Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

elektra beckum plazma

bronekspaw 13 Dec 2003 19:02 4757 10
    bronekspaw
    Level 11  
    chodzi mi o wypalarke plazmową.Czasami przecina blache na długości0,5m ,ale potem zaczyna przerywać.stycznik wyłącza łuk. sprawdzałem przewód roboczy i system powietrzny(do przedmuchu),stycznik też jest ok.jest tam płytka sterująca ,może coś w niej siedzi.nie mam do niej żadnego schematu. ratujcie!!!!!!!!!!!
    bronekspaw
    Level 11  
    Dyszka(z wolframem)i łuska(miedziana) były wymieniane i dalej to samo
    Przewód dokładnie sprawdzałem.
    Plazma ta zachowuje się jakby się grzała bo jak jej zrobię przerwę godzinną to popali 10 minut.Była już w serwisie,przewinęli trafo i dalej to samo .To ich przerosło.Wydaje mi się że to elektronika.Może to ważne ale
    jak odpalam łuk zdala od materiału to pali bardzo długo lecz jak tylko chcę wypalać to gaśnie. :cry:
    partacz
    Level 13  
    na urządzeniu powinna być tabliczka a na niej wyszczególniona praca procentowa w zależności od prądu cięcia będzie np. pisało
    100% - 20A
    60 % -30A
    25% -40A
    oznacza to że przy cięciu prądem 20A możesz ciąć cały czas
    przy 30A masz już tylko 6 minut cięcia i 4 chłodzenia
    a przy 40A tylko 2,5 minuty cięcia i 7,5 minuty chłodzenia
    przy przekroczeniu tych parametrów urządzenie ma prawo się przegrzać i wyłączyć sie przez zabezpieczenie termiczne
    Nie wiem jakią plasmę masz nie podajesz nic więcej oprócz producenta
    ale sprawdż czy czasami nie przekraczasz parametrów urządzenia
    pozdrowionka
    Grzes1986
    Level 11  
    Witam
    A czy ma ktos może schemat do tej plazmy?
    pozdrawiam
    Grzegorz
    mkos1
    Level 29  
    jozefg wrote:
    ....Na powietrzu powinno po 3 sekundach max gasnąć!

Witam !
    Mam co prawda nieco inną przecinarkę plazmową (tnie blachę do max 10-12 mm)ale ... u mnie bez ciętego materiału na samym powietrzu mam tylko pojedyńcze "iskierki". Nie ma żadnego "jęzora".
    Ważną rzeczą jest dobry stan izolacji w samej główce - czasem nawet pomaga popryskanie jej np. WD40.
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A co to za przecinarka tak się zachowuje?
    romalina
    Level 12  
    Witam !

Sprawdź jeszcze mostek prostowniczy. Łuk pilotujący powinien się wyłączyć po paru sekundach gdy go odpalamy z dala od materiału.
    mkos1
    Level 29  
    jozefg wrote:
    A co to za przecinarka tak się zachowuje?

Jeśli to było do mnie to przedstawiam foto "swojej" przecinarki i samej głowicy.
    Mam do niej gdzieś DTR'kę i jak znajdę nieco czasu (i skaner !) to wrzucę gdzieś skany wraz ze schematem.

Pozdrawiam !
    bronekspaw
    Level 11  
    Zamykam temat bo plazma poszła za złom