logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować Sony KSS240A, by nie gubił ścieżki i nie przeskakiwał?

Danieloos 14 Gru 2003 18:52 8259 14
REKLAMA
  • #1 437141
    Danieloos
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    Jak wyregulowac kss240a są tam trzy PR
    chodzic chodzi tylko głubi ścieżke
    w czasie odtwarzania przeskakuje i nie zawsze startuje
    od pierwszej sekundy
    jest bardzo czuły przy minimalnym stuku przeskakuje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 437424
    Danieloos
    Poziom 25  
    Tez tak podejrzewam ale cena jest zbyt wysoka(185)
    słyszałem ze mozna go wypłukac w wodzie
    ale czy on wogule ruszy
    cały czas prubuje go ustawic ale bez zmian dlamnie jest to zagadka bo on ma 3PR a nie jedną
  • #5 437748
    bart1984
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    mozesz go zalac izopropanolem potem dokladnie wysuszyc ale jezeli nie pomoze i chcesz sie bawic w regulacje to od kondensatorka emisja, focus, tracking najpierw emisja lekko i dokladnie potestuj jak zacznie skakac to sproboj fokusem rowniez lekko w prawo trackingiem z reguly sie nie kreci takze milej zabawy
    zyczy BarT
  • #6 440371
    Mariusz W.
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Podejrzewam, że w tym przypadku wymiana lasera może nie pomóc, mam podobny przypadek, czyta płyty, ale wystarczy lekkie stuknięcie w obudowę i się gubi. Laser wymieniłem i bez zmian. Był już podobny temat na forum, koledzy zalecali sprawdzenie resorowania czytnika - dokładnie wymiane sprężyn na twardsze. Jak znajdę ten post to podrzucę tu link.
    Pzdr
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #8 440415
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Podobnie miewałem i pomogło posmarowanie prowadnic i zebatek w mechanizmie czytnika
  • #10 446140
    bart1984
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    MR napisał:
    Jeśli to wieżyczka Sony to trzeba wymienic elektrolity SMD na płycie pod mechanizmem.

wystepowaly 3 lub 4 plyty serwo ale jak ta z elektrolitami to zeczywiscie trzeba wymienic tylko po wylutowaniu dokladnie umyc miejsca gdzie one byly acetonem i najlepiej kontaktem zeby zabespieczys przelotki (otworki metalizowane) zeby nie zrzarlo
  • #11 447441
    sj28
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Podobnymi objawami charakteryzuje się mój deck Sony CDP-297
    z laserem KSS240A.
    Przypadkowy powrót do wcześniejszej ścieszki daje się zaobserwować
    przy cdr i cd audio lekko porysowanych.
    Przy oryginałach cd audio ( jakie posiadam) -odtwarzanie prawidłowe.

Bez względu na płytkę przy lekkim stuknięciu-występuje przeskok
    do wcześniejszej ścieżki.

Nie posiadam schematu.
    Proszę opisać położenie poszczególnych pr-ek i ich funkcje.
  • #12 461768
    Danieloos
    Poziom 25  
    Teraz przestał gadac na amen jednak to były jego ostatnie dni kupie i wymienie nie mam wyjścia dzieki za pomoc Poz....
  • #13 462439
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    Z tego co wiem to z kss-240 nie ma się co bawić. Starałem się już reanimować 4 sztuki i wszystkie bez skutku, najdłuzej pochodziły dwa egzemplarze przez ok tydzień czasu, potem "kaput". One są jakieś dziwne to nie to co kss-210 czy 213 które po czyszczeniu i lekkim "podkęceniu lasera" mogą chodzić któryś rok.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • REKLAMA
  • #15 635067
    Danieloos
    Poziom 25  
    HOUSTON
    Dzieki za link po wymianie wszystko chodzi bez zarzutu
    Uwazam temat za zamkinięty Pozdrawiam.....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z laserem Sony KSS240A, który podczas odtwarzania płyt CD gubi ścieżkę, przeskakuje i nie zawsze startuje od pierwszej sekundy. Użytkownicy sugerują, że regulacja potencjometrów (emisja, focus, tracking) ma ograniczone znaczenie, a czyszczenie lasera izopropanolem lub wodą może pomóc jedynie częściowo. Wymiana lasera często nie rozwiązuje problemu, gdyż usterka może wynikać z mechanicznego resorowania czytnika, np. zużytych sprężyn, lub z uszkodzenia elektrolitów SMD na płycie pod mechanizmem. Zalecane jest smarowanie prowadnic i zębatek mechanizmu. Wymiana elektrolitów wymaga dokładnego oczyszczenia miejsc lutowania acetonem i kontaktem, aby zabezpieczyć przelotki. Problemy z KSS240A są powszechne i trudne do trwałego usunięcia, a laser ten jest mniej trwały niż modele KSS210 czy KSS213. Linki do podobnych tematów wskazują, że wymiana lasera to często strata pieniędzy. Ostatecznie autor potwierdził, że po wymianie lasera problem ustąpił, zamykając temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA