logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2x2N3055 z Radmora 5102TE - możliwości wykorzystania

HINUŚ 17 Sty 2008 16:59 2409 18
REKLAMA
  • #1 4704380
    HINUŚ
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Witam. Posiadam dwie końcówki 2N3055 wymontowane ze wzmacniacza Radmor 5102 TE. Chciałem się dowiedzieć czy można je w jakiś sposób wykorzystać. Jeśli ktoś posiada jakiś prosty schemat wzmaka na tych końcówkach to bardzo proszę o wrzucenie i pomoc w budowie.

Tytuł poprawiłem -> regulamin!
    Ck.
  • REKLAMA
  • #2 4704403
    arti13
    Poziom 32  
    Ocena: 79
    Witam
    mozesz zrobic koncowke J-35 jabla :D albo skopiuj koniec mocy ze schematu wzmacniacza Unitra ws-303
  • #3 4704480
    HINUŚ
    Poziom 16  
    Brzmi bardzo ciekawie :D:D A mógł byś wrzucić schemacik stopnia mocy tej unitry???
  • REKLAMA
  • #5 4704578
    HINUŚ
    Poziom 16  
    Jakość bardzo słaba. Ale cóż. A jest jakiś prostszy układ??? Ile z tych dwóch tranzystorów mogę wyciągnąć mocy SINUS przy zasilaniu+/-40V????
  • #6 4704690
    arti13
    Poziom 32  
    Ocena: 79
    tu masz koncowke wzmacniacza ws 503 wsadzasz tylko zamiast kd503 swoje 2n3055 i nizej napisane masz co jeszcze zmienic a inna to nie wiem poszukaj na elektrodzie, google tez nie gryza :D
  • REKLAMA
  • #7 4704791
    HINUŚ
    Poziom 16  
    Nie wiem czemu ale nie mogę powiekszyć tej fotki.

Teraz wpadłem na pewien pomysł.Przypomniało mi się, że mam jeszcze płytkę która steruje tymi końcówkami i przedwzmacniacz z radmora, tylko nie wiem jak to wszystko połączyć do wyprowadzeń. Wrzucam fotki ale niestety bez przedwzmacniacza bo jest gdzieś zakopany. Jak go znajdę to wrzucę fotkę.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie wiem czemu ale nie mogę powiekszyć tej fotki.

Teraz wpadłem na pewien pomysł.Przypomniało mi się, że mam jeszcze płytkę która steruje tymi końcówkami i przedwzmacniacz z radmora, tylko nie wiem jak to wszystko połączyć do wyprowadzeń. Wrzucam fotki ale niestety bez przedwzmacniacza bo jest gdzieś zakopany. Jak go znajdę to wrzucę fotkę.
  • #8 4705997
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    A może byś tak zajrzał do schematu ów amplitunera? Tam masz wszystko jak na dłoni.
  • #9 4706246
    HINUŚ
    Poziom 16  
    Według schematu cały ten układ tworzy jedna parę czyli akurat kanał prawy. Mnie interesuje jakich prosty schemat wzmacniacza stereo. Po jednym 2N3055 na kanał. Da się coś takiego zrobić????Może będę miał jeszcze drugi taki układ. Tylko będzie kwestia typu, czy będzie sprawny jeśli w ogóle będzie. Kolega mówi, że gdzieś ma drugi taki komplet. Dowiem się jutro.
  • REKLAMA
  • #10 4706418
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    HINUŚ napisał:
    Po jednym 2N3055 na kanał. Da się coś takiego zrobić?

Trzeba conajmniej po 2 tranzystory na kanał (po 1 parze).
  • #11 4706440
    HINUŚ
    Poziom 16  
    Eh. Tak myślałem. Wiec zobaczę czy kumpel ma. Jak będzie miał sprawne to zobaczymy co da się zrobić. A jak nie to zmontuje jakiś zasilacz ze sporym prądem na wyjściu. Albo dwa bo mój zasilacz 13.8 do CB padł i pożyczony też. Wiec będzie okazja do naprawy z naddatkiem prądowym.
  • #12 4707923
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    HINUŚ napisał:
    Eh. Tak myślałem. Wiec zobaczę czy kumpel ma. Jak będzie miał sprawne to zobaczymy co da się zrobić. A jak nie to zmontuje jakiś zasilacz ze sporym prądem na wyjściu. Albo dwa bo mój zasilacz 13.8 do CB padł i pożyczony też. Wiec będzie okazja do naprawy z naddatkiem prądowym.
    Rozumie to ktoś? Co mają pary tranzystorów do wydajności zasilacza i to jeszcze z radia CB?
  • #14 4714271
    HINUŚ
    Poziom 16  
    kolego marian1981.02. Nie chodzi mi o pary tranzystorów. Zasilacz można zrobić na jednym takim tranzystorze. I to nie zasilacz z CB bo CB nie ma zasilacza tylko jak już to DO CB. A jeśli chodzi o wydajność, to budując zasilacz na tym tranzystorze można uzyskać duży prąd na wyjściu. Przy dobrym układzie nawet ponad 4A. A taki prąd się niekiedy przydaje. Jeśli połączymy tranzystory odpowiednio to zwiększy się wydajność prądowa. Teraz już rozumiesz?????
  • #15 4714549
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Wybacz ale dalej nie rozumiem :cry:
    Nie wiem czy Ty chcesz zrobić końcówkę mocy czy zasilacz DO CB a może RADMORA chcesz naprawić, a może sam nie wiesz co chcesz zrobić?
  • #16 4715350
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Autor- naprawdę sorki, ale troszkę namotałeś wiesz.... przeczytaj dokładnie swoje posty-z nich tak jak marian już napisał nie wiadomo co chcesz dokładnie zrobić i jak.... na początku myślałem, że Cię jakiś końcowy wzmacniacz interesuje, teraz już jakiś zasilacz i wogole, naprawdę nie rozumie Cię również -proszę bardziej to wyjaśnić. Pozdro.
  • #17 4717204
    HINUŚ
    Poziom 16  
    Przepraszam was najmocniej za to zamotanie. Tak chce zrobić wzmacniacz. Jakiś prosty i w miarę porządny. A ten zasilacz to drugie wyjście. Jeszcze raz przepraszam. Rozumiem ze na dwóch takich tranzystorach wzmacniacza stereo nie da sie zrobić. Więc skupmy się na jakim wzmaku mono. Jeśli trafie gdzieś drugą parę tranzystorów to zrobie drugi.
  • #18 4717711
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Z tego co widzę na zdjęciu i o czym piszesz, to masz gotowy wzmacniacz, do którego trzeba podłączyć zasilanie, głośnik i dać sygnał na wejściu. Nie wiesz jak podłączyć? Weź schemat Radmora. Nie wiesz co masz? Najpierw poczytaj trochę o wzmacniaczach. Z tego co piszesz, nie za bardzo masz pojęcie o wzmacniaczach, więc tak czy inaczej, jak poczytasz nie wyjdzie Ci to na złe.
  • #19 4732730
    HINUŚ
    Poziom 16  
    Sory za długą nieobecność. Racja alnus, już wszystko działa. pogrzebałem w schemacie i doszedłem do wszystkiego. Dzięki wielkie i pozdrawiam. :):):):):)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz dwóch tranzystorów mocy 2N3055 z wzmacniacza Radmor 5102 TE pytał o możliwość ich wykorzystania oraz proste schematy wzmacniaczy. W odpowiedziach zasugerowano użycie schematów końcówek mocy z wzmacniaczy Unitra WS-303 i WS-503, gdzie można zastąpić oryginalne tranzystory KD503 własnymi 2N3055, z koniecznością drobnych modyfikacji. Dyskutowano o potrzebie stosowania co najmniej po dwóch tranzystorach na kanał dla wzmacniacza stereo, co skłoniło autora do rozważenia wzmacniacza mono na pojedynczej parze tranzystorów. Autor posiadał również oryginalną płytkę sterującą i przedwzmacniacz z Radmora, lecz miał trudności z ich podłączeniem. Wskazano na konieczność zapoznania się ze schematem amplitunera Radmor 5102 TE, który zawiera pełną dokumentację układu. Pojawiły się niejasności dotyczące różnicy między wzmacniaczem a zasilaczem, jednak autor ostatecznie potwierdził chęć budowy prostego wzmacniacza mono. Po dalszych poszukiwaniach i analizie schematu udało mu się uruchomić układ. Dyskusja zawierała linki do schematów i zdjęć, a także porady dotyczące doboru tranzystorów i konfiguracji wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA