logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymieniłem pakieciak(przełacznik wycieraczek)w Golfie II

nawtalin 19 Sty 2008 16:17 1802 9
REKLAMA
  • #1 4711300
    nawtalin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Wymieniłem w/w część i nie mam świateł tzn zostały mi tylko postojowe nie wiem co sie stało. Przekaźniki i bezpieczniki ok koleś połączył mi na krótko i działają no ale trzeba to zrobić niedługo przegląd :(
    Z góry dziękuje za dobre rady Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4711551
    zygu666
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    a przy wymianie tego włącznika wycieraczek nie popsułeś czegoś przy przełączniku świateł długich ??
  • REKLAMA
  • #3 4711569
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    Co się mogło stać? "Niescenście" jakieś się stało. To jednostkowy przypadek i trudno coś tu orzec. Najprościej, to miernik w łapę, może być nawet kabelek z żaróweczką i sprawdzasz, gdzie sie gubi prąd. Innej metody nie ma.
    PS. Czy przełącznik, który założyłeś, jest nowy?
  • #4 4714102
    nawtalin
    Poziom 11  
    odnośnie uszkodzenia przełącznika świateł długich to być może coś strzeliło
    przełącznik jest nowy a z miernikiem już walczyłem i wsio ok.
    Czy to może być teraz zrąbany drugi przełącznik?
  • #5 4714334
    goldwinger
    Ocena: 2096
    Miernikiem to można sobie żarówkę sprawdzić i to tez nie zawsze
    No i jakie przekaźniki?
  • REKLAMA
  • #6 4721445
    nawtalin
    Poziom 11  
    o co chodzi z tymi przekaźnikami?
  • #7 4723092
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1337
    w "dwójce" nie ma przekaźników na światła
  • #8 4725362
    nawtalin
    Poziom 11  
    a niby co jest?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4726425
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 545
    Przełącznik, bezpiecznik i żarówki.
    W trójce też nie ma przekaźników świateł.
    W całej grupie VAG nie ma.
  • Pomocny post
    #10 4731954
    Błażej
    Ocena: 3622
    Przecież tam układ elektryczny jest prosty jak budowa cepa! Akumulator --> wyłącznik świateł --> przełącznik zespolony --> bezpieczniki --> światła.
    Najczęściej do usterki dochodzi w wyłączniku świateł lub przełączniku zespolonym. Wypalają się styki. Skoro zespolony jest nowy, to trzeba się czepić wyłącznika. Usterkę można zdiagnozować nawet kawałkiem drutu! nie ma tu co pisać prac doktorskich!

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana pakieciaka (przełącznika wycieraczek) w Volkswagenie Golfie II spowodowała utratę świateł mijania, pozostawiając jedynie światła postojowe. Przekaźniki i bezpieczniki zostały sprawdzone i działają poprawnie, jednak w modelu Golf II nie ma przekaźników świateł. Układ elektryczny świateł jest prosty: akumulator, wyłącznik świateł, przełącznik zespolony, bezpieczniki i światła. Najczęstszą przyczyną awarii są uszkodzone styki w wyłączniku świateł lub przełączniku zespolonym. Miernik i testy żarówek nie wykazały problemów, a nowy przełącznik zespolony jest sprawny. Możliwe jest uszkodzenie wyłącznika świateł lub drugiego przełącznika. Diagnostyka może być wykonana prostymi narzędziami, np. kawałkiem drutu, aby sprawdzić ciągłość obwodu i lokalizację przerwy w obwodzie.
REKLAMA