logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć polskie transpondery FTA do ręcznego wpisania?

krzysieg 04 Sty 2008 21:37 4795 7
REKLAMA
  • #1 4657998
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    witam

Mam mój pierwszy tuner cyfrowy juz wszystko działa
    ale z polskich programów mam tylko For fan tv .
    Dowiedziałem sie że musze wpisać transpondery żeby oglądac wiecej polskich programow .

Nie moge ich nigdzie znależć ,znajduje tylko pliki list do wgrywania a ja chce je wpisać ręcznie .

Pomózcie i podajcie transponder z polskimi darmowymi programami .

dziekuje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4658337
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Dzieki

Nie całkiem rozumiem .
    Wiec wpisuje czestotliwość np 11488 ,polaryzacja H, i symbol np. 27500 .
    Wtedy dodaje transponder i moge oglądac kilka kanałow na nim.
    Ale tam nie ma symbolu dla wszystkich kanałow tylko oddzielne .
    Załączniki:
    • Jak znaleźć polskie transpondery FTA do ręcznego wpisania? 1.jpg (15.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4660825
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    http://www.lyngsat.com/freetv/Poland.html
    Przeskanuj częstotliwości transponderów...
    Jeżeli Transondera nie masz musisz go dodać .
    Czy go masz czy , nie okaże się gdy przy ręcznym skanowaniu ( danej częstotliwości ) jakość i sygnał bedzie =0
    Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #6 4661146
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Zrób w auto skan nieba.Pozdro
  • REKLAMA
  • #7 4662159
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    krzysieg napisał:
    Mam mój pierwszy tuner cyfrowy juz wszystko działa

Gdybyś podał markę i model odbiornika sat to myślę że wielu z kolegów podpowiedziałoby Ci konkretnie w jaki sposób wykonać przeszukanie satelity. Jak to wykonać podano też z pewnością w instrukcji obsługi ... Nie podałeś też jak skonfigurowałeś antenę: czy masz ustawioną tylko na jednego satelitę (jakiego?) czy też w układzie "zeza"? Czy instalację masz robioną od podstaw, czy też tylko zastąpiłeś analogowy odb. sat cyfrowym. W tym przypadku wymagana też jest wymiana konwertera na pełnopasmowy (full band).

Pozdrawiam.
    Jak znaleźć polskie transpondery FTA do ręcznego wpisania?

PS. W tabeli nie uwzględniono wartości SR która chyba dla wszystkich "polskich" transponderów Hot Birda wynosi 27500 a dla transponderów Astry 22000kB/s. FEC ustaw na "auto" . Na Astrze aby znaleźć TVP Info i TVP Historia musisz ustawić tryb przeszukania nie "FTA" tylko "wszystkie".
    Pozdrawiam.
  • #8 4664335
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Tutaj masz wsjo.http://www.satcodx1.com/0130/pol/customize.cgi?.Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada pierwszy tuner cyfrowy i chce ręcznie wpisać transpondery polskich kanałów FTA, aby rozszerzyć listę dostępnych programów. Zalecane jest korzystanie z serwisów takich jak lyngsat.com (szczególnie sekcja dotycząca Polski i transponderów Hot Birda oraz Astry) oraz kingofsat.net, gdzie można znaleźć częstotliwości, polaryzację, symbol rate (SR) i FEC dla polskich transponderów. Typowe parametry to SR 27500 dla Hot Birda i 22000 dla Astry, FEC ustawione na auto. Przy ręcznym skanowaniu transpondera ważne jest, aby jakość i sygnał były różne od zera, co potwierdza poprawne dodanie transpondera. Dla odbiorników satelitarnych istotne jest podanie marki i modelu, aby uzyskać precyzyjne instrukcje konfiguracji, w tym ustawienia anteny (pojedynczy satelita lub układ "zeza") oraz ewentualna wymiana konwertera na pełnopasmowy (full band). Przy wyszukiwaniu na Astrze dla kanałów TVP Info i TVP Historia należy ustawić tryb skanowania na "wszystkie", a nie tylko "FTA". Dodatkowo polecane jest wykonanie automatycznego skanu nieba oraz sprawdzenie instrukcji obsługi tunera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA