logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką częstotliwość ustawić, by uzyskać dudniący bass w subwooferze?

bombas 15 Gru 2003 14:55 11038 8
REKLAMA
  • #1 438120
    bombas
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Mam pytanie co do bass'u, mianowicie chodzi mi o czestotliwosc!
    Czasami w poszczegolnych utworach wystepuje specyficzny rodzaj bassu, tzn. nie slychac go, a moje szyby w pokoju drza tak jak by mialy zaraz wypasc! Jaka jest czestotliwosc tego zjawiska? Na ile Hz musze zestroic obudowe by takie zjawisko najlepiej uzyskac?

Mam jeszce jedno pytanie!
    Robie subwoofer dla znajomego, jego nie obchodzi jakosc! tzn chce to wykonac jak najtanszym kosztem ale glosnik ma DUDNIC (tak zeby wszyscy w wiezowcu nie mogliu spac :-)). Ja to odebralem w ten sposob ze bass ma byc bardzo dlugi ale na ile Hz go zestroic zeby dawal pozadany (zly) efekt???
  • REKLAMA
  • #2 438122
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Ojojoj....mamy troche balaganu...
    Chodzi bardziej o natezenie - przy czestotliwosci rezonasowej szyby....
    Ogolnie - dziwieki z okolíc 20 Hz i ponizej sa wlasciwie nieslyszalne - przy duzych natezeniach spowoduja napewno wspomniany efekt...
    Bas - podzakres roznie definiowany - mowi sie ponizej 200 Hz, widzialem tez okreslenie : ponizej 125Hz...
    Obudowe trzeba dostroic (mowimy o BR) do glosnika, aby uzyskac optymalna liniowosc , impuls i wytrzymalosc mocowa...

Wiekszosc kolumn (i malych subwooferow) nie jest w stanie czegokolwiek przy 20 Hz wprawic w drgania - bo tu potzrebny jest juz naprawde duzy potencjal (dobry i niemaly glosnik) w wytwarzaniu niskich dzwiekow. Pytanie raczej : jaki glosnik powinienem podlaczyc do mocnego wzmacniacza, by byl w stanie w ogole dotrzec do tak niskich dzwiekow....
  • REKLAMA
  • #3 440427
    wrath
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    tomaszo-----> 100 % racji
    uzupelnionko aby uzyskac owe 20 hz trzeba glosnik moim zdanie powyzej 35 cm...........
    nielichej firmy np eton lub scanspeak skaanings audio , itd itp
    w sensie jak nie masz 1500 pln na glosnik to nie wchodz nawet na ich strone........... to groi zawalem
  • #4 462718
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    należy też pamiętać o tym że do wytworzenia impulsu o f=16hz trzeba użyć o wiele większej mocy niż w stosunku do częstotliwośći np f=3000hz (preferowanych przez ludzkie ucho.)
  • REKLAMA
  • #5 480065
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 480413
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Witam
    Jest jeszcze jesden aspekt w tej sprawie, a mianowicie skąd wziąć dzwięki poniżej 20Hz ( ba, poniżej 30Hz są rzadkością) . W nagraniach muzycznych występują tak rzadko, że nie warto zajmować się tym pasmem. W kinie domowym prędzej spotamy się z takimi dzwiękami. Do obsługi tego pasma używa się specjalnych "wibratorów" napędzanych przez potężne wzmacniacze.
    Myślę, że dobrze wykonany sub o dużej efektywności i paśmie do 30Hz spełni oczekiwania.
  • #7 481000
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Wszyscy skupiliscie sie na doradzaniu glosnika tak zestrojonego zeby jak najnizej zszedl. Ale przeciez kolega chce miec sub ktory osiagnie najwiekszy SPL a nie najnizszy bas. Dlatego doradzam jakis glosnik duzej mocy i efektywnosc nastrojony wysoko zeby bylo duze podbicie charakterystyki. A co konkretnie to ma byc to zalezy od budrzetu i wzmaka jaki masz.
  • #8 481398
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Do irek2

-kari- napisał:
    Czasami w poszczegolnych utworach wystepuje specyficzny rodzaj bassu, tzn. nie slychac go, a moje szyby w pokoju drza tak jak by mialy zaraz wypasc!

A mi się wydaje że chodzi o jak najniższe zejście.
  • #9 481559
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    -->Irekko - niestety sie nie zgadzam - BARDZO czesto mamy do czynienia w muzyce z dzwiekami o czest. rzedu 30 Hz i nizej. Problem polega natym, kto czego slucha. Bardzo zubazamy odbior ograniczajac zejscie - ponizej 40 Hz dzieje sie bardzo duzo.

Nie wazne o co komu chodzilo - wiadomo, ze nie ma sensu zmuszac slabego glosnika do osiagania 20 Hz...Do tego trzeba dobrac odpowiedni przetwornik - albo jakis long - stroke (jak to sie mowi "High-Tech") - wtedy moze miec nawet 25 cm srednicy, albo cos znacznie wiekszego..

Podsumowanie tematu

✨ Dudniący bas w subwooferze jest efektem rezonansu przy niskich częstotliwościach, zwykle około 20 Hz i poniżej, które mogą powodować drgania szyb przy dużym natężeniu dźwięku. Aby uzyskać taki efekt, konieczne jest zastosowanie głośnika o dużej średnicy (powyżej 35 cm) i wysokiej mocy, zdolnego do generowania niskich częstotliwości z odpowiednią efektywnością. Typowe subwoofery i kolumny basowe z głośnikami 10-calowymi i obudowami bass-reflex nie osiągają efektywnie częstotliwości poniżej 25-30 Hz bez znacznego spadku natężenia. W muzyce dźwięki poniżej 30 Hz występują rzadko, częściej spotykane są w kinie domowym, gdzie stosuje się specjalistyczne urządzenia do generowania bardzo niskich tonów. Dla uzyskania dudniącego basu o dużym SPL (poziomie ciśnienia akustycznego) lepiej jest nastroić subwoofer na wyższą częstotliwość rezonansową z dużym wzmocnieniem charakterystyki, niż dążyć do najniższego zejścia. Wybór głośnika i strojenia zależy od budżetu i mocy wzmacniacza. Optymalna konstrukcja obudowy bass-reflex powinna zapewnić liniowość i wytrzymałość mocy, a nie tylko najniższe częstotliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA