- UWAGA, pisałem już nie jeden raz, że TDA1562Q nie nadaje się zbytnio do pracy z subwooferem. Ze względu na charakter klasy (H), moc 55W RMS uzyskuje ta końcówa wq swoim paśmie mocy. Pasmo to zależne jest od pojemności kondensatorów w podwajaczu. Dla fabrycznej aplikacji (2x4700u) przy częstotliwości pracy subwoofera (tzn. około 30-75Hz) wzmacniacza oddaje poniżej 40W. Pośrednim rozwiązaniem jest dowalić kondy np. 2x22000u. Mam nawet gdzieś nomogram do wyznaczania tej pojemności zadając dolną częstotliwość graniczną pasma mocy.
- scig:
Kiedyś miałem taki sam problem. Sam zaprojektowałem sobie przetwornicę napięcia w oparciu o układ TL749 i tranzystor BUZ11. Do tego specjalny dławik, dioda prostownicza, 2 specjalne kondensatory i .... wzmacniacz na dwóch TDA7294 w mostku. Po pomiarach wyszło 90W mocy ciągłej.... to jest full jak na potrzeby samochodowego suba. Zaznaczam to 90W RMS (!)...a nie jak w większości pieców samochodowych 1600W to 75W na kanał

U mnie na tym wzmacniaczu i subie z 30cm Magnatem warunki są nie do zneisienia. Swędzi mnie skóra na głowie, w lustrach nic nie widać i jęczy mi coś pod podwiziem....