logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybuchła mi jakaś część na płycie głównej - co to jest ?

blendermen 23 Gru 2007 20:40 2248 14
  • #1 4618149
    blendermen
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam problem z serwerem.
    Mam to znaczy miałem komputer, który działał jako serwer.
    Co prawda nie jest to nowy komputer, ale był w sam raz do tego co robił. Jego parametry to Pentium MMX 190, Geforce 2 MX, 256MB SDRAM, ale mi było mało i chciałem go tak na próbę z ciekawości podrasować.
    Więc pozmieniałem zworki na inne miejsca tak jak było napisane w instrukcji i wyciągnąłem z niego 210 MHz !
    Pochodził kilka godzin, po czym buch!
    Komputer się wyłączył, a z tego czegoś co jest na zdjęciu zaczął wydobywać się dym.
    Wyłączyłem komputer od razu z zasilania.
    I włączyłem go potem ponownie - i chodził, wszsytko ok., ale po 30s. wyłącza się sam chyba z powodu przegrzania bo ta część co dosłownie wybuchła nagrzewa się w tym czasie do takiej temperatury, że aż parzy palec.
    Możecie powiedzieć mi co to w ogóle jest i co to robi.
    Czy da się to dokupić w jakimś elektrycznym sklepie?
    Czy wymiana tego jest prosta.
    Pytam się bo nie chcę wyrzucać płyty, która w zasadzie działa tylko coś tam się spaliło i się przegrzewa.
    Zdjęcie:
    Wybuchła mi jakaś część na płycie głównej - co to jest ?
    Widać okrągły ślad po spaleniu.
    Pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #2 4618227
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1262
    Odczytaj co jest napisane na tym elemencie.
  • #3 4618248
    klamot1
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Wymiana jest raczej prosta, ale że wybuchł ten tranzystor to nie wszystko, może poszło coś więcej?
  • #4 4618465
    blendermen
    Poziom 11  
    Na tym jest napisane:
    IRFZ44N

Cytat:
    Wymiana jest raczej prosta, ale że wybuchł ten tranzystor to nie wszystko, może poszło coś więcej?

Wszystko działa bo system się ładuje tylko się wyłącza po nagrzaniu tego elementu do czerwoności
  • #6 4618612
    blendermen
    Poziom 11  
    A da się to odlutować lutownicą?
    A jak uda mi się już to odlutować to jak mam to przylutować - zwykłą cyną. Tam są takie małe elementy że wszystko by mi się pozlewało. Czym się lutuje takie drobne elementy?
  • #7 4618670
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Nie wiem czy zwykłą lutownicą dasz radę to rozgrzać. Spróbuj najpierw odlutować nóżki po jednej - odciągaj pęsetą. A potem grzej obudowę tego tranzystora. Zwykła cyna wystarczy do lutowania.
  • #8 4618805
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6428
    Da się odlutować, najlepiej transformatorową i to taką z 80W... najpierw grzejesz radiator i czymś go poważasz, potem już "z górki". Najłatwiej grzać na styku pola lutowniczego i radiatora, możesz dołożyć trochę świeżej cyny to łatwiej pójdzie. Możesz też najpierw odciąć nóżki i je oddzielnie wylutować a dopiero potem zająć się radiatorem.

Jeśli w pobliżu jest jeszcze 1 do 5 takich tranzystorów to jest to element przetwornicy VCore dla CPU.
  • #9 4619119
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    blendermen napisał:
    Jego parametry to Pentium MMX 190, Geforce 2 MX, 256MB SDRAM ale mi było mało i chciałem go tak na próbę z ciekawości podrasować. Więc pozmieniałem zworki na inne miejsca tak jak było napisane w instrukcji i wyciągnąłem z niego 210 mhz

Firma intel nie produkowała procesorów pentium mmx 190MHz !
    Kolega zapewne zmienił tymi zworkami napięcie pracy procesora.
    Gdyby Kolega podzielił się z nami jaka to płyta główna i w jaki sposób Kolega zmienił zworki można było by coś więcej powiedzieć
    Btw
    Co prawda nie jest to nowy komputer ale był w sam raz do tego co robił.

Więc po co te zmiany zworek ?
    Pozdrawiam
    artur
  • #10 4619410
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Może być ciężko wymienić mosfet przy pomocy transformatorówki, ale jest to możliwe. Tyle tylko, że ten proc już był pewnie przetaktowany, bo 190MHz to nie było, może chodziło raczej o 160MHz?
    Poza tym, wymiana tego mosfeta jest całkiem nieopłacalna, na allegro takie płyty kupisz za 5zł.
  • #11 4620198
    tzok
    Ciężko to by było grzałkową... transformatorówką 80W wymieniałem i poszło ok.
  • #12 4623387
    blendermen
    Poziom 11  
    Cytat:
    Firma intel nie produkowała procesorów pentium mmx 190MHz !
    No tak zmieniłem na 190mhz

Cytat:
    Więc po co te zmiany zworek ?

Sam nie wiem - chciałem wycisnąć siódme poty z tej maszyny

Cytat:
    Poza tym, wymiana tego mosfeta jest całkiem nieopłacalna, na allegro takie płyty kupisz za 5zł.
    Tak ale przesyłka jest droga a po drugie bardziej by mnie ucieszyło gdybym sam naprawił to co popsułem :)

Cytat:
    Ciężko to by było grzałkową... transformatorówką 80W wymieniałem i poszło ok.

Nie mam takiej lutownicy :| - robiłem zwykłą i czekałem czekałem a cyna nie rozpuszczała się...a jak się rozpuściła i chciałem wyjąć jedną nóżkę to znowu zasychała w ułamek sekundy
    A nawet jak miałbym lutownice transformową to jak mam to potem przylutować skoro odstępy pomiędzy lutowanymi punktami to odległość poniżej milimetra.
    A gdybym tak poszedł z tą płytą pod palnik, nagrzał ją całą i odczepił ten tranzystor - dało by się tak:D
  • #13 4623752
    tzok
    O palniku zapomnij... nóżki odginasz, ale możesz je po prostu odciąć od tranzystora i dopiero odlutować. Nie przesadzaj z tymi odstępami poniżej milimetra, to zwykła obudowa TO-220.
    Jak to przylutować? Bardzo prosto - nakładasz trochę pasty lutowniczej i świeżej cyny na pola lutownicze, formujesz odpowiednio wyprowadzenia nowego tranzystora, przycinasz je na odpowiednią długość, kładziesz na miejsce, dociskasz i podgrzewasz czystym (bez cyny) grotem lutownicy... żaden problem. Uważaj tylko by nie przypalić laminatu i by nie odeszły "pady" (czyli by nie przegrzać). Niemniej to musi być mocna lutownica.
  • #14 4624977
    blendermen
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jeno pytanie - a do odlutowania starczy 70W. Piszecie, że ma być 80W ale to mała różnica. Czy ktoś używał takiej lutownicy jak ta:http://www.allegro.pl/item283793969_lutownica_z_regulacja_mocy_30_70_watt_szybko_tanio.html
    bo chcę ją kupić ale wygląda mi na badziewną zabawkę. Czy takim czymś odlutuje te nózki ?
    Nieopłaca mi się wydawać 300zł na lutownice żeby naprawić komputer za 5zł
    :D
  • #15 4625359
    tzok
    Nóżki to odlutujesz "byle czym" sztuka to odludować radiator...
    Po Twoich wypowiedziach wnioskuję, że nie masz w lutowaniu takich rzeczy doświadczenia, więc może daj to komuś innemu do zrobienia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadał starszy komputer z procesorem Pentium MMX i kartą Geforce 2 MX, który służył jako serwer. Po próbie podkręcenia procesora do 210 MHz poprzez zmianę zworek na płycie głównej, doszło do uszkodzenia elementu na płycie – tranzystora IRFZ44N, który zaczął się bardzo nagrzewać i wydzielać dym. System nadal się uruchamiał, ale po chwili wyłączał się z powodu przegrzania tego elementu. W dyskusji wyjaśniono, że IRFZ44N to tranzystor MOSFET, prawdopodobnie część przetwornicy VCore dla CPU. Wymiana tego elementu jest możliwa, ale wymaga odpowiedniej lutownicy (najlepiej transformatorowej o mocy około 70-80W) i umiejętności lutowania, zwłaszcza ze względu na konieczność odlutowania nóżek i radiatora. Zalecane jest użycie pasty lutowniczej i świeżej cyny do przylutowania nowego tranzystora. Próba naprawy palnikiem jest odradzana. Wymiana może być nieopłacalna ze względu na niską wartość płyty głównej, którą można kupić taniej na rynku. Użytkownik rozważa zakup lutownicy z regulacją mocy, ale otrzymał sugestię, by ewentualnie zlecić naprawę osobie z doświadczeniem w lutowaniu elementów elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA