kolego dj_stopa – „powinien”.
    A to oznacza, że jednak nie „musi
    Pomijam fakt, że nie mówi o tym żadna z norm. a więc nie jest to żaden przepis prawny.
    Kolego bartek33612 do łączenia różnicówki z eSami służą specjalne listwy grzebieniowe: np. http://www.zenex.pl/uimages/sklep_produkty/sc/sc2221306.jpg

Oczywiście zasilanie najpierw na róznicówkę.

P.S. sorry, poprzedni link dotyczy szyny 1 fazowej.
    Ten jest do trzy fazowej http://www.hurtownia.win.pl/sklep/images/img_sr/s-szyna_laczeniowa_S_3F_B13.jpg
  • #12 4615666
    filip.s
    Poziom 23  
    Źle napisałem, podział musi być uziemiony, moj ograniczony czas nie pozwala na to aby szukać po normach. Kolega Akrzy74 zacytował i to wystarczy, a ja nie mam zamiaru nikogo namawiac do niczego :) wystarczy ze ma sie jakies pojecie na ten temat i troszke w głowie zeby samemu wyciągnąć wnioski :)

Pozdrawiam!
    Filip
  • #13 4618173
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4618238
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Pytanie było o PRZEPIS a od razu ktoś cytuje NORMĘ ! Jak niska jest świadomość prawna w narodzie. Proszę nie odpowiadać na ten post bo rozwinie się bezsensowna dyskusja. Lepiej przeczytać to : http://pl.wikipedia.org/wiki/Polska_Norma a zwłaszcza ten fragment : Przywoływanie PN w rozporządzeniach ministrów nie skutkuje nałożeniem obowiązku ich stosowania, ponieważ jest to niezgodne z regułami legislacyjnymi - akt prawny niższego rzędu nie może zmieniać postanowień aktu wyższego rzędu.
    Wesołych Świąt
  • #15 4618909
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Panowie, nie ma się co spierać - przepis, to jest przepis.
    A więc jest to obowiązujący akt normatywny, zapisany w postaci artykułu, paragrafu czy ustępu.
    Kiedy mamy na myśli jakieś rozporządzenie, to rzeczą zrozumiałą jest, że jego treść opiera się na postanowieniach przywołanych norm technicznych.
    Tak więc, jeżeli ktoś na forum powołuje się na jakiś przepis, to powinien umieć go wskazać – jeśli nie, to niech to po prostu przemilczy.
    Unikniemy tym samym niepotrzebnego zamieszania i tworzenia się wzajemnych animozji.

Ja również składam wszystkim kolegom
    serdeczne życzenia wielu radosnych doznań z okazji Świąt Bożego Narodzenia oraz wszystkiego co najlepsze w każdym dniu nadchodzącego Nowego Roku
  • #16 4618958
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Widzę, że niektórzy koledzy są teoretykami.
    Wszyscy jesteście bardzo mądrzy ale tylko w gadaniu.

Dla Was doprowadzić przewód ochronny ze złącza i wykonać uziemienie to pestka. Ciekaw jestem czy dostaniecie zgodę na rujnacje klatki schodowej ( świeżo odnowionej ) od Wspólnoty Mieszkaniowej gdzie w zarządzie siedzą dwie stare babcie dla których najważniejsze są kwiatki na klatce i trawnik przed domem. Wiem odpowiedz Wasze będzie taka, że nie robić nic tylko pozostać przy zerowaniu.

Nikt nie ma prawa wymagać uziemienia punktu rozdziału PEN na PE i N w przypadku mieszkania w kamienicy na piątym piętrze czy innego lokalu. Popracujcie trochę w zawodzie to będziecie wiedzieć, że nie o ten podział chodzi. Nie ma takiego prawa aby zmusić właściciela budynku na modernizację starej instalacji która zrobiona była w czasach gdzie obowiązywały inne przepisy i normy a nic złego się jeszcze z nią nie dzieje.
  • #17 4619308
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Dyskusja na temat uziemienia punktu podziału PEN toczy się po raz kolejny, wypowiadałem się już na ten temat kilka razy....
    Więc tak: Nie spotkałem się z przepisem, który mówi że musi być uziemienie w podziale, ale jak koledzy wyżej napisali, powinno.
    I teraz moje pytanie: Czy jeżeli w instrukcji obsługi waszego auta ktoś napisze że koła POWINNY być mocno dokręcone to je dokręcicie czy nie?
    Punkt podziału PEN na PE i N MUSI być uziemiony ze względu na bezpieczeństwo użytkowników. W przeciwnym wypadku lepiej nie stosować ochrony wcale. Informacja powyższa dotyczy szczególnie bloków i kamienic ze starą instalacją, (miałem okazję na takich pracować)
    Proponuję rozrysować sobie instalację całego pionu wraz z instalacjami mieszkań, swoją prywatną rozdzielnią z rozdzielonym, nieuziemionym PEN, i rozpatrzenie co się pojawi na bolcach ochronnych w przypadku uszkodzenia zera na pionie - jest to częsta usterka starych instalacji
  • #18 4619687
    filip.s
    Poziom 23  
    No i właśnie o to w tym wszystkim chodzi, chodzi o bezpieczeństwo a ono powinno byc na pierwszym miejscu. Kolega Łukasz-O napisał ze niektórzy są tu teoretykami, poczułem ze to do mnie, teoreteykiem jestem bardzo słabym, od dziecka wolałem wszystko sprawdzić praktycznie :) a i jakies kilkadziesiąt budynków pod sobą mam. A na stare babcie i wspólnoty mieszkaniowe tez jest sposób, poprostu dziekuje, dowidzenia, co złego to nie ja, bo niefajnie miec puźniej prokuratora na karku a pod kazdą modernizacją trzeba sie podpisac. Znajdzie sie inny fachowiec co skręci Miedz z alu na gorąco i sie pod tym podpisze :)

Pozdrawiam!
    Filip
  • #19 4619833
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 4619854
    stomat
    Poziom 39  
    Polemizowałbym ze zdaniem kolegi Korytelski że : "lepiej nie stosować ochrony wcale". Rozdzielamy przewód PEN który musi spełniać odpowiednie wymagania i zakładamy że NIE NASTĄPI przerwanie jego ciągłości. Nie da się zbudować ochrony 100% na wszystkie możliwe przypadki.
    W układzie TN-C w gniazdku stosuje się mostek między bolcem ochronnym a zaciskiem "zero", jest to punkt rozdziału przewodu PEN i też musi być uziemiony ? W każdym gniazdku ?
    Wesołych Świąt
  • #21 4620030
    filip.s
    Poziom 23  
    geguś napisał:
    Zwolenników uziemiania każdego rozdziału proszę o padanie wartości uziemienia, tak aby przy upalonym przewodzie PEN od strony zasilania była spełniona ochrona dla zabezpieczenia Bi25A. A żeby nie było łatwo to oczywiście też dla Bi63A, który to często jest pierwszym zabezpieczeniem w budynku.

Powinno wystarczyć mniejsze od 10Ω zeby potencjał na przewodzie ohronnym zredukować do bezpiecznej wartości :)

Pozdrawiam i życzę Wszystkim Wesołych Świąt.
    Filip
  • #22 4620987
    stomat
    Poziom 39  
    25 amperów płynąc przez 10 omów wywoła spadek napięcia 250 V !
    Nie sądze żeby to była bezpieczna wartość.
  • #23 4621413
    filip.s
    Poziom 23  
    a jakie napiecie przyjoles?
  • #24 4621439
    stomat
    Poziom 39  
    Nie rozumiem pytania.
  • #25 4621476
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Kolego dj_stopa przepraszam jeśli poczułeś się źle i Ciebie obraziłem ale myślałem, że zajmujesz się czym innym.

Nie uziemienie punktu podziału w mieszkaniu jest mniejszym złem niż zerowanie, gdyż wyklucza usterki przewodu PEN w obrębie naszego mieszkania.

Jeśli ulegnie uszkodzeniu PEN na pionie to oczywiście, pojawi się napięcie ale to zjawisko marginalne w porównaniu z usterkami w mieszkaniu.
    Cały czas uważam, że lepiej wybrać mniejsze zło niż od razu podpisać wyrok.

Jeśli wykonujemy nową instalację w starym budynku to chyba należy przystosować ją do nowych przepisów aby w przyszłości mogła normalnie funkcjonować.

dj_stopa jeśli odmówisz roboty która wymaga uziemienia przewodu PEN na dziesiątym pietrze to Twoja sprawa, znajdzie się drugi który to zrobi. O Żadnym prokuratorze nie ma, uwierz mi.

Ja uważam, że rozdział musi być uziemiony ale z doświadczenia wiem, że bardzo często jest to niewykonalne, dlaczego mam odmawiać roboty skoro przepisy "czegoś" nie zabraniają?
  • #26 4622222
    filip.s
    Poziom 23  
    Tez uwazam ze rozdział powinien być uziemiony, oczywiście odmawiam w strasznie marginalnych przypadkach gdy instalacja jest w opłakanym stanie, czasami mozna nie uziemić punktu rodziału ale nie jestem za tym bo uwazam ze jak sie cos robi to porządnie, a oczywiście gdy starą instalacje sie modernizuje torzeba przystosować ją do nowych przepisów, czasami w starym budownictwie w szacht mozna wciągnąć dodatkowy przewód PE albo i bednarke a czasami trzeba kuć ściany od góry do dołu. Nie mam nic do Kolegi i nie czuje sie obrażony :)

Pozdrawiam!
    Filip
  • #27 4623991
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Kamień spadł mi z serca, że Kolega się nie obraził - nie lubię konfliktów tym bardziej w Święta.

Ja czasem mam inne zdanie niż mówią przepisy i normy które często są źle przetłumaczone. Kiedyś spotkałem się z dwiema sprzecznymi normami które obowiązywały ( niestety nie pamiętam czego dotyczyły).

Wracając do tematu, nie ma przepisu który nakazuje uziemienie podziału PEN. Czy mamy takie czy inne zdanie to zostawmy je dla siebie.
    W tym przypadku ustawodawcy poszli elektrykom na rękę i wyjątkowo przewidzieli problemy z wykonaniem takiego uziemienia. W tym przypadku nie chodzi o bezpieczeństwo tylko problem z natury fizycznej i własnościowej.

Wiem jeżeli jest szacht w miarę przyjazny lub ZELP to problem znika ale co jak tkwi tylko stara Bergmanowska rura - w nią nic nie wciągniesz bez wymiany pionu i Ludwika:D

PS dj_stopa myślałem, że w "miśkach" pracujesz - zmień awatar:D
  • #28 4628360
    BJJ
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Przymusu niby nie ma, ale wszechwładne zakłady energetyczne często nie odbiorą instalacji, jeśli nie ma uziemionego punktu rozdziału. I koniec.
  • #29 4628515
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Tak było jeszcze nie tak dawno, ale - jak powiadał słynny wojak Szwejk – „to se ne vrati”.
    Gdyby dalej były z tym jakieś problemy, to podsuń gościowi z Zakładu Energetycznego do przeczytania Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dn. 4 maja 2007 roku w sprawie w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu energetycznego i taki gość natychmiast „wymięka”.
  • #30 4652706
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Więc tak: Jeśli przebicie nastąpi na niechronionym urządzeniu - sytuacja zagrożenia życia! Jeśli urządzenie jest zerowane - wywali zabezpieczenie fazy - zakładam na tyle nowoczesną instalację że nie ma zabezpieczanego zera. Jeśli mamy uziemiony podział i RCD w mieszkaniu - przebicie wyzwoli RCD. Jeśli podział jest nieuziemiony a piętro niżej (dwa, kilka, tablica główna) pogorszy się styk zera - przez zero płynie prąd trzech faz grzejąc je skutecznie - pojawi się na tym styku różnica potencjałów - nasz potencjał na podziale będzie różny od zera ale jednakowy dla N i PE - RCD nie zapracuje. Jeśli zero się upali, zostanie przewiercone, złodziej na pionie w piwnicy przetnie je kradnąc miedź ( plaga na warszawskiej pradze) na podziale pojawi się pełne napięcie sieci - RCD nie zapracuje nadal Istnieje zagrożenie dla życia!
    Moę rozwiązaniem jest mały przekaźnik z cewką na 24V AC który włączony będzie między PE a jakiś punkt na którym dla małych prądów będzie 0V (może kran, grzejnik itp.) W momencie gdy na PE pojawi się napięcie (znak że coś się dzieje) styki przekaźnika wyzwolą RCD i o kłopocie, zawsze to zabezpieczenie...

Podsumowanie tematu

✨ Przewód ochronny PE (żółto-zielony) w instalacjach 230V służy do odprowadzania prądów zwarciowych i zapewnienia bezpieczeństwa poprzez uziemienie. W nowoczesnych instalacjach z wyłącznikiem różnicowoprądowym (RCD) niewielki prąd (ok. 20 mA) płynący przewodem PE powoduje odłączenie zasilania uszkodzonego obwodu. W przypadku starszych instalacji dwużyłowych (L i N) stosuje się zerowanie lub uziemienie, zależnie od typu sieci. Podział przewodu PEN na N i PE musi być uziemiony, choć w praktyce w budynkach wielopiętrowych, zwłaszcza kamienicach, często jest to trudne lub niemożliwe do wykonania. Dyskusja dotyczyła wymagań normowych i przepisów prawnych, gdzie „powinien” uziemienie oznacza zalecenie, ale nie zawsze obowiązek prawny. W praktyce brak uziemienia punktu rozdziału PEN może prowadzić do zagrożeń, zwłaszcza przy uszkodzeniu przewodu neutralnego. W instalacjach z układem TN-C dopuszcza się mostkowanie przewodu ochronnego z neutralnym przed RCD, tworząc układ TN-C-S. Do podłączenia fazy i rozdziału na bezpieczniki stosuje się specjalne listwy grzebieniowe. Modernizacja starych instalacji powinna uwzględniać doprowadzenie przewodu PE i uziemienie punktu rozdziału, jeśli to możliwe. Zakłady energetyczne mogą wymagać uziemienia punktu rozdziału PEN do odbioru instalacji, choć przepisy z 2007 roku łagodzą te wymogi. W przypadku braku uziemienia i uszkodzenia przewodu PEN istnieje ryzyko porażenia, a RCD może nie zadziałać prawidłowo. Zaleca się stosowanie uziemienia o rezystancji poniżej 30 Ω, a najlepiej poniżej 10 Ω, aby zapewnić skuteczną ochronę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA