logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość nagrywania w magnetowidzie Panasonic NV-J35HQ?

redeck 13 Gru 2003 20:32 3448 8
REKLAMA
  • #1 436006
    redeck
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich w tym magnetowidzie mam pewien problem ... jakość nagrywania jest bardzo słaba śnieży skacze jakies paski itd nie wiem od czego zacząć . Co do Panasoniców mam pewne doświadczenie ale co do tego typu usterki to mam takie coś po raz pierwszy .
    Prosze o jakąś pomoc
  • REKLAMA
  • #2 436095
    domi
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    sprawdź jakość odtwrzania w sp i lp, potem nagraj w sp i lp. Jeżeli w sp odtwarza ok. a w lp nie - wymień bęben. Przed wymianą bębna zawsze go mierzę (tzn. indukcyjność czytników).
  • REKLAMA
  • #3 436217
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    domi napisał:
    Przed wymianą bębna zawsze go mierzę (tzn. indukcyjność czytników).

Jaka powinna być indukcyjność głowic wizyjnych w tym modelu aby podjąć decyzję o wymianie dysku wizyjnego?
  • REKLAMA
  • #4 436449
    redeck
    Poziom 15  
    Myślałem o wymianie bębna
    Ale właśnie nie wiem jak zmierzyć indukcyjność :roll:
    ale oki coś pokombinuje i dam znać o efektach
  • #5 436490
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Tyle razy TU było "wałkowane".Zacznij od elektrolitów w zasilaczu a szczególnie 330uF/ .A dokładnij wpisz w wyszukiwarkę i znajdziesz tytaj wszystko na ten temat.Piszesz,że masz doświadczenie w PANASONIC-ach a to jest rodzaj usterki typowej.
  • REKLAMA
  • #6 436510
    redeck
    Poziom 15  
    Wiem ze jest taka opcja "Szukaj" ale nic mi to nie pomogło , wymieniłem kondensatory w Przetwornicy bo wiem że wylewają .Wideo przyszło na brak tracka , była typowa usterka piasek w silniku przysłowiowy , wymieniłem elki wyczyściłem głowice , ustawilem tor taśmy i jest oki z odtwarzaniem , lecz jest problem z nagrywaniem nie wiem czy się brać za wymiane Głowicy bo nie chce nie potrzebnych kosztów.
    Przepraszam że odrazu nie napisałem o tym , i prosze o jakąś rade z góry Dziekuje ...
  • #7 436537
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Miałem kiedyś takiego panasonica na problem z nagrywaniem i wtedy był padnięty scalak w puszce przy bębnie (odtwarzanie było OK), ale przyczyn może być wiele poczynając od rozregulowanych PR-ków. Bez sprawdzenia oscyloskopem nie podejmowałbym się postawienia pewnej diagnozy.
  • #8 436552
    redeck
    Poziom 15  
    Mam drugiego panasonica do rozbiórki to podmienie całość dzieki wojtek12345
    Jak coś znajde to napisze bedzie wiecej na forum hehe
  • #9 437275
    domi
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    oldboy napisał:
    domi napisał:
    Przed wymianą bębna zawsze go mierzę (tzn. indukcyjność czytników).

Jaka powinna być indukcyjność głowic wizyjnych w tym modelu aby podjąć decyzję o wymianie dysku wizyjnego?

:arrow: oldboy

nie mam zielonego pojecia. Dysponuję takim sprytnym miernikiem rezonansowym YU FUNG-a , który nie jest wyskalowany w H, tylko ma własną skalę numeryczną. Mierzy i ew. dyskwalifikuje bęben w 99%. (ten 1% to dyski Hitachi - ich pomiar jest fałszywy). Wiem tylko tyle, że zwykły miernik indukcyjności (który też posiadam) wykłada się na pomiarach czytników :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Problem z jakością nagrywania w magnetowidzie Panasonic NV-J35HQ objawia się śnieżeniem i pojawianiem się pasków na obrazie. Zalecane jest sprawdzenie jakości odtwarzania i nagrywania w trybach SP i LP; jeśli odtwarzanie w SP jest poprawne, a w LP nie, wskazana jest wymiana bębna wizyjnego. Przed wymianą bębna warto zmierzyć indukcyjność głowic wizyjnych, choć standardowe mierniki indukcyjności mogą być niewystarczające, dlatego stosuje się specjalistyczne mierniki rezonansowe, np. YU FUNG. W przypadku problemów z nagrywaniem, mimo poprawnego odtwarzania, możliwą przyczyną jest uszkodzony scalak w module bębna lub rozregulowane parametry PR. Warto również zweryfikować kondensatory elektrolityczne w zasilaczu, szczególnie 330uF, które często ulegają uszkodzeniu i wpływają na stabilność pracy urządzenia. Czyszczenie głowic, wymiana elektrolitów oraz ustawienie toru taśmy poprawia odtwarzanie, ale niekoniecznie rozwiązuje problemy z nagrywaniem. Diagnostyka oscyloskopowa może być potrzebna do precyzyjnego ustalenia usterki. Wymiana całego modułu bębna z innego magnetowidu tego samego modelu może pomóc w identyfikacji problemu.
REKLAMA