logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja skanera TV: Synteza TSA6957 i mikroprocesor dla lepszej stabilności

robokop 30 Gru 2007 03:58 4696 10
REKLAMA
  • #1 4638985
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6372
    Z nadmiaru wolnego czasu przychodzą mi do głowy różne nietypowe pomysły. Czytając (z nudów) na elektrodzie wątki odnośnie skanerów "Sam", z wykorzystaniem głowic TV, wpadłem na jeden, a w zasadzie nawet kilka pomysłów. Otóż w dziale download jest umieszczony schemat, i opis takiego skanera, z głowicą sterowaną potencjometrem, co jest rozwiązaniem prostym, ale dość ograniczonym, raz ze wzgledu na małą stabilność częstotliwości w takim układzie, a dwa zupełny brak automatycznego skanowania. Zastosowana głowica ma 4 przełączane zakresy pracy i wyjście preskalera (1/64. 1/256). Mój pomysł - wywalić wewnętrzny preskaler, zamiast niego dać 1/10 np K193IE, i już mamy możliwość zastosowania syntezy TSA6957 i sterowania mikroprocesorowego (przy zastosowaniu kwarcu referencyjnego PLL 5MHz) i mamy krok 12,5 khz , przy pokryciu najbardziej interesującego pasma VHF (od 10*500KHz do 10*30MHz , oczywiście wykorzystujemy część AM PLL).
    I co panowie na to ?.
  • REKLAMA
  • #2 4639231
    nexia
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Już na początku twój pomysł ma wadę dlatego że układ K193 IE(chyba 3 dzielił przez 10) liczy do max 300MHz(głowica chodzi ponad 800MHz).Układów skanerów w sieci na głowicach jest mnóstwo więc po co wyważać otwarte drzwi-poszukaj.
  • #3 4639289
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Pomysł dobry ale zamiast ruskiego szajsu zapakowałbym dwómodułowy preskaler np. MB501 i zastosował PLL przystosowaną do takiego preskalera np. MC145158 albo inną - wybór jest duży.
    Wtedy synteza wygodnie siedzi poza puszką głowicy i można przy niej swobodnie manipulować bo działa już na niskich częstotliwościach.
  • REKLAMA
  • #4 4639321
    robokop
    Preskaler podałem przykładowy akurat, chociaż z tego co pamietam to liczył on wyżej niż do 300 MHz. Chodzi mi o samą ideę, czy w ogóle mogło by to działać (i z jakim efektem). A Ponadto do kolegi Nexia- zakres 137 -174 Mhz który byłby pokryty jest najciekawszy chyba, sądząc nawet po ilości wątków na ten temat na forum. Przy rezygnacji z kroku 12,5 khz na rzecz 25 khz byłby pokryty zakres do 600 MHz, co w zupełności wystarczy przecież do słuchania, powyżej 470 Mhz raczej nie ma już nic interesującego. Idąc dalej, Tsa6057 jest dostępny jeszcze bez większych problemów i ma "rozgryziony" sposób sterowania, w sieci jest sporo softów do w/w PLL.
    Wie ktoś może jaką jeszcze głowicę można zastosować oprócz UV616S ?.
    Warunek - bez syntezy, najlepiej podobnie jak w/w wyjście wewnętrznego preskalera i 4 podzakresy ?
  • #5 4639782
    sq6ade
    Poziom 40  
    Proponuję zainteresować się układem LC7218 - kosztuje grosze,można go kupić prawie wszędzie jako część serwisową i ma całą gamę rastrów - między innymi 3,125kHz więc można popędzić go w górę preskalerem dzielącym na 4 i mamy krok strojenia 12k5 a pasmo pracy aż do 640MHz.
    Scalak ma na pokładzie inne ciekawe gadżety.
    http://www.b-kainka.de/lc7218.pdf
  • REKLAMA
  • #6 4639947
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4640086
    robokop
    Dzięki SQ6ade, ale uparłem sie na TSA jednak, będzie pokrywał moje zapotrzebowanie i to z zapasem, nie ukrywam że uparłem sie na niego min ze względu na fakt iż mam zapas tych układów, preskaler też gdzieś się znajdzie, no i najważniejsze - sam nie napiszę softu, zamierzam dostosować troszkę do swoich potrzeb któryś z istniejących w zasobach min Elektrody.
    Szukam w tej chwili głowicy TV , jakiejś łatwp dostępnej, którą mógłbym zastosować do tego układu.
    Możecie polecić jakąś ?
  • REKLAMA
  • #8 4640840
    sq6ade
    Poziom 40  
    Popytaj w dziale serwisu TV - serwisanci powinni wiedzieć które nie mają syntezy na pokładzie i nie są strojone "syntezą napięciową" choć z tego co pamiętam takie napięciówki miały czasem miejsce na preskaler U664/U624.
  • #9 4644009
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    sq6ade napisał:
    Pomysł dobry ale zamiast ruskiego szajsu zapakowałbym dwómodułowy preskaler np. MB501 i zastosował PLL przystosowaną do takiego preskalera np. MC145158 albo inną - wybór jest duży.
    Wtedy synteza wygodnie siedzi poza puszką głowicy i można przy niej swobodnie manipulować bo działa już na niskich częstotliwościach.

Krzysiu ja jestem zainteresowany tą konstrukcją...Czytając smakuje apetycznie no więc daj jakieś namiary na schemat to będziemy robić po woli synteze mam dzielnik też więc warto się zainteresować tym projektem...POZDRAWIAM

Daniel
  • #10 4644525
    sq6ade
    Poziom 40  
    Wszystko rozbija sie o dostepnosc elementów - ja mam sporo różnych preskalerów i syntez - głównie ze złomu. Gzie ew kupić taki czipset PLL plus PRESC aby układ był powtarzalny?
    Bardzo wygodnie było by używać tylko jednej syntezy - już w pierwszym stopniu przemiany.
  • #11 4644573
    robokop
    Toteż wydaje mi się że pod względem powtarzalności mój koncepr byłby wręcz znakomity "dla mas". Głowice Tv sterowane napięciem są dostępne w dobrej cenie, kwestia tylko doboru najbardziej odpowiedniej, z dzielnikami przez 10 też raczej problemu nie ma, TSA6057 i SAA1057 są jeszcze dostępne ( ew. TDA8735) i mamy odbiornik z pasmem do co najmniej 300MHz, przy zastosowaniu TSA6057 spokojnie starczy na pokrycie pasma 70 cm z krokiem 25kHz. Czegóż więcej chcieć amatorowi ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modernizacji skanera radiowego opartego na głowicy telewizyjnej z wykorzystaniem syntezy częstotliwości TSA6957 oraz mikroprocesora dla poprawy stabilności i automatycznego skanowania. Proponowany pomysł zakłada zastąpienie wewnętrznego preskalera głowicy (np. K193IE) preskalerem dzielącym przez 10, co umożliwiłoby zastosowanie syntezy TSA6957 z kwarcem referencyjnym 5 MHz, dając krok strojenia 12,5 kHz i pokrycie pasma VHF do około 300 MHz. W dyskusji zwrócono uwagę na ograniczenia preskalerów K193IE (maksymalna częstotliwość do 300 MHz, podczas gdy głowice pracują powyżej 800 MHz) oraz zaproponowano alternatywne preskalery, takie jak MB501, oraz układy PLL MC145158. Wspomniano także o scalaku LC7218, który oferuje różne kroki strojenia i pasmo do 640 MHz. Autor podkreślił dostępność układów TSA6057 i SAA1057 oraz możliwość wykorzystania ich do pokrycia pasma 70 cm z krokiem 25 kHz. Poruszono też temat doboru odpowiedniej głowicy TV bez syntezy napięciowej, z wyjściem preskalera i czterema zakresami pracy. Wskazano na potrzebę dostosowania istniejącego oprogramowania do sterowania syntezą. Dyskusja obejmuje kwestie dostępności elementów, powtarzalności układu oraz praktyczne aspekty konstrukcji skanera z mikroprocesorowym sterowaniem PLL i preskalerem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA