logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool 854295510340 - zacina się przed płukaniem, kontrolka miga

esem 16 Gru 2003 09:57 12868 56
Najlepsze odpowiedzi

Co może powodować, że zmywarka Whirlpool zatrzymuje się przed płukaniem i miga kontrolka Start, mimo że reset pomaga?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest czujnik NTC albo jego połączenia; w jednym z opisanych przypadków wymiana NTC usunęła identyczne objawy migającej diody Start i zatrzymywania programu [#927693] NTC jest wkręcany od dna do komory myjącej, ma dwa niebieskie przewody, a jego wymiana kosztowała ok. 30 zł; serwisant rozwiązał problem za 80 zł [#713668][#927693] Jeśli to nie pomoże, warto sprawdzić elementy związane z sygnalizacją poziomu wody: w trybie serwisowym pojawiały się błędy F4, F6 i F7 związane z czujnikiem poziomu wody, tablicą sterującą oraz przepływomierzem/water indicator [#1303982][#2754096] Sprawdź też mikrowyłącznik/hydrostat oznaczony jako WI, złączki i przewody po stronie lewej zmywarki, bo często korodują lub tracą kontakt przez sól [#744912][#2754151] Dodatkowo trzeba wykluczyć przeciek uruchamiający pływak w podstawie zmywarki, który blokuje program [#708149][#2754801]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 439130
    esem
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Jw. do zabudowy, nr serwisowy 854295510340. Wiek: ponad 3 lata.
    Ostatnio zaczęła się zacinać: staje np. w trakcie zmywania przed płukaniem: tak jakby zaczynała nabierać wodę i nic: staje, zaczyna błyskać kontrolka. Reset pomaga - tylko, że wszystko muszę zaczynać od początku tj. całe zmywanie.
    Takie sytuacje występują raz na kilkanaście zmywań. Usterka jest upierdliwa ale jej częstość występowania nie zachęca mnie do wzywania serwisu: będę miał pecha i wszystko wtedy będzie O.K. - będzie tylko koszt dojazdu.
    Sitko na wlocie sprawdziłem - jest czyste. Może ktoś coś podpowie.
  • REKLAMA
  • #2 439783
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Zacznij od tego, czy pompa wylewa wodę w czasie poniżej 1 min.
    Jeżeli nie, to sprawdź odpływ.
  • #3 439789
    esem
    Poziom 17  
    zayzayer napisał:
    Zacznij od tego, czy pompa wylewa wodę w czasie poniżej 1 min.
    Jeżeli nie, to sprawdź odpływ.

Sorry za pytanie: czyli tak naprawdę to co mam sprawdzić?
    Odpływ mam wpięty poniżej syfonu. Z rury odpływowej też jest zrobiony syfon (aby nie śmierdziało w zmywarce), rura odpływowa jest powyżej blatu zmywarki (tak sobie życzył serwis wrazie "cofki").
  • #4 441492
    esem
    Poziom 17  
    Zmywarka spuszcza wodę poniżej jednej minuty.
    Przejrzałem przy odpływie wszystko - wydaje się być O.K.
    Mam wrażenie że usterkę teraz tak mogę scharakteryzować: albo nie może do płukania (po myciu) nabrać wody albo nie może wystartować pompa wody myjącej: wcześniej miałem objawy "wycia" tej pompy ale tylko przy zmywaniu (na gorącej wodzie, na zimnej: nie) - od jakiegoś czasu ustąpiło.
    Jak dalej diagnozować sytuację?
  • #5 441993
    zayzayer
    Specjalista AGD
    No cóż, nic nie pozostało jak zciągnąć boczne blachy,
    położyć na plecy i obejrzeć pompę. Może się rozciekła
    i ma opory (zalane lożysko?).
  • #6 442007
    esem
    Poziom 17  
    zayzayer napisał:
    No cóż, nic nie pozostało jak zciągnąć boczne blachy,
    położyć na plecy i obejrzeć pompę. Może się rozciekła
    i ma opory (zalane lożysko?).

To jest zmywarka w zabudowie. Jak się do tego fachowo zabrać? (aby się nie narobić).
    Możesz jakiś krótki opis albo linka do strony z opisem zapodać? Będę zobowiązany.
  • #7 442045
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Wybudować i dalej tak samo :D
  • #8 442117
    esem
    Poziom 17  
    zayzayer napisał:
    Wybudować i dalej tak samo :D

A mógłbyś opisać mi cykl pracy zmywarki.
    Ja mam takie objawy:
    Jak jest dobrze: odpompowuje wodę (?), włącza sie pobieranie wody.
    Jak jest źle: odpompowywanie wody (?), zaczyna migać lampla START, nie włącza się pobieranie wody.
    Ostatnio się nasiliło, nawet przy płukaniu.
    Rok temu miałem takie objawy: wezwałem serwis: na dzień dobry wymienili programator: nie pomogło. Naprowadziłem ich pewnymi objawami na zadajnik programatora: przeczyścili go, dogięli styki, nasmarowali: pomogło. Założyli stary programator (nowy zabrali i zwrócili pieniądze) i przez rok był spokój. Wtedy zamiast płukania włączało się od razu zmywanie. Stąd moje małe zaufanie do serwisu.
    ------------------------------------------------------------
    Dzisiaj doszła nowa obserwacja: w trakcie pobierania wody zaczyna migać lampka START i:
    -albo odpompowuje wodę i wszystko staje, lampka miga dalej,
    -albo strzeli elekrotomagnes pojemnika proszku, startuje pompa i lampka przestaje migać i idzie dalej.
    Czy to może jednoznacznie wskazywać na pompę?
    Posty połączyłem POLO2
    -------------------------------------------------------------
    Dzisiaj trochę ją rozebrałem. Niby wszystko O.K.
    Ale doszła nowa obserwcja: czy to jednak nie programator?
    Ile razy powinna zmywarka nabierać wodę? U mnie teraz napewno nabiera 3 razy: 1 "pranie" 2 "płukania" ????
    Jak można zresetować programator poza standardowym przyćiśnięciem przycisku START? Może on realizuje "stare" programy ?
    Czy ktoś może mi podać kody serwisowe?
    Płyta dolna czysta, widać jak pompa główna jest zalewana wodą.
    Czy jest jakiś układ przekaźników którymi steruje programator?
    W trakcie zmywania wyraźnie słyszę jak "strzelają" przekaźniki.
    Czy naprawdę skazujecie mnie na serwis: oni działają wyłącznie wymianą elementów do skutku: jak źle mi pójdzie to taniej wyjdzie mi nowa zmywarka.
    A może znacie namiar na wrocławskiego fachowca?
  • REKLAMA
  • #9 695131
    kamiljus
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Ja mam ten sam problem. Moja zmywarka to model ADG3556 IXM. Zdaje mi się że może to być programator. Ale programator kosztuje ok. 500zł. Może znacie jakiś sposób który pozwoliłby mi naprawić moją zmywareczkę. :cry:
  • #10 708149
    eldom
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    Witam
    wystarczy zdjąć cokół (deskę z przodu) i odkręcić przednią osłonę z dołu pod drzwiami.
    Najlepiej po myciu , i sprawdz czy na podłodze zmywarki (ona ma swoją) nie ma wody
    Zmywarka ma pływak (najczęściej ze styropianu ) i jeśli jest przeciek pływak załącza wyłącznik i blokuje program.
    Przed następnym myciem wysycha i jest OK
    Jak jest przeciek to trzeba go zlokalizować najczęściej będzie to pompa robocza lub jakieś złącza .
    Pozdrawiam
  • #11 709503
    esem
    Poziom 17  
    U mnie jest sucho - więc to nie to.
    Zjawisko występuje od czasu do czasu. Jak wystepuje to zawsze po zakończeniu prania zasadniczego. Nabiera wodę i lampka zaczyna migać. czasami przestaje migać i idzie dalej a czasami trzeba restartować zmywarkę kilkukrotnie aż wystartuje - wtedy problem pojawia się przy pierwszym nabieraniu wody. Raczej mam wrażenie, że "coś jest za gorące i musi ostygnąć" ale to tylko wrażenie.
    Jeszce nie doczytałem się na tym forum pomysłu jak "podejść" do problemu.
  • #12 710681
    kamiljus
    Poziom 15  
    U mnie też raczej sucho. Zmywara za każdym zmywaniem się u mnie zacina. Ale gdy zrestartuje zmywanie zmywa do końca.
  • REKLAMA
  • #13 711809
    _Klark
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Może czujnik NTC taki mały z niebieskimi przewodami. Mnie pomogło w podobnych zjawiskach.

pozdr _Klark
  • #14 711967
    esem
    Poziom 17  
    _Klark napisał:
    Może czujnik NTC taki mały z niebieskimi przewodami. Mnie pomogło w podobnych zjawiskach.

pozdr _Klark

A co to jest czujnik NTC?
    Jaka jest jego rola i gdzie jest mniej więcej umiejscowiony?
  • #15 712115
    kamiljus
    Poziom 15  
    Klark jak miałeś podobne zjawiska jak my to pewnie jest ten czujnik NTC.
    Tylko jakbyś mógł to powiedz coś o tym więcej (jak to wymienić, gdzie się to znajduje, za co to odpowiada).
  • #16 712387
    kamiljus
    Poziom 15  
    To chyba chodzi o termistor NTC. Ale możesz coś więcej o tym powiedzieć?
  • #17 713668
    _Klark
    Poziom 15  
    Witam
    Jak wiekszość korzystam z okienka szukaj. NTC jest wkręcany w komorę myjącą od dna na tzw. motylek. Wyprowadzone ma dwa niebieskie przewody ,które prowadzą do modułu. Zasdniczo NTC służy do pomiaru temperatury,jedakże niezbadane są możliwości tegoż w przypadku np. zawilgocenia , i wielu wielu innych. Najprościej i najszybiej jest podmienić.
    Naprawy elektroniki w stanach nieustalonych sa trudne . NTC kosztuje ok. 30 pln. a suszenie głowy przez niesprawną zmywarkę?
    Nie wiem tylko ,czy mamy podobnie rozwązaną kontrolę temperatury?

pozdro _Klark
  • #18 714897
    kamiljus
    Poziom 15  
    Szukałem ogólnie w internecie co to ten NTC i znalazłęm że jest to termistor. A że wcześniej przeszukałem wszystkie wątki dotyczące zmywarek whirpoola to nie wpadłem na to że może coś być o czujniku NTC. Dziękuję za udzielenie pomocy. A ze zmywarką jeszcze pokombinuję.
  • #19 716021
    esem
    Poziom 17  
    kamiljus napisał:
    Szukałem ogólnie w internecie co to ten NTC i znalazłęm że jest to termistor. A że wcześniej przeszukałem wszystkie wątki dotyczące zmywarek whirpoola to nie wpadłem na to że może coś być o czujniku NTC. Nie musi się Pan oburzać. Spytałem się na forum, a jeśli się to Panu nie podoba to nie musi Pan odpowiadać. Można się również domyślić, że też staram się korzystać z opcji szukaj. Świadczy o tym to , że dopisałem się do tego wątku, a nie zakłądałem nowego tematu.
    W takim razie ile kosztowało Pana moje suszenie głowy. Może poda Pan numer konta i kwotę do zapłaty??
    Pomimo, że strasznie Pana oburzyłem, dziękuję za udzielenie pomocy. A ze zmywarką jeszcze pokombinuję.

Spokój Panowie!
    Daj znać jak Ci idzie - jestem tym osobiście zainteresowany.
    W Twoim przypadku może być też inna przyczyna: z autopsji: zadajnik programatora: u mnie jego rozebranie, przeczyszczenie, nasmarowanie dało pozytywny rezultat na ponad rok przy objawach takich jak Twoje.
  • #20 716051
    tajniak
    Poziom 12  
    :arrow: esem Co to jest zadajnik programatora :?:
  • REKLAMA
  • #21 716057
    esem
    Poziom 17  
    tajniak napisał:
    :arrow: esem Co to jest zadajnik programatora :?:

"Pokrętło" którym wybierasz programy.
  • #22 716386
    _Klark
    Poziom 15  
    :arrow: kamiljus Wyluzuj.

Podaj choć jedno słowo mojego oburzenia.
    Suszenie głowy przez domowników za niesprawną zmywarkę.
    Pieniądze zarabiam poza forum. a okienko szukaj pomaga mi w tym bardzo.
    Wyluzuj oj wyluzuj.

pozdro _Klark
  • #23 717034
    kamiljus
    Poziom 15  
    Klark masz rację trochę źle Cię zrozumiałem, przepraszam.
  • #24 718166
    _Klark
    Poziom 15  
    :arrow: Kamiljus Jest w porzo. A co ze zmywarką? na czym stanęło.

pozdro _Klark
  • #25 718197
    esem
    Poziom 17  
    _Klark napisał:
    :arrow: Kamiljus Jest w porzo. A co ze zmywarką? na czym stanęło.

pozdro _Klark

Trochę zgadywania, brak doświadczeń. A z problemem pozostaniemy sami.
  • #26 738979
    esem
    Poziom 17  
    kamiljus napisał:
    Klark masz rację trochę źle Cię zrozumiałem, przepraszam.

Rozwiązałeś problem? Bo ja swoj w dalszym ciągu NIE.
  • #27 739057
    kamiljus
    Poziom 15  
    Niestety jeszcze się z tym borykam. Jak będą jakieś postępy to napiszę.
  • #28 744843
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 744862
    esem
    Poziom 17  
    Bleble napisał:
    Z lewej strony zmywarki pod osłoną w dolnej części jest czujnik często przez działanie soli zostaje uszkodzone połączenie . Na module podłączony jest z lewej strony powinien mieć jakąś rezystancję

Napisz bardziej szczegółowo jak się do niego dobrać - jak ew. sprawdzić bez dobierania się.
  • #30 744912
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Whirlpool o numerze serwisowym 854295510340, używana ponad 3 lata, wykazuje problem z zacinaniem się przed płukaniem, objawiający się migającą kontrolką startu i zatrzymaniem cyklu. Usterka pojawia się sporadycznie, najczęściej po zakończeniu mycia zasadniczego, gdy zmywarka próbuje pobrać wodę do płukania. Reset urządzenia pozwala na kontynuację cyklu, jednak problem powraca. Sprawdzono czystość sitka na wlocie wody oraz drożność odpływu, które nie wykazały nieprawidłowości. Podejrzewano uszkodzenie pompy myjącej lub jej łożysk, a także problemy z programatorem i zadajnikiem programatora, które wcześniej były serwisowane z częściową poprawą. W dyskusji pojawiła się sugestia uszkodzenia czujnika temperatury NTC (termistora), który mierzy temperaturę w komorze myjącej i może powodować błędy przy zawilgoceniu lub uszkodzeniu. Wymiana czujnika NTC za około 30 zł wraz z serwisem rozwiązała problem u jednego z użytkowników. Innym elementem wskazywanym jako potencjalna przyczyna jest czujnik poziomu wody (mikrowyłącznik hydrostatyczny, tzw. WI) oraz przepływomierz (liczydło, FM), które mogą generować błędy F4, F6, F7 wskazujące na problemy z dopływem lub odpływem wody. Uszkodzenia połączeń elektrycznych, zwłaszcza pod wpływem soli, są częstą przyczyną usterek. Odłączanie i ponowne podłączanie pompy głównej czasowo usuwa problem, co sugeruje problemy z elektroniką lub czujnikami. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana mikrowyłączników, złączek, czujników NTC i poziomu wody oraz dokładna kontrola modułu sterującego. Wymiana programatora nie zawsze rozwiązuje problem, a diagnostyka kodów błędów (miganie diod) jest kluczowa do identyfikacji usterki. Wskazano także, że dostęp do niektórych elementów wymaga położenia zmywarki na boku i zdjęcia osłon.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA