logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz samochodowy 100W do tuby basowej wybrać – gotowy czy DIY?

scig 19 Wrz 2002 20:09 12008 25
REKLAMA
  • #1 44720
    scig
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    No wlasnie jak w tytule. Potrzebuje jakiegos wzmacniacza do samochodu, takiego aby ruszyl tylko tube samochodowa sredniej wielkosci (mysle ze 100 W bedzie good prawda?). No i powiedzcie mi czy jest to skomplikowana robota? Czy probowac cos zmajstrowac samemu (jesli tak to bede wdzieczny za rady i sugestie) czy kupic cos gotowego? Jesli cos gotowego to co polecacie?
    Z gory dzieki za wiadomosci
    Pozdrofka
  • REKLAMA
  • #2 44743
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    100Wat z 12V trochę ciężko z tego napięcie maxymalnie to 36W, czyli jakaś końcówka mocy(100W) nawet na scalaku i przetwornica która da ponad 30V a jak niemasz doświadczenia w tym to być problem
  • #3 44765
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Zgadzam się z dwaserwis - najlepsze co można zrobić to wykożystać scalak TDA 1562 - jest to układ klasy H ( podbijanie napięcia ) uzyskuje on do 70W - ja miałem to w aucie i całkiem przyzwoicie to chodziło.
    Jeśli chcesz się bawić w przetwornicę - to dla 100 watt gra nie warta świeczki.

Tu masz coś o tej kości:
    http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/data/philips/docs/tda1562q_n_1.pdf

Zobacz terz:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4507.html

Pozdrawiam
  • #4 45426
    mdcs
    Ocena: 45
    :arrow:

- UWAGA, pisałem już nie jeden raz, że TDA1562Q nie nadaje się zbytnio do pracy z subwooferem. Ze względu na charakter klasy (H), moc 55W RMS uzyskuje ta końcówa wq swoim paśmie mocy. Pasmo to zależne jest od pojemności kondensatorów w podwajaczu. Dla fabrycznej aplikacji (2x4700u) przy częstotliwości pracy subwoofera (tzn. około 30-75Hz) wzmacniacza oddaje poniżej 40W. Pośrednim rozwiązaniem jest dowalić kondy np. 2x22000u. Mam nawet gdzieś nomogram do wyznaczania tej pojemności zadając dolną częstotliwość graniczną pasma mocy.

- scig:
    Kiedyś miałem taki sam problem. Sam zaprojektowałem sobie przetwornicę napięcia w oparciu o układ TL749 i tranzystor BUZ11. Do tego specjalny dławik, dioda prostownicza, 2 specjalne kondensatory i .... wzmacniacz na dwóch TDA7294 w mostku. Po pomiarach wyszło 90W mocy ciągłej.... to jest full jak na potrzeby samochodowego suba. Zaznaczam to 90W RMS (!)...a nie jak w większości pieców samochodowych 1600W to 75W na kanał :) U mnie na tym wzmacniaczu i subie z 30cm Magnatem warunki są nie do zneisienia. Swędzi mnie skóra na głowie, w lustrach nic nie widać i jęczy mi coś pod podwiziem....
  • #5 45462
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Prosta przetwornica 12 / 30V
    a więcej na stronach http://mazay.sama.ru/electronic/ups/ups15.htm
    A
    Cytat:
    TDA1562Q nie nadaje się zbytnio do pracy z subwooferem
    - POPIERAM -
    Załączniki:
    • Jaki wzmacniacz samochodowy 100W do tuby basowej wybrać – gotowy czy DIY? 30v z atx.gif (12.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 45492
    mdcs
    :arrow: dwaserwis:

- ciekawy schemat. Jakiej mocy jest ta przetwornica? Robiłęś już ją wg takiego schematu?
  • REKLAMA
  • #7 45538
    DWAserwis
    Poziom 29  
    trafo z zasilacza 200Wat przy 3A/30V było zimne przy 5A było gorące i spadło zasilanie do 25V, jak się trafi na trafo gdzie oddzielnie jest 5v i 12v można wtedy uzyskać +/- 30V
  • #8 45553
    mdcs
    :arrow: dwaserwis:

- heh.... to troszkę mało... około 100-120W. Trzeba by było odwinąć stare trafko i nawinąć jakieś solidniejsze :)
  • #9 45566
    DWAserwis
    Poziom 29  
    chyba że dostaniesz trafo z zasilacza 250 - 350 Wat i z oddzielnym uzwojeniem dla 12 V. schemacik trochę poprawiłem - zapomniałem o kilku drobiazgach, a kilka takich zrobiłem i to nawet na tranzystorach bipolarnych i w subwoferach to u ludzi działa, a końcówka mocy była na KD503 z polskich wzmacniaczy PA....
    Można też pompować w uzwojenia 12V i wykożystać wyjście 220V będzie tam około 120V i około 1,5A , a dwa szeregowe głośniki 8 om w subwoferze mają leprzą sprawność niż niskoomowe.
    Albo dwie przetworki jedna robi plus druga minus zasilania, można z jednej kości sterować dwa zestawy tranzystorów i dwa trafa.
  • #10 45610
    DWAserwis
    Poziom 29  
    zostałem zbombardowany na priwa jak to podłączyć dla trafa z oddzielnym uzwojeniem i podwójne napięcie + / - ( niekturzy mniej doświadczeni wstydzili się o to zapytać na forum) :)
    Jest to przetwornica prymitywna bez zabezpieczeń i stabilizacji a więc napięcie wyjściowe może być różne zależne od trafa od 20 V do 40 V ale ma dużą sprawność i jest tania do 40 zł ( zasilacz od PC uszkodzony za 5-10zł ) a z wyjścia 220 volt jeszcze można zasilić modne świetlówki
    Załączniki:
    • Jaki wzmacniacz samochodowy 100W do tuby basowej wybrać – gotowy czy DIY? 30v z atx podwójny.gif (13.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 45837
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    przetwornica ze stabilizacją :roll:

może moja: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic5233-30.html#45832

albo też na SG3525 - popularny ukłądzik jak na przetwornice o dużych mocach do samochodów. Ma wyjścia przeciwsobne i takie tam... w sam raz dla mosfetów dużej mocy
    aplikacja równie prosta jak ten mój projekt na TL494 - a nawet jeszcze prosztrze.

w jakiejś gazecie idziałem przetwornice (chyba + -) 30V i mocy ponad 100W właśnie do koncówki mocy w samochodzie
  • #12 47823
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 47921
    uaz
    Ocena: 47
    Ja też mam suba na tda 1562 i głośniku fi 300 ( jakaś tajlandia za 100 zł ) i chodzi naprawdę nieżle. Elektrolity mam 3*4700. Wiadomo nie to co np tda 7294 z przetwornicą - ale efekt przyzwoity za niedużą kasę.

Owszem, 1562 jako sub to nienajlepsze połączenie, ale z 14 V to najlepsza alternatywa.
  • #14 48373
    sztachu
    Poziom 12  
    Jezeli masz duzo kasy, to zainteresoj sie ukladem TA0104A firmy Tripath.
    W Polsce oficjalnie go nie kupisz. Kumpel ma wzmacniacz na tym ukladzie
    w aucie, dea kondensatory z cyfr. wyswietlaczem i z tylu 80 cm subwoofer.
    Naprawde, jezeli chcesz dac na maksa to musisz miec szyby z 3cm pleksy i zasowy w dzwiach. Jest to uklad w klasie T, w zaleznosci od konstrukcji wzmachola mozesz miec do 1* 1500W. Pozdrawiam. Stachu
  • #15 109035
    wilu
    Poziom 12  
    Witam
    Moze komus sie przyda.
    Mam schemat przetwornicy 650W z elektora
    calkiem ladna konstrukcja czesci juz mam teraz pracuje nad PCB
    Rdzen kupilem w ABC Elektronik - Al 5100
    Co wy na to ???
    Ps.Wziolem sie za ta przetwornice bo TDA 1562 juz mnie nie kreci :)
    Pozdrawiam :)
    Załączniki:
    • Przetwornica.zip (173.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #16 109788
    iNTELL
    Poziom 30  
    Kup sobie jakiegoś gelharda. Mam starego gelharda przystosowqnego do tuby 2 x 100 Wat i na giełdzie elektronicznej we wrocku dałem za niego 45 zł. Polecam
  • #17 148413
    szaro
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    mam problem z trafkiem z zasilacza ATX nie wiem jak go rozszyfrowac moze ktos wie co i jak
    Pozdrawiam irek
    Załączniki:
    • Jaki wzmacniacz samochodowy 100W do tuby basowej wybrać – gotowy czy DIY? trafo.JPG (5.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 149723
    wilu
    Poziom 12  
    Ja zawsze rozbieram te trafa i nawijam zwoje sam Uwazam to za najlepsze rozwiazanie bo mozna w ten sposob uzyskac dowolne napiecia .
    A gdy uzyjesz trafa z ATX-a to zostaje Ci uzwojenie z 220 i tam pozniej indukuje sie straszny syf Jak zdecydujesz sie na rozbiorke to rob to bardzo ostroznie bo latwo mozna zniszczyc rdzen .
  • REKLAMA
  • #19 149816
    szaro
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Spoko ale co (ile) , jak i czym nawinac ???
  • #20 150017
    wilu
    Poziom 12  
    Nawiajasz dwa uzwojenia pierwotne w przeciwnych kierunkach po 3-4 zwoje z skrętki 15 x drut nawojowy ok 0,7mm^2 i dwa wtorne tylko w tym samym kierunku najlepiej nawijac oba uzwojenia rownolegle . Ilość zwoi dobierasz z Uwe/Uwy=Npierwotne/Nwtorne
    Z rozbiórka trafa jest ciężko trzeba strasznie uważać .Do wysterowania takiego trafa polecam wlozyc po trzy buzy11 - patrz schemat
    Załączniki:
    • przetwornica.zip (9.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 552223
    andra
    Poziom 12  
    mam zamiar go robić morze ktoś ma wygled płytki i rozmieszczenie elementów tda1562Q
  • #22 559133
    andra
    Poziom 12  
    dzięki rze macie sam sy znalazłem
  • #24 565398
    andra
    Poziom 12  
    zdiencie ładne ,dzieki ale shemat to ja jurz mam
  • #25 594319
    marcino18
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Mam pytanko. Czy ta przetwornica na trafie od ATX pociagnie mostek TDA 7294 :?:
  • #26 4613857
    komax3
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, jestem tu nowy, Mam Wzmak samochodowy 2*50W, jest cały robiony (praca dyplomowa kolegi), jest podłączony do 2 zasilaczy symetrycznie..... działa ale jest jeden problem, na basie na zasilaczach jest spadek napięcia i zasilacze sie wyłanczają... dołożyłem na każdy elektrolit 4700uf, troche polepszyło sytuacje, ale to jest za mało!! nadal sie wyłancza!! Co zrobić ??

Moderowany przez Błażej:

Po pierwsze: pisać poprawnie. Po drugie zastanowić się nad wydajnością prądową zasilaczy. Są pewnie za słabe. Po trzecie: nie dopinać sie do takich starych tematów.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wzmacniacza samochodowego o mocy około 100W do zasilania tuby basowej średniej wielkości oraz rozważenia opcji gotowego urządzenia lub konstrukcji DIY. Wskazano, że zasilanie 12V ogranicza moc wyjściową do około 30-40W bez zastosowania przetwornicy podwyższającej napięcie. Popularnym rozwiązaniem jest użycie scalaka TDA1562Q, układu klasy H, który może dostarczyć do 55-70W, choć jego efektywna moc przy niskich częstotliwościach subwoofera jest niższa i zależy od pojemności kondensatorów w układzie podwajacza napięcia. Wzmacniacz na TDA1562Q jest polecany jako ekonomiczna i prosta alternatywa, choć nie jest idealny do subwoofera. Alternatywnie proponowano wzmacniacz na TDA7294 z własną przetwornicą napięcia (np. na układzie TL749 lub SG3525), co pozwala uzyskać moc około 90-100W RMS. Budowa przetwornicy 12V/30V jest możliwa, ale wymaga doświadczenia, odpowiedniego transformatora (np. zasilacza ATX przerobionego lub własnoręcznie nawiniętego) oraz elementów takich jak tranzystory BUZ11 i rdzenie ferrytowe. Wspomniano także o wzmacniaczu klasy T na układzie TA0104A firmy Tripath, oferującym znacznie wyższą moc (do 1500W), jednak trudno dostępnym w Polsce. Wśród gotowych rozwiązań polecano wzmacniacze marki Gelhard, dostępne na rynku wtórnym. Problemy z zasilaniem, takie jak spadki napięcia i wyłączanie zasilaczy przy dużym basie, można częściowo rozwiązać przez zwiększenie pojemności elektrolitów filtrujących (np. 4700uF). Podsumowując, dla mocy około 100W do subwoofera samochodowego rekomendowane są wzmacniacze na TDA1562Q z odpowiednią filtracją lub konstrukcje z TDA7294 i przetwornicą, przy czym budowa własnej przetwornicy wymaga zaawansowanej wiedzy i doświadczenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA