logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Kotron P2003-BL, szum na kanałach po dodaniu foni równoległej F84

Zelu00 25 Gru 2007 15:20 1413 13
REKLAMA
  • #1 4622540
    Zelu00
    Poziom 15  
    Ocena: 68
    Witam,

Posiadam TV Kotron P2003-BL przywieziony z Francji. Pare lat temu TV byl przestrajany w serwisie i audio dzialalo, ale nie na kanalach kablowych.
    Teraz dolozylem fonie rownlegla F84 i teraz audio chodzi na kanalach kablowych, ale na pozostalych antenach slysze dzwiek zaszumiony.
    Podpialem sie do filtru 6.5MHz bo tylko taki znalazlem no i nie "odcinalem" nogi przy podpieciu. Pytanie czy powinienem wymienic ten filtr na 5.5 tak jak na schemacie do F84? Czy jeszcze cos trzeba wymienic? nie mam niestety chematu do niego, jest na procku TOSHIBY
    Moze mi ktos pomoc?

pozdrawiam

Regulamin: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
    Tytuł powinien odpowiadać wymogom punktu 11 - zmieniłem.
    Proszę pisać staranniej - p.15 regulaminu. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 4622606
    artur65pr
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Powinieneś podłączyć ją pod filtr FCM 5.5Mhz. Może był on przestrajany inną metodą i ktoś wymienił ten filtr na 6.5Mhz. Spróbuj go wymienić na 5.5
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4624533
    Zelu00
    Poziom 15  
    Szczerze powiedziawszy nie wiem jak zidentyfikowac ten filtr SAW. Nie mam zadnego schematu do tego TV. Z ukladow jakie tam sie znajduja to TA 8759 BN i HCF 4066 BE
  • #5 4625097
    wieslawpanek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    IF z głowicy wychodzi bezpośrednio lub prawie bezpośrednio do filtru pasmowego jest to przeważnie czarna kostka na pięciu nóżkach pisze na nim np; G 1962, Kxxxx Lxxxx może być czasem metalowy to dla mnie ważne żeby wiedzieć co tam ktoś robił.
  • #6 4625549
    Zelu00
    Poziom 15  
    Sprawdzilem i wyglada na to ze ten filtr jest wylutowany (puste miejsce i tylko nadruk na plytce drukowanej - "SAW").
  • REKLAMA
  • #7 4626688
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Należy pamiętać, że to TV z Francji, gdzie jest całkiem inny system fonii. Mogą więc być problemy. Istotne by było wiedzieć, w jaki sposób był przestrojony wcześniej.
    Na tą chwilę można próbować dwóch sposobów - wyjście z płytki podłączyć na przeciwną stronę filtru niż wcześniej próbowałeś, po drugie - wymienić filtr wyjściowy na płytce (przy IN) z 5.5MHz na 6.5MHz, chociażby na ten z płyty TV, a wyjście podłączyć za filtrem, tak jak pisałem wcześniej.
    Podaj, przy jakim scalaku jest ten filtr 6.5MHz na płycie.
  • #8 4627192
    wieslawpanek
    Poziom 22  
    Wygląda na to że tam nikt nic nie przestrajał, jest tam system fonii 6.5MHZ "L" i podmiana filtru na płycie 6.5 na 5.5 nic nie daje może jest przestawienie w opcjach z "L" na "D-K" chociaż jeżeli brakuje jednego" saw" to może nie być, powinien być jeszcze jeden "saw", przestrojenie fonią równoległą może nic nie dać, jest to przestrojenie z niemieckiej na polską 5.5 na 6.5 a nie 6.5 na 6.5, myślę że trzeba odpowiedni" saw" i dostroić filtrami na płycie do naszej, o ile takie filtry są.
  • #9 4627262
    Zelu00
    Poziom 15  
    Na pilocie jest wybor D/K. Bez fonii rownloeglej audio chodzi ale nie na wszystkich kanalach z kablowki. Jak podepne fonie do filtru 6.5 to na kanalach gdzie byl tylko szum mam czyste audio natomiast na pozostalych gdzie wszystko bylo ok przed podpieciem fonii rownoleglej audio mam zaszumione (slychac dzwiek, ale z szumem).

Probowalem podpinac sie pod druga nozke filtru, ale wtedy dzialalo tak samo jak bez F84.
  • #10 4627281
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Zelu00 napisał:
    Probowalem podpinac sie pod druga nozke filtru, ale wtedy dzialalo tak samo jak bez F84.

Nie pod drugą (masa) tylko pod trzecią. Nie piszesz, jaki jest ten scalak, na który wchodzi SFE. A wybór masz DK i co jeszcze?
    Swoją drogą, jeśli jest fabryczne DK, to zmień filtr w płytce fonii tak, jak pisałem wyżej.
  • #11 4627636
    wieslawpanek
    Poziom 22  
    Z fonią jest tak że trzeba próbować wszystkiego, zamiana filtrów ceramicznych na płytce fonii jak pisze kolega wyżej może dać efekt wtedy będzie z 6.5 na 5.5
  • #12 4635591
    Zelu00
    Poziom 15  
    Mirek Z. napisał:
    Nie pod drugą (masa) tylko pod trzecią.

Wlasnie o tej nozce pisalem. (chodzilo mi o druga zewnetrzna). Podpiecie pod nia nic nie dalo.
    Wymienilem natomiast filtr na 5.5 i audio znacznie sie poprawilo (troszke slychac jeszcze szum, ale da sie ogladac). Nie wiem czy mozna zrobic cos wiecej.

Dziekuje za porady.

pozdrawiam
  • #13 4636682
    wieslawpanek
    Poziom 22  
    Nie da się nic więcej zrobić bo nie odpowiadasz na pytania nie znalazłeś filtru pasmowego a musi być jeszcze jeden nie podałeś układu do jakiego dochodzi filtr ceramiczny 6.5MHZ.
  • #14 4637073
    Zelu00
    Poziom 15  
    Chetnie odpowiedzialbym na te pytanie, tyle tylko ze te wszystkie uklady sa pod metalowa puszka, no i w czasie swiat nie bardzo mialem jak to wszystko rozbierac. Jedyne co moglem zrobic to zagladnac na pcb (nie wypada w swieta grzebac w elektronice). Telewizor jest rodziny i pokazalem im tylko co maja wylutowac i sprawdzic (mowa o filtrze), a sam musialem wracac po swietach do domu.
    W kazdym razie dziekuje za pomoc.
    Chyba trzeba zamknac temat bo najwczesniej bede u nich za miesiac.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z szumem na kanałach antenowych w telewizorze Kotron P2003-BL po dodaniu foni równoległej F84. Telewizor pochodzi z Francji i był wcześniej przestrajany w serwisie, jednak audio działało tylko na niektórych kanałach kablowych. Po podłączeniu foni równoległej F84 i zastosowaniu filtru pasmowego 6.5 MHz pojawił się szum na kanałach antenowych. Zalecano wymianę filtru na 5.5 MHz zgodnie ze schematem do F84, co poprawiło jakość dźwięku, choć szum pozostał minimalny. Wskazano, że w telewizorze powinny być dwa filtry SAW, a brak jednego może powodować problemy z dźwiękiem. Podkreślono, że system fonii we Francji różni się od polskiego, co komplikuje przestrojenie. Próbowano różnych punktów podłączenia do filtru, jednak bez pełnej dokumentacji i schematu, a także z uwagi na metalowe osłony układów scalonych, dalsza diagnostyka była utrudniona. Ostatecznie wymiana filtru na 5.5 MHz poprawiła dźwięk, ale pełne rozwiązanie wymagałoby dostrojenia filtrów i znalezienia brakującego filtru SAW.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA