logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pali głośniki i jest stałe napiecie na wyjściu równe 45V.

djmaly17 04 Sty 2008 18:16 1961 7
REKLAMA
  • #1 4657166
    djmaly17
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Witam. Mam malutki problemik w stwierdzeniu uszkodzenia układu scalonego. Bawię sie już prawie pół roku w serwisowanie lecz nadal się uczę. Teraz do rzeczy. Tak, naprawiam wzmacniacz,a zachowanie jego jest na stepujące-po załączeniu zasilanie głównym włącznikiem który znajduje się z tyłu na wyjściu końcówki mocy pokazuje się napięcie stałe równe napięciu zasilania końcówki mocy. Głośniki podłączone do wyjść od razu się palą. W obwodzie końcówki mocy były uszkodzone kilka elementów biernych między innymi kilka kondensatorów wywaliło. Po za tym wzmacniacz pracuje prawidłowo. Moim zdaniem uszkodzony jest układ scalony wzmacniacza czyli STK4172. A jak wy uważacie? Bo nigdy nie mam tej pewności... Jak bym miał schemat to może były by na nim jakieś pomiary pokazane i bym je wykonał i stwierdził że to ten element a nie inny, lecz to jakaś dziwaczna firma wzmaka i nie znalazłem schematu lecz wiem jaki jest nr pcb. Proszę o jak najszybszą odpowieć:)
  • REKLAMA
  • #2 4657710
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4657730
    widos
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Odpowiedź!
    Jak masz napięcie na wyjściu, to jak najbardziej wskazuje na scalak uszkodzony. Rozumiem że napięcia +- i masa prawidłowe.
  • REKLAMA
  • #4 4658153
    djmaly17
    Poziom 19  
    Świetnie tego właśnie oczekiwałem. Dzięki chłopaki, cały czas praktykuję i zdobywam coraz to więcej wiedzy praktycznej. Zamierzam dla pewności wymienić wszystkie elektrolity będące w obwodzie układu stk. Tak kondensator sprzęgający sygnał był wzdęty i na pęczniały lecz od razu go wymieniłem. Napięcie zasilające końcówkę jest prawie takie samo jak na wyjściu. Jeszce raz dziękuję...
  • Pomocny post
    #5 4658241
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4680163
    djmaly17
    Poziom 19  
    Witam! Scalak już wymieniłem kondensatory takze i wszystko gra ale... Kanał prawy grał normalnie i ładnie lecz kanał lewy gra tak jakby było na niego podawane za małe nampięcie lub coś nie tak z sygnałem lecz to eliminuję. Obok tego kondka sprzegającego był spalony rezystor i wymieniłem go lecz na lewej stronie nie bo niby jest sprawny i pokazuję rezystancję taką jak powinien mieć. Moze to być coś nie tak z napięciem??? Jak myslicie, jutro dokłądnie się temu przyjrzę...
  • REKLAMA
  • #8 4683138
    djmaly17
    Poziom 19  
    NO i finał. Uszkodzony był układ wzmacniający stk4172, wymieniłem kondensatory sprzęgające. Lecz problem był z prawym kanałem. Proponowaliście abym sprawdził tor audio lecz ja to eliminowałem, lecz i tak sprawdziłem ten tor lecz nic na nim nie było. Ja myślałem zę coś jest nie tak z napięciem i tak było. Był uwalony rezystor po stronie minusowej włączony równolegle z masa po wymianie od razu wzmak pracuję poprawnie jak powinien. Dziękuję wszystkim tym którzy uczestniczyli w pisaniu na tym forum.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz z uszkodzonym układem scalonym STK4172 wykazywał stałe napięcie na wyjściu równe napięciu zasilania, co powodowało przepalenie głośników. Przyczyną awarii były uszkodzone tranzystory mocy w układzie STK oraz uszkodzony kondensator sprzęgający sygnał, który został wymieniony. Po wymianie układu scalonego i kondensatorów problem ustąpił, jednak pojawiły się zakłócenia w lewym kanale. Okazało się, że uszkodzony był również rezystor po stronie minusowej, równolegle do masy, który po wymianie przywrócił prawidłową pracę wzmacniacza. Zalecane było sprawdzenie toru audio, nawet jeśli elementy nie wykazywały widocznych uszkodzeń. Całość naprawy potwierdziła, że uszkodzenia biernych elementów i układu scalonego STK4172 były główną przyczyną problemów z wyjściem wzmacniacza i uszkodzeniem głośników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA