logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sprinter 313 CDI 2001R - nie gaśnie silnik po wyjęciu klucz

MK1 10 Sty 2008 17:00 6663 4
REKLAMA
  • #1 4679186
    MK1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Jak w temacie. Przy włączonych światłach i wciśniętym pedale hamulca wyjęcie kluczyka ze stacyjki nie wyłącza silnika. Silnik dalej pracuje. Gaśnie dopiero po zwolnieniu pedału hamulca lub wyłączeniu świateł. Sytuacja ta ma tylko miejsce przy tej kombinacji czyli wciśnięty hamulec i włączone światła. Jeśli jest wciśnięty sam pedał hamulca bez świateł silnik gaśnie i podobnie przy włączonych samych światłach i bez naciśnietego hamulca.

Czy ktoś juz przerabiał taki problem ???

Pozdrawiam Mk1
  • REKLAMA
  • #2 4680037
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4422
    Witam, popraw masę w tylnych światłach i wszystko wróci do normy!

Dodano po 1 [minuty]:

Ewentualnie zwarcie w żarówkach lub lampach, wyjmij żarówki stopu i sprawdź!

Dodano po 3 [minuty]:

Gdyby nie pomogło, zobacz gniazdo przyczepy!
  • REKLAMA
  • #3 4680088
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3606
    Masa tu raczej nie ma nic do tego. Przerabiałem: było zwarcie w tylnej żarówce dwuwłóknowej.
    Najpierw wygląda to bardzo poważnie, a potem śmiesznie :)
    W moim przypadku objawy były inne: Sprinter miał ASR-a na pokładzie. Klient zeznał czasową utratę mocy i złe działanie świateł stop. Sprawdziłem uszkodzenia po kolei, i niczego nie stwierdziłem. W czasie jazdy próbnej włączyłem światła i auto nagle straciło moc. Wyłączyłem - odzyskało. Połączyłem te dwa uszkodzenia i sprawa się wyjaśniła; w przypadku naciśnięcia hamulca sterownik ASR rozkazuje sterownikowi silnika zbić sygnał z potencjometru pedału gazu prawie do zera. A światła stop zapalały się po włączeniu pozycyjnych.

Głupia żarówka...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4680228
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4422
    Jak napisałem powyżej:
    "Ewentualnie zwarcie w żarówkach lub lampach, wyjmij żarówki stopu i sprawdź!"
    Zgadza się, Kolego Gerri, podałem po prostu wszystkie możliwe przyczyny :)
    Chyba Autor postu nie będzie miał problemu z usunięciem usterki ;)
  • #5 4687619
    MK1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam ponownie

Dziękuję wszystkim za sugestie. Winna była żarówka w tylnej lampie a konkretnie zwarcie pomiędzy włóknami stopu i pozycji.

Swoją drogą jaka drobnostka spowodowała ogłupienie elektroniki w było nie było mercedesie :cry:

Temat zamykam i jeszcze raz dzięki.
REKLAMA