logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Formatowny dysk komunikat o uszkodzonym systemie "niebi

Mix Masta 12 Sty 2008 22:45 1668 8
REKLAMA
  • #1 4687639
    Mix Masta
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam problem ze sformatowaniem mojego dysku.
    Wyjąłem go z innego komputera i był na nim zainstalowany system Windows Xp.
    Ostanio otrzymałem nowego kompa włożyłem dysk wszystko pięknie działa i włącza sie system jakby był już zainstalowany.
    Niestety po załadowaniu wyskakuje taki komunikat na niebieskim tle o tym ze system uszkodzony itd..
    No dobra. Chce go teraz sformatować i zainstalować system, ładnie sie wszystko odpala ,Boot wskakuje i ładują sie tam poszczególne elementy.
    Po załadowaniu powinna wyskoczyć stron z Umową licencyjną czy sie zgadzam czy nie.
    Ale niestety mi się to nie wyświetla.
    Zamiast tego wyświetla się komunikat o uszkodzonym systemie ten na niebieskim tle!
    Pomóżcie proszę!
  • REKLAMA
  • #2 4687767
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Podaj pełny konfig z danymi zasilacza włącznie. Przetestuj RAM Memtestem.
  • REKLAMA
  • #3 4688088
    THG_Glaca
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Stawiałbym na MEM----memtest.

+ config kampa
  • #4 4688201
    Mix Masta
    Poziom 10  
    Nie znam konfingu ale podlaczylem do innego kompa i problem ten sam nei moge sformatowac.PS.A po co do dysku twardego Memtest?

Powiedzcie co z tym dyskiem.Jak sformatować jego zawartość jeżeli nie mogę zrobic tego przez format systemu za pomocą płytki bootowalnej?

Post pod postem - połączyłam
    kinga
  • REKLAMA
  • #5 4688338
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Płytka bootowalna z PartitionMagic - ściąg sobie zestawik HirensBoot.
    Widzę że to Twój drugi podobny temat - a dysk widziany jest przez BIOS?
  • #6 4688601
    Diagran6
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Jeśli nie zależy Tobie na danych które się na nim znajdują, to zastosuj jakiś program do zamazywania dysku. Ja używam "Paragon Disc Viper". Kładzie kilka masek jedna na drugą, i nie ma szans na nadpisywanie plików podczas instalacji. Muszą być "świeżutkie" z płyty instalatora.
  • #7 4688929
    Mix Masta
    Poziom 10  
    Jest widzany przez bios.Normalnie wlaczam juz instalowanie systemu ładują się te pliki rożne i po tym bład a powinna wyskoczyc umowa licencyjna!
  • REKLAMA
  • #8 4689050
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4849
    Upewnij się że komputer startuje z CD instalacyjnego windows XP. Dysk twardy do momentu wyboru partycji systemowej nie jest używany przez instalator . Równie dobrze można uruchomić instalator bez dysku twardego .
    Jeśli nadal masz z tym kłopoty , polecam inne programy do formatowania , kontroli , czy nawet zerowania dysków.
    Przeszukaj forum , tematów i odpowiedzi jak to zrobić jest wiele .
    Potrzebne programy to między innymi : MHDD , PartitionMagic lub nawet dyskietka startowa windows98 i stary poczciwy FDisk.
  • #9 4693099
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Czy przypadkiem nie jest to dysk SATA?
    Niektóre plyty np.ASROk wymagaja dodatkowego sterownika do dysku.

Inna sprawa ze system zainstalowany z licencjonowanej plyty instalacyjnej nie odpali sie na po wymianie plyty glownej, procesora itp.
    To znaczy po zmianie istotnych elementow.
    Bardzo czesto mialem to w serwisie jak to czlowieczek kupil nowego kompa ale chcial podlaczyc stary dysk z zainstalowanym juz systemem.
    Konczylo sie czesto na formacie.
    Albo na tel do micro@syfu i wklepaniu przy odzywkiwaniu systemu nowego klucza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z formatowaniem dysku twardego, na którym był zainstalowany system Windows XP z innego komputera. Po podłączeniu dysku do nowego komputera system uruchamia się, ale po załadowaniu pojawia się niebieski ekran z komunikatem o uszkodzonym systemie, zamiast ekranu z umową licencyjną instalatora. Próby formatowania dysku z poziomu instalatora Windows XP kończą się niepowodzeniem. Dysk jest widoczny w BIOS-ie. Wskazano konieczność przetestowania pamięci RAM programem Memtest oraz sprawdzenia konfiguracji zasilacza. Zaproponowano użycie bootowalnych narzędzi takich jak HirensBoot, PartitionMagic, MHDD lub dyskietki startowej Windows 98 z FDisk do formatowania i zerowania dysku. Zwrócono uwagę, że system Windows XP zainstalowany na innym sprzęcie może nie uruchomić się po zmianie płyty głównej i procesora, co wymaga ponownej instalacji systemu lub reaktywacji licencji. Pojawiła się sugestia, że dysk może być SATA i wymagać dodatkowych sterowników na płycie głównej, np. ASROK. W przypadku braku ważnych danych można zastosować programy do bezpowrotnego zamazywania dysku, np. Paragon Disc Viper.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA