logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z AMD X2 4200+ wyłącza się po 30-40 min, PWM 64°C, co robić?

Kopek84 22 Mar 2007 11:18 11600 10
REKLAMA
  • #1 3706124
    Kopek84
    Poziom 11  
    Konfiguracja mojego komputera:
    - AMD X2 4200+
    - Płyta ABIT KN9
    - 2gb ddr 2 elixir 800mhz
    - dyska sata seagate 160gb
    - dysk ata caviar 120gb
    - zasilacz fortron blue storm 500w
    - nagrywarka dvd benq dw 1640
    - radeon powercolor x1950pro 256mb

Problem wygląda następująco:
    Komputer mam około 3miesięcy i wszystko było dobrze.
    Dzisiaj rano wyłaczyłem komputer na 30 minut żeby odpoczoł po nocnym ściąganiu, po ponownym właczeniu pochodzi ok 30-40 min i momentalnie się wyłącza (nie resteuje) wyłącza sietak jak by np. prąd wyłączyli.
    Po wyłączeniu komputera można go odrazu włączyć pochodzi znowu kilkadziesiąt minut i znowu się wyłącza.
    Sprawdziłem w biosie temperatory były w normie tylko w jednym pisało tak:
    PWM Temperature : 64 stopnie (jak dla mnie troszke duzo)
    w ogóle nie wiem co to jest te PWN

Otworzyłem obudowe zaczołem dotykać poszczególnych elementów aby sprawdzić czy nie są gorące, tylko radiatorek na mostku południowym płyty głównej był bardzo ciepy nawet parzył po chwili dotykania.

W czym tkwi problem że w czoraj wszystko działało a dzisiaj się wyłącza komputer?
  • REKLAMA
  • #2 3706219
    fulos
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Z tego co piszesz wydaje mi się, że masz problem z przegrzewającym się mostkiem. Próbowałbym przesmarować chipset mostka i założenie radiatora ponownie. Objaw, który cię dotyczy jest związany z przegrzewaniem się jednego z układów PC. Sprawdź w BIOS-ie czy nie ma ustawień do wyłączania PC w krytycznych temperaturach.
  • REKLAMA
  • #3 3706229
    Kopek84
    Poziom 11  
    tylko to jest troszke dziwne ze w oczraj wszystko śmigało ładnie a dzisiaj się przegrzewa, jaką pastą posmarować mostek? i za bardzo nie wiem jak zdjąc radiatorek z mostka bo on jest połoczony z radiatorkiem mostka połnocnego

fotki mojej płyty http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1700-9

mocno nagrzewa mi się ten niebieski radiatorek z napisem abit
  • #4 3706433
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Kopek84 napisał:
    [...]PWM Temperature : 64 stopnie (jak dla mnie troszke duzo)
    w ogóle nie wiem co to jest te PWN[...]
    Temperatura PWM to temperatura przetwornicy zasilającej procesor. Nie ma się czym przejmować, bo mosfety w tej przetwornicy pracujące mogą działać bez "uszczerbku na zdrowiu" do 120°C.

Zacznijmy od początku. Proszę przeczytać i wykonać to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html#2797042
    Przed wyłączeniem nie ma przypadkiem niebieskiego ekranu z kodem błędu?
  • REKLAMA
  • #5 3706505
    szaweł
    Poziom 11  
    Prawdopodobnie siadła pamięć. Kiedyś to przerabiałem:D
  • #6 3706518
    Kopek84
    Poziom 11  
    nie nie ma blue screena z błędem
  • #7 3706658
    Figi
    Poziom 37  
    Kopek84 napisał:
    nie nie ma blue screena z błędem
    W takim razie czekam, aż zajrzy kolega do podanego przeze mnie linka i wykona to, o co się w nim uprasza.
  • REKLAMA
  • #8 3706759
    Kopek84
    Poziom 11  
    no właśnie zajrzałem w tego linka i co mam zrobić podłączyć zasilacz bez kompa?
  • #9 3706929
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Proponuję zrobić to trochę inaczej.Uruchom komputer i zmierz miernikiem napięcia asilacza na złączu-wtyku ATX.Zanotuj wyniki.Gdy komputer się wyłączy zmierz powtórnie i sprawdź czy zostały jakieś napięcia.Wynik podaj na forum.Sprawdź w biosie ustawienia typu Warning temperature .
  • #10 3707087
    Kopek84
    Poziom 11  
    szaweł napisał:
    Prawdopodobnie siadła pamięć. Kiedyś to przerabiałem:D

gdyby siadła pamieć to by byly blue screeny i komp by sie resetowal a nie wylaczal, wiem bo tez to juz przerabialem
  • #11 3710117
    Figi
    Poziom 37  
    Kopek84 napisał:
    no właśnie zajrzałem w tego linka i co mam zrobić podłączyć zasilacz bez komputera?
    A czy była tam gdzieś wzmianka o wyjmowaniu zasilacza? Napięcia ma kolega pomierzyć przy włączonym komputerze (najlepiej obciążonym dodatkowo jakimś bardziej wymagającym programem).
    Kopek84 napisał:
    gdyby siadła pamieć to by byly blue screeny i komputer by sie resetowal a nie wylaczal, wiem bo tez to juz przerabialem
    Niekoniecznie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z procesorem AMD X2 4200+ i płytą główną ABIT KN9 wyłącza się po 30-40 minutach pracy bez restartu, co przypomina nagłe odcięcie zasilania. Temperatura PWM (przetwornicy zasilającej procesor) wynosi około 64°C, co jest w normie, gdyż mosfety mogą pracować do 120°C. Problemem może być przegrzewający się mostek południowy płyty głównej, którego radiator jest bardzo gorący. Zaleca się przesmarowanie chipsetu pastą termoprzewodzącą i ponowne założenie radiatora. Pamięć RAM raczej nie jest przyczyną, gdyż nie występują błędy typu blue screen ani restarty. Dodatkowo sugerowano pomiar napięć zasilacza na wtyczce ATX podczas pracy komputera, zwłaszcza w momencie wyłączania, aby wykluczyć problemy z zasilaniem. W BIOS-ie warto sprawdzić ustawienia dotyczące temperatur krytycznych i ewentualnego automatycznego wyłączania systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA